Следвайте "Буднаера" в Телеграм

earths-book.com

8 храни, които убиват вашата интелигентност

Когато става дума за храна, трябва да помним, че съществуват всякакви видове храни: например някои супер-храни са най-големите ви съюзници срещу излишните килограми, а други стимулират вашата когнитивна функция и подобряват паметта ви. Някои храни пък са известни с това, че имат опустошителен ефект върху функционирането на мозъка и диетолозите ни съветват да ги консумираме умерено, за да ограничим негативното им въздействие.


1 Храни, съдържащи захар
Захарта и захарните изделия са лоши не само за талията ви, но и за вашата мозъчна функция също. Дългосрочната употреба на захар може да създаде редица неврологични проблеми, както и да попречи на добрата ви памет. Захарта може да повлияе и на способността ви да учите. Затова е препоръчително да се избягват предварително изпечените изделия, захар, царевичен сироп и продукти, които са с високо съдържание на фруктоза.

2 Изкуствени подсладители
Когато хората се опитват да намалят теглото си, те са склонни да мислят, че ще станат по-слаби, като заменят захарта с изкуствени подсладители. Вярно е, че изкуствените подсладители съдържат по-малко калории, но те ​​действително могат да ви донесат повече вреда, отколкото полза! Ако се използват за продължителен период от време, могат да причинят увреждане на мозъка и да попречат на когнитивния капацитет, особено ако използвате големи количества подсладители.

3 Junk Food
Едно скорошно изследване, проведено в Университет в Монреал, разкрива, че нездравословните храна може да променят химикалите в мозъка, което води до симптоми на депресия и тревожност. Освен това храни, които са с високо съдържание на мазнини, също могат да предизвикат някои симптоми. Тези храни засягат производството на допамин - важен химикал, който насърчава щастието и цялостното усещане за благополучие. Допаминът също подхранва когнитивната функция, капацитетът на учене, бдителността, мотивацията и паметта. Ето защо е важно да се избягват всички храни с прекомерно съдържание на мазнини.

4 Пържени храни
Почти всички преработени храни съдържат химикали, оцветители, добавки, изкуствени аромати, консерванти и други такива. Всичко това може да повлияе на поведението и когнитивното функциониране, което се дължи на химическото вещество, което причинява хиперактивност както при възрастните, така и при децата. Пържените и преработени храни бавно унищожават нервните клетки, намиращи се в мозъка. Въпреки това някои масла са по-опасни, отколкото други - слънчогледовото масло (олио) се счита за едно от най-токсичните.

5 Преработени и полуготови храни
Точно като пържени храни, преработените и полусготвените храни, също оказват влияние върху вашата централна нервна система. Те също увеличават риска от развитие на дегенеративно заболяване на мозъка, по-късно в живота (като болестта на Алцхаймер).

6 Много солени храни
Всеки знае, че солените храни влияят на кръвното налягане и са много тежки за сърцето. Храни, които съдържат големи количества сол (натрий), могат да повлияят и на вашата когнитивна функция и да навредят на способността ви да мислите. Иначе казано солените храни влияят на вашата интелигентност!

В интерес на истината консумацията на солени храни и никотин са показали, че имат същите последици като наркотиците, тъй като те причиняват тежки симптоми на абстиненция и глад за солени храни.

7 Преработени Протеини
Протеините са градивните елементи на мускулите и са много важни за правилното функциониране на тялото ви. Преработените протеини се срещат най-вече в месните продукти, като салами, кремвирши и т.н. За разлика от естествените протеини, които помагат на тялото да изолира нервната система, преработените протеини правят точно обратното.

Набавайте протеини от естествени висококачествени протеинови източници като орехи, ядки и различни видове семена.

8 Транс-мазнини
Транс мазнините предизвикват редица проблеми - сърдечни проблеми, повишен холестерол и затлъстяване. Въпреки това те са вредни и за мозъка, тъй като го правят по-муден. Те влияят и на рефлексите ви - да не говорим, че увеличават риска от инсулт!

Транс мазнините могат да имат и други ефекти върху мозъка ви. Ако се консумират прекалено дълго, те може да доведе до нещо като мозъчно свиване, което е донякъде подобно на свиването причинено от болестта Алцхаймер. Това свиване на мозъка се осъществява благодарение на факта, че транс-мазнините бавно увреждат артериите. Можете да предотвратите това и да намали риска от инсулт, като просто ограничите приема на транс-мазнини.

Към списъка заслужено добавяме още 2 продукта, които са не по-малко вредни за здравето и правилното функциониране на мозъка.

1 Никотин
Независимо от факта, че никотинът не е много хранителен продукт, той все пак опустошава мозъка ви, като ограничава притока на кръв към този важен орган, заедно с обикновения поток глюкоза и кислород. Никотинът не само причинява преждевременно стареене, лош дъх и повишен риск от рак на белите дробове, но също така се отразява на производството и функцията на невротрансмитерите чрез свиване на капилярите – онези малки кръвоносни съдове, които имат ключова роля, когато става въпрос за вашата мозъчна функция.

2 Алкохол
Всеизвестно е, че честата употреба на алкохол уврежда черния дроб, но също така причинява и така наречената "мозъчна мъгла". Терминът „мозъчна мъгла” се отнася за чувството на умствено объркване. Той действа като облак, който влияе на способността ви да мислите ясно както и на паметта ви. Забелязали ли сте, че не може да си спомните имената на продукти, които използвате често, или не може да си спомните някои събития, или пък не сте сигурни дали спомените ви са били сън или реалност? Това може да се дължи на високия прием на алкохол, който оказва влияние върху баланса на мозъка. За щастие тези симптоми са обратими при условие, че сте спрели консумацията на алкохол или сте ограничили приема до едно - две питиета на седмица.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!