Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Агенти: Време е да се закрие Комисията по досиетата

БКП, комунисти
Децата на БКП? /kafene.net

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Националната асоциация "Сигурност" и Асоциацията на разузнавачите поискаха Комисията по досиетата на бившата тайна комунистическа полиция Държавна сигурност (ДС) да бъде закрита.

Според организациите, в които членуват предимно пенсионирани в сектора на сигурността, Комисията по досиетата трябва да се заличи като административен орган, защото "прави едните добри, а другите - лоши и не е ясно кой за какво е виновен".

Според Чавдар Петров от Националната асоциация "Сигурност" служителите на бившата Държавна сигурност (ДС) и на разузнаването са служили почтено и честно на държавата.

Горан Симеонов от Асоциацията на разузнавачите от запаса посочи, че Комисията по досиетата е изчерпала своята актуалност, а създадените от нея органи, които прилагат Закона за разкриване на досиетата, са с нулев капацитет и са неефективни.

Според представителите на организациите в Комисията по досиетата единствено "се борят за заплати, топли кабинети и по-голям бюджет".

Те вече са връчили своите искания на парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

Разкритията на Комисията по досиетата показаха, че по-голямата част от т. нар. "български елит" в политиката, бизнеса, медиите и културата е свързан с тайната комунистическа полиция ДС и до голяма степен е бил финансиран от нея.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!