Следвайте "Буднаера" в Телеграм

zdravivsekiden.com

Билката, която пази зрението

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Rosemaryflower.jpg/180px-Rosemaryflower.jpg
commons.wikimedia.org

Ключът, предпазващ зрението ви може да е в кухнята ви. Или да расте в градината отвън.

Нови изследвания откриха, че често използвана билка съдържа предпазващо очите съединение. И че тя може да помогне в предотвратяването на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е най-често срещаният очен проблем сред хората над 50 годишна възраст. Това заболяване е също така водещата причина за слепота.

Съединението е карнозна киселина. То произвежда антиоксидантни ензими, които намаляват свободните радикали и пероксидите и по този начин предотвратяват клетъчното увреждане. И скорошно изследване, проведено от дружеството  Investigative Ophthalmology & Visual Science показва колко наистина ефикасна е карнозната киселина. Изследователите я изпробваха в клетките на ретината на мишки с увреждане, причинено от токсични пероксиди.  Направиха го за да имитират свързаната със стареенето дегенерация на макулата. И наистина, карнозната киселина предпази клетките от понататъшно увреждане.

И освен това, тя предпази очите от причиняваното от светлината увреждане на ретината. Предварително лекуваните с карнозна киселина мишки получиха по-малко увреждане когато бяха изложени на синя светлина (високочестотна светлина от видимия за окото спектър). Те развиха по-плътен външен слой около сърцевината на окото, който защити фоторецепторите им – частта от окото, която долавя светлината.  Защитата на тази част на окото е особено важна. Увредените фоторецептори водят до свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

И така, коя е билката, която съдържа карнозна киселина? Вие сигурно я използвате.

Това е розмаринът.

И вие незабавно ще пожелаете да започнете да я използвате, за да предпазите очите си. Свързваната с възрастта дегенерация на макулата обикновенно започва без никакви симптоми. Тя се развива във времето и понякога може да минат години преди да започнете да виждате нещата замъглени. Тя представлява увреждане, продължило цял живот и причинено от слънцето и от различни токсини и засегнало средата на ретината, наречена макула.

Освен това карнозната киселина не предпазва само от увреждане на ретината. Предишни изследвания откриха, че тя предпазва и от оксидативен стрес в мозъка.

Розмаринът лесно се прибавя в ястията. Можете да намерите пресен розмарин на пазарите и в супермаркетите. Или можете сами да си го отглеждате. Добавяйте по няколко клонки в ястията с пиле и риба, за да ги подправите или в сосовете и супите за по-богат вкус.

Не ви харесва вкуса, но въпреки това искате да извлечете ползите? Можете да закупите хранителни добавки с листа от розмарин във всеки магазин за здравословни храни.

Източник: INH, The Kitchen Herb That Protects Your Vision, 28 April 2013

Как да си отгледате розмарин сами

Риган

Тази издържаща на засушаването средиземноморска билка обикновено израства до около трийсет сантиметра височина. Тя е най-непретенциозната билка, защото се нуждае от малко вода. Всъщност не трябва дори да заравяте семената дълбоко в почвата; просто ги поръсете, сакрийте ги леко с пръст и ги гледайте как растат. За постигане на най-добрия вкус и за да е растението компактно, откъсвайте цветовете щом се появят. Риганът се нуждае от много слънце, за да са най-вкусни листата му, но понася и лека следобедна сянка. Нуждае се от добре отцеждаща се, средно богата градинска почва и се чувства добре, ако от време на време го торите с компост. Като повечето билки, листата на ригана са най-вкусни преди цъфтеж. Съвет: Можете да започнете да берете растенията когато станат 12 до 15 см високи. Отрязването на стеблата до почвата ще насърчи израстването на още стебла и туфите на растението ще станат по-гъсти. Стеблата се вдървяват и най-лесният начин да откъснете листата е като държите стеблото за върха и движите пръсти надолу по стеблото.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!