Следвайте "Буднаера" в Телеграм

rasper-bg.com

Черната боровинка - горската лечителка

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Norwegian_blueberries.jpg/310px-Norwegian_blueberries.jpg
en.wikipedia.org

Лечебните свойства на боровинката отдавна се използват в народната медицина. Плодовете и листата й лекуват много болести. В много страни и народи боровинката се смята за любимо лечебно средство за шамани и знахари, които смятат, че тя премахва всякакви болести, лекува бъбреците и черния дроб, може да се нарече уникално лечебно растение.

Когато говорим за боровинката, веднага се сещаме, че тя подобрява зрението и го лекува. Но този плод има още много други полезни свойства. Главното богатство на боровинката са антиоксидантите, които свързват свободните радикали и по този начин пречат да се образуват злокачествени тумори. Затова боровинката е отлично средство срещу онкозаболявания. Нейните антиоксиданти се наричат антоцианини. Те се съдържат още в много плодове, но рекорда по съдържание държи боровинката.

Боровинката е богата на въглехидрати, калий, калций, фосфор и магнезий, органични киселини, натрий, мед, желязо и други минерални вещества, витамин С, витамините В1 и В6, РР и пантотенова киселина, пектини, които изтеглят от червата продуктите на разлагането, шлаките и дори тежките метали.

Киселинният състав на боровинката – лимонена, млечна, ябълчна и янтарна киселина, определя нейните уникални качества. По съдържание на манган черната боровинка няма равна сред растенията, съдържа витамин А, дъбилни вещества, спиртове и ефирно масло.

Една народна пословица гласи, че там където хората ядат боровинки, лекарите нямат работа. Тя действа благоприятно на храносмилателната система, като я нормализира, затова я използват както при запек, така и при диарии. Боровинковият сок има бактерицидно действие. Това растение е много полезно при възпаления на пикочнополовата система и бъбреците.
Според последни изследвания системната употреба на боровинки помага да се съхрани мозъкът млад и да се избегне Алцхаймер. Тя е много полезна за хора, които извършват напрегнат умствен труд.

Полифенолите, които боровинката съдържа, които й придават наситения тъмносин цвят, влияят на здравината на костната тъкан и са профилактика на остеопорозата. До този извод стигнали изследователи от Центъра за детско хранене в Арканзас, след като провели лабораторни опити върху мишки.

Полифенолите в боровинката влияят върху образуването на малките костообразуващи клетки. Полифенолите доказват своята ефективност в борбата със запушването на артериите и атеросклерозата. Резултати от изследвания показват, че плодовете на боровинката потискат формирането на нови мастни клетки.

Редовната употреба на боровинки предпазва от сърдечни болести; тя укрепва съдовете на очите. Особено е полезна при болести на пикочно-половата система и предпазва от тумори на простатата.

Тъй като заздравява съдовете, боровинката подобрява паметта, предпазва от инфекционни болести и може да поддържа нормално тегло.

За диабетиците се препоръчва да употребяват колкото може повече пресни боровинки и да пият чай от листата, защото боровинката стимулира работата на панкреаса. Има случаи, когато комплекс от гулия и боровинка постепенно води до отказ от инсулина.

Боровинката съдържа и много целулоза. Замразена, тя се съхранява дълго и запазва свойствата на пресния плод. Сушената боровинка също е полезна и на практика има същите свойства.

Сокът от боровинка се употребява като пикочогонно средство и при лечението на нощно незадържане на урина и пясък в бъбреците. При ангини, стоматити, катари на горните дихателни пътища настойка от боровинка или сок се използват за жабурене на гърлото или се пие по една трета чаша няколко пъти на ден.

Фитонцидите, които боровинката съдържа, са много ефективни в лечението на дизентерия, стафилококи и срещу причинителите на дифтерията и дори тифа.

Рецепти от народната медицина


При инфекции на горните дихателни пътища
1-2 чаени лъжички плодове се намачкват и се заливат с 200 мл гореща вода; сместа престоява и се прецежда. Приема се по 2-3 супени лъжици три пъти на ден, може да се пие и като чай неограничено.

При лошо храносмилане
1-2 чаени лъжички плодове се счукват и заливат с една чаша гореща вода. Тази настойка престоява на топло място три часа. Пие се преди ядене по половин чаша, четири пъти на ден.

Ангина, пневмония, туберкулоза на белия дроб
Горната настойка се пие вътрешно и се жабурят гърлото и устата.

При екзема, изгаряния и други кожни заболявания
Плодовете се сваряват и изстудяват до температурата на тялото; след това се използват като компреси. Фитонцидите в боровинката побеждават всички микроби, които предизвикват различните кожни заболявания.

Подагра, ревматизъм и други болести, свързани с обмяната на веществата
1-2 чаени лъжички плодове се сваряват в една чаша гореща вода, съдът се увива в тъкан и престоява 3-4 часа. Употребява се по една четвърт чаша няколко пъти на ден.

При болести на пикочнополовата сфера
Правят се клизми и се пият отвари от листата и настойки от плодовете.

Обработване на рани с настойка от листата
Една чаена лъжичка листа се заливат с една чаша гореща вода, престояват 30 минути и се прецеждат. С тази течност се обработват раните до заздравяването им.

При диабет
Диабетиците три пъти на ден следва да приемат по половин-една чаша настойка, приготвена от една супена лъжица сухи листа и една чаша гореща вода. Престоява до изстиването на течността.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!