Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай с кибератаки срещу външните министерства на България, Чехия, Унгария, Латвия и Португалия - Китай естествено отрича

Китай кибератаки
armsofwar.ru

Китай отрече връзка с хакнатите министерства

/КРОСС/ Китай категорично отрече твърденията на калифорнийската фирма за компютърна сигурност FireEye, че държавата е свързана с редица кибератаки срещу външните министерства на България, Чехия, Унгария, Латвия и Португалия, съобщи New York Times.

Американската компания обяви, че китайски хакери са успели да получат достъп до компютрите на външните министерства на България, Чехия, Унгария, Латвия и Португалия чрез имейли, в които е имало линкове и указания, че те водят до страница с голи снимки на Карла Бруни-Саркози.

Предистория:

Китай шпионира дипломатическите ведомства на България...

Калифорнийската компания FireEye е издала доклад, посочващ, че проблемите в информационните системи на Министерствата на външните работи на няколко държави, са дело на китайски хакери, пише The New York Times. Междувременно, атаката не спира от 2010 до днес.

Докладът не посочва точно кой е пострадал от кибератаките, но изданието е установило, че става дума за дипломатическите ведомства на Чешката република, Португалия, България, Латвия и Унгария.

Докато общественото внимание е приковано към Едуард Сноудън и разобличенията му за АНС на САЩ, FireEye припомня, че китайските хакери проникват в компютърните системи чрез използване на обикновени имейли.

В същото време, както отбелязва експертът по информационна сигурност Нарт Вилньов, който е участвал в разследването на FireEye, "за разлика от други групи, атакуващи търговски цели, тази кампания се води единствено срещу министерствата на външните работи".

Експертите за първи път започнали да наблюдават група китайски хакери – те ги наричат ??Ke3Chang по ред от зловредния код от една от техните програми – през октомври 2011 г., когато на срещата на върха на Г-20 в Париж бяха атакувани няколко финансови министри от "Г-20", се казва в статията.

Хакерите изпращали имейли до получателите с линк към голи снимки на Карла Бруни – Саркози. Ако собственикът на компютъра кликвал върху линка, атакуващият получавал достъп до компютърните мрежи, въпреки че авторите на разследването не могли да разберат каква информация е открадната.

"Ние не сме запознати с хакерите, нито с техните мотиви, нищо, с изключение, че те са китайци" – е принуден да признае Вилньов. /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!