Строго секретно: Инструктажът на ДС за провеждане на "възродителния процес"

alt
"Голямата екскурзия" от лятото на 1989 г. е продължение на политиката на комунистическия режим срещу българските турци, подложени на насилствено преименуване и забрана на религиозните им обичаи с "възродителния процес от края на 1984 г. и началото на 1985 г. | Източник: byalizvor.eu.

Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува строго секретно предложение относно: Инструктажа във връзка с провеждане на мероприятия за подмяна на турско-арабските имена. Документът е на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия, но се отнася до целия състав на Държавна сигурност.

Той е подготвен на 17 януари 1985 г. в разгара на насилствената смяна на имената на българските турци и бунтовете срещу акцията, засегнала над 800 000 души и е подписан от началника на Шесто управление ген. Антон Мусаков.

„Мероприятията по подмяната на турско-арабските имена ще се провеждат при изключително сложна оперативна обстановка. Това налага целият състав на Държавна сигурност да работи при пълна мобилизация и натовареност, при удължено или непрекъснато работно време”, се посочва в началото на документа.

В него е описана организацията в МВР при провеждането на „възродителния процес” и задълженията на ръководителите в централните поделения на ДС, както и по места.

Набелязани са редица мерки за ограничаването на бунтовете и протестите, сред които и недопускането на български турци до столицата и окръжните центрове.


Създаване на специални контролно-пропускателни пунктове

Сред предложенията фигурира и създаването на контролно-пропускателни пунктове между отделните населени места, където се провежда насилственото преименуване и съседните окръзи. Предвижда се да се използват възможностите на КАТ за пресичане на пътуване с лични МПС по време на „мероприятието”.

Идеологическото управление на ДС предлага незабавно да бъдат изведени и да не се допуска по никакъв начин в районите, където се провежда „възродителния процес” граждани на Турция, западни и необвързани лица, включително граждани на Югославия и Румъния.


Прекъсване на телефоните

Предвидено е в населените места да бъдат прекъсвани телефонните връзки, а след приключването на „възродителния процес” под различни предложи да не се допуска телефонна връзка с Турция.

Шесто управление предлага да се обезпечат с надежда охрана всички отговорни местни партийни и държавни ръководители, партийните комитети и народните съвети, като се вземат бързи и ефикасни мерки за пресичане дейността на лицата, които се заканват или подготвят терористични актове.


Разясняване на политиката на БКП на агентурния апарат

Всеки един оперативен работник е задължен да осигури бързо получаване на информация от агентурата, особено за намерения или подготовка за извършване на „остра подривна дейност, диверсии, организиране на масови безредици, нелегални организации и други националистически прояви”.


Спечелване на колебаещите се агенти – чрез заплащане

„На всички агенти с турско-арабски имена да се разясни политиката на партията във връзка с провеждащите се мероприятия”, се посочва още в документа. Според Шесто управление следва „открито да им се постави въпроса, че те трябва да приемат български имена и активно да съдействат за успешното изпълнение на тези мероприятия”.

Важността за спечелването на агентите – български турци на страната на режима изисква „да се положат особени грижи за укрепване на колебаещите се, включително и чрез заплащане”.

Шесто управление на ДС предвижда да се ангажира цялата агентура за оказване на положително влияние, „включително разколебаване на лица и групи, които подготвят остри и масови националистически прояви”.


Политически изявените – арестувани и в Белене

В документа е посочено, че е необходимо всички лица от т. нар. вражески контингент, съдени за „политически престъпления” да бъдат арестувани, а след преценка да се предложи кои от тях да бъдат изпратени в затвора „Белене” или разселени.

Незабавно задържане, даване под съд и разселени са мерките срещу активните български турци от средите на младежта, интелигенцията, мюсюлманското духовенство и лидерите на новосъздадените протестни групи.


Профилактика – ДС действа твърдо и безкомпромисно

В документа са набелязани и редица профилактични мерки, които трябва да убедят българските турци, че органите на Държавна сигурност действат „твърдо и безкомпромисно” за пресичане на всякакви „нелоялни и враждебни прояви”.

Към документа е приложено пет странично приложение, в което е синтезирана обстановката по окръзи. Приложението е от 23 януари 1985 г. В него се предлага да бъде съкратена процедурата по изпращането на изявени противници на „възродителния процес” в затвора „Белене”.

Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и края на тоталитаризма”, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!