trud.bg

Последният българин изчезва след 119 години

Населението на България всеки час намалява със 7 души заради смъртност, ниска раждаемост и емиграция. Ако тенденцията се запази, последният българин ще умре или ще напусне родината си през 2132 г. Прогнозата направи във Варна проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика по време на национална кръгла маса "Софийският централизъм убива България".

"Българите ще се стопят, а вакуумът ще се запълва от други раси и култури, усетили слабостта на загиващата нация", допълни доц. Марин Русев от Българското геополитическо дружество. Двамата са членове на учредения през септември Граждански алианс за регионална справедливост, който организира кръглата маса.

Неправителствената организация отчете като успех заделянето на 500 млн. лв. за развитие на регионите в бюджета за 2014 година. От алианса обявиха, че започват изграждането на мрежа от групи за натиск върху властта. Целта е да се разбие модела на суперконцентрация, който облагодетелства само столицата за сметка на всички останали.

От алианса предлагат да бъде създадено второ ниво на местно самоуправление на базата на сегашните 6 района на планиране. "На регионите трябва да се даде бюджет за здравеопазване, ред и сигурност, селско стопанство, образование, който да се управлява от избираеми областни управители и регионални съвети, а централната власт да се грижи само за националната сигурност, енергетиката и външната политика", обясни проф. Владимир Чуков от сдружение "Регион".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!