Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dnesplus.bg

ШОКИРАЩАТА истина за микровълновите печки

Колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам, че бабите или по-скоро пра бабите, знаят много повече за здравословния начин на живот, отколкото, който и да било експерт.

Като започнем от бульоните от кокали, които настояват да ядем, минем през сутрешната гимнастика, която никога не пропускат, отделеното време за срещи с приятели и разходки, прекараните мигове сред природата и стигнем до отказа им да използват всевъзможните технологични постижения на съвременния човек…

…като микровълновата. Не че съм на възрастта на баба ми, но аз също съм от хората, които смятат голям процент от съвременните удобства за излишни предмети, които само запълват пространството в апартамента, а да не говорим, че някои от тях вредят на здравето.

Днес ще ви разкажа за микровълновите печки. Статия, която отдавна започнах, но все не ? идваше времето, до миналата седмица, когато споделих една друга статия за експеримент с цветя и вода, която е била затоплена в микровълновата печка. За експеримента можете да прочетете ТУК.

Ще направя нещо, което обикновено избягвам- да представя излишни, но любопитни факти, но пък смятам, че ще ви бъде интересно да разберете повече за това как е възникнала микровълновата печка.

Като всяко изобретение, и това е възникнало случайно, след като шоколад се е разтопил в джоба на Пърси Спенсър ( изобретателят на микровълновата печка), докато самият той работел с активно радарно устройство.

Как работи микровълновата печка?
Ще кажете, много просто- микровълновите печки, използват мирковълни.

В действителност мирковълната е форма на електромагнитна радиация- вълни на електрическа и магнитна енергия, които се движат заедно в пространството.

Микровълните се генерират от магнетрон. Магнетронът е термин, който произлиза от "магнит" и "електрон".

Магнетронът е нещо, като цилиндър, в който електроните подлежат на магнитни и електрични полета, които произвеждат електромагнитни полета с микровълнова честота.

Когато сложите храна в микровълновата, тя се затопля под действието на диелектрично затопляне.

Много молекули, като тези във водата, имат част положителен заряд в единия край и част отрицателен заряд в другия край. Следователно те се въртят, опитвайки се да се подредят със срещуположното електрично поле на микровълните.

Въртящите се молекули, удрят други молекули и така да се каже им дават тласък на движение като разпръскват енергията. Тази енергия, когато бива разпръсната, като молекулярна вибрация, всъщност е самото нагряване.

За да се загрее нещо в микровълновата печка, трябва да има и вода.

Причината е гореописания процес или с други думи, фактът, че молекулите на водата в храната вибрират със скорост, която създава молекулярно триене, което пък води до затоплянето.

Защо храната в микровълновата печка не се затопля равномерно?
Може би сте забелязали как храната в микровълновата печка не винаги се затопля равномерно. Причината не е във вас или в качеството на микровълновата, която използвате. Причината е, че в някои храни водните молекули не са равномерно разпределени.

Освен това микровълновите затоплят външните слоеве и местата, където са водните молекули. След това затоплената част може да предаде топлината и на вътрешната част, но не винаги се получава.

Microwave oven

Снимка: http://www.ccohs.ca/oshanswers/phys_agents/microwave_ovens.html

Какво значение има това за вас?
На първо място микровълновите печки повреждат хранителните вещества в храната, като нарушават структурата им.

Като правило, винаги, когато нагрявате нещо, то загубва част от нутриентите си.

Микровълновите изменят в доста по-голяма степен хранителните вещества и ги изчерпват много повече, отколкото другите методи на затопляне.

Интересен е фактът, че при изследване, където млякото е било затоплено за 6мин.(в микровълнова печка), съдържанието на B12 в него се е превърнало във "вяла форма", т.е. нещо като неактивна.

Интересно е и друго изследване, при което броколи, заедно с малко вода, били затоплени в микровълновата и загубили 97% от наличните антиоксиданти. После за сравнение били приготвени други броколи на пара, които загубили само 11% от антиоксиданите. (източник)

Има доста такива примери, които можете да потърсите в google, ако си падате по любопитните факти.

Освен това, подведени от забързаното ежедневие и желанието ни всичко да става бързо, си купуваме най-мощните уреди и използваме капацитета им.

Максималната мощ на микровълновата, всъщност води до по-силно електрично поле и до по-голям процент унищожаване на хранителните вещества.

Отслабването на клетъчната мембрана, от действието на микровълните се използва в технологията на генетично изменяне.

Това, което се случва е, че клетките биват разбити, бива неутрализиран електричния потенциал- самият живот в клетката- между външната и вътрешната страна на клетъчната мембрана.

Повредените клетки стават лесни жертви за вирусите, гъбичките и други патогенни микро-организми.

Естествените възстановителни механизми биват потиснати и клетките трябва да се адаптират към състояние на енергиен дефицит: така те преминават в режим от аеробно, към анаеробно "дишане". Вместо вода и въгледроден диоксид, биват произведени хидроген пероксид и въглероден моноксид. Когато се случи преобръщане в здравословните клетъчни процеси, клетките преминават от режим на "здравословно" оксидиране, към "нездравословно" ферментиране.( източник )

Точно такива деформации, които се случват в телата ни, когато сме подложени под действието на микровълни, се получават и при молекулите на храната, която се готви в микровълновата печка.

Високата мощност на микровълновите печки, води до разрушаването и деформацията на молекулите в храната, след което се формират нови съединения, които са непознати в природата и в човешкия организъм.

Ето тук можете да прочетете за изследвания, които са проведени върху хора, като първо са им давани млечни продукти, които не са били обработени в микровълнова, след което са им направени кръвни тестове. После отново на празен стомах са им дадени същите храни, обработени в микровълнова печка и отново им е взета кръв.

На базата на това са направени сравнения на изследваните показатели. Разликата е драматична и измененията сочат за настъпването на стрес в организма и последващите реакции и активиране на защитни механизми, след консумацията на храна, затоплена в микровълновата.

Последици от използването на микровълнова
Ето тук можете да прочетете за някои последици от използването на микровълнова:

1. Храни подложени на обработка в микровълнова печка губят 60-90% от енергичното си поле и микровълните ускоряват структурното разпадане на храните.

2. Микровълните създават предпоставки за рак в млечните продукти.

3. Микровълните променят съставните части на храните и причиняват храносмилателни проблеми.

4. Микровълните променят химичния състав на храната, което води до нефункционирането на лимфната система и дегенериране на способността на тялото да се защитава от патогени.

5. Микровълните изменят структурата на храните, дори когато храната се затопля за много кратко и водят до образуването на свободни радикали.

6. Затоплянето на храната в микровълновата печка понижава способността на тялото да използва витамините B-комплекс, витамин Ц, витамин Е и минералите. (източник)

Не си падате по научни доказателства? Четете!
Ако пък сте от хората, които не си падат по научните доказателства, няма проблем! Направете си експеримента сами.

Рабзъркайте яйца със сирене и ги сложете да се приготвят в микровълновата. Когато ги извадите, приличат малко на нещо, като лепкава топка и имат една пянообразн аконсистенция. Да не говорим, че вкусът им е доста различен, отколкото, ако същата храна бъде приготвена във фурната.

Драматична разлика има, дори, когато стоплите вода за кафе в микровълновата и когато стоплите водата на котлона.

Проблемът е, че, когато винаги използваме микровълновата за затопляне на храната си, ние убиваме у нея всичко, от което тялото ни има нужда.

Така не само, че не храним организма си, а даже му създаваме още неприятности, като му даваме още една порция "непознати" частици, към които тялото обикновено реагира с отговор на имунната система.

Повярвайте ми! Определено не е добре имунната ви система непрекъснато да се бори с натрапници. Така отнемате от възможността да върши работата си тогава, когато наистина се нуждаете от нея.

Освен това, много от вас ще кажат: "С микровълновата печка става по-бързо."

Звучи нелепо! Замислете се само, каква би била първата ви реакция, ако детето ви дойде и ви каже "Намерих много бърз начин да си напиша домашното." Или пък, ако приятел ви каже "Намерих много бърз начин да изкарам пари!"

Вероятно инстинкта ви, ще ви подскаже, че има нещо нередно и че това няма да доведе до добър развой на събитията.

Тогава защо винаги избираме "по-бързото", когато се отнася за здравето ни? Защо да излагаме най-ценното, което имаме на риск?

Аз нямам микровълнова, нито пък даже телевизор. Изобщо не се чувствам лишена; ежедневието ми си протича нормално и липсата на всевъзможни технологии нито ограничава личния ми просперитет, нито пречи на комуникацията ми с другите

Замислете се кои съвременни технологии наистина придават повече стойност на живота ви и кои са само поредната глезотия, за която сте принудени да заплащате със здравето си!
Инес Субашка /inspiredfitstrong.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!