Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Планираното остаряване като измамна технология за потребление

ewaste-pyramids-of-waste-400x248
30dumi.eu

През февруари 2013 г. бразилският институт за политика и компютърни науки подаде иск срещу Apple, твърдейки, че компанията  практикува незаконни бизнес практики.

Обвинението е аргументирано с “планирано остаряване” на линията IPAD. През октомври 2012 г., Apple заменя IPAD 3 с IPAD 4, което разстрои много собственици на IPAD 3, които едва през май същата година са придобили този модел.

Някои хора отдавна изразяват подозрения, че технологичните компании и производителите предварително планират намаляване на производство на стари продукти, съзнателно ограничавайки функционалността им като ги  правят умишлено по- бавни, като по този начин принуждават потребителите периодично да подменят своите устройства.

Пример за такова планирано остаряване е IPAD 1. Работещата на операционна система IOS таблетка от първо поколение беше представена през 2010 г., а само три години по-късно, вече може да се нарече бавна и наистина остаряла. Всъщност да се актуализира  операционната му система може само до IOS 5.

Сега  повечето хора се оплакват, че IPAD 1 е почти невъзможно да се използва за нещо друго освен за стандартно сърфиране в интернет и гледане на филми.

Само си помислете колко добре старите персонални компютри (включително и преносими компютри) се държат  в продължение на много години, а новите мобилни устройства като таблети и смартфони, както изглежда, не са способни на това.

Когато даден купувач придобива телефон на операционни   системи IOS и Android,  изглежда , че животът на този продукт е само дванадесет месеца, а при тяхната поява устройството започва да изостава от модерните технологии, и изведнъж  вече не е възможно да се пускат на него най-новите игри или софтуер.

За  персоналните компютри този период обикновено е по-дълъг, в някои случаи 2-3 години. На някои им става интересно, обусловен ли е този постоянен напредък и неистово потребление, от скоростта, с която пазарът на  мобилни устройства се развива и колко бързо в тяхното производство се въвеждат иновации. Но очевидно това е  част от плана.

Ако наскоро сте обновили операционната система на своя  IPAD 2 до IOS 7, сте забелязали колко зле  актуализацията се отразява на работата на устройството. Напълно е възможно е, че в Apple са предполагали, че с течение на времето  IPAD 2 ще става по-бавен при излизането  на всяка следваща актуализация на IOS, насърчавайки по този начин хората да се мислят така:  “Mоят IPAD е станал по-бавен и трябва да го подменя”.

За сравнение появилите се през 2009 г. MacBook Pro и IMAC 2008 г., все още се държат доста добре, дори след всичките тези години. Има тревожни хипотези, че технологичните компании са разработили нова продуктова категория сред мобилните устройства, която сега им дава възможност да склоняват клиентите да надграждат джаджите си, карайки ги да мислят, че те губят връзка с модерните технологии.

Което прави това планирано остаряване наистина нечестна  дейност, заради факта, че технологичните компании прицелват такава стратегия към съществуващите клиенти,  практически принуждавайки ги  да се разстройват, защото са похарчили  средства за по -рано  направена покупка в момент, когато става достъпна новата, по-бърза и блестяща версия на този продукт.

Рекламните и маркетингови кампании на тези организации често умело манипулират хората с това, като буквално  създават впечатление, че продуктът, който те рекламират вече не може да се получи по-добре.

Но в същото време, те вече са планирали да пуснат  подобрена версия на споменатия продукт, като част от техния дългосрочен план за развитие. В миналото купувачът можеше да похарчи за  лаптоп 400-500 паунда и да го използва 3-4 години, а сега този данък за остаряване,   изглежда е накарал хората да харчат същата сума, но много по-често.

Замислете се изпитвате ли потребност да  актуализирате вашия таблет или смартфон, когато излизат новите модели? Започнали ли сте да забелязвате, че вашите устройства стават все по-бавни и по-слаби?!

glipho.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!