Шефът на Сеизмологичната секция към БАН – проф. Емил Ботев: Шмекер ни паникьоса с 10 по Рихтер

В рамките на няколко дни различни източници и пишман-сеизмолози паникьосаха българите с апокалиптични прогнози за разрушителни земетръси в различни райони на България. Най-напред около 20 октомври украински специалисти биха камбаната, че скоро ни чака ново земетресение до 10 по Рихтер, което ще дойде в Украйна от България и ще помете Крим и Одеса. Става въпрос за сеизмично активното огнище в зоната на нос Калиакра, което отдавна спи, но скоро ще се събуди и ще срути Одеса, която се намира на 600 км от нашенското огнище. Ученият, разбунил украинските и руските медии с предсказанията си за предстоящия апокалипсис, се именува с българското име Николай Георгиев, но се води директор на Кримския международен център по сеизмична сигурност. Капацитетът по земетръси уточнява, че предишните трусове в Румъния и Молдова са просто подготовка за още по-мощно земетресение.

Малко преди него пред българските медии се изцепи и физикът проф. Страшимир Мавродиев от Института по ядрени изследвания и енергетика към БАН, който пророкува, че на 22 или на 23 август ни чака разрушителен земен трус. Дори самият проф. Ботев сащиса задочно публиката с идиотски скалъпено резюме на изявата му по bТV в интернет сайт под заглавие: “Може да се очаква трус от 7 по Рихтер в София”. Пред “ШОУ” проф. Ботев се подсмихна саркастично на въпросните спекулации и интерпретациите на собствените му прогнози и успокои духовете:

- Проф. Ботев, психозата за адски трус у нас започна от съобщението на Украинския сеизмологичен институт, че в района на Калиакра може да се очаква в скоро време земетресение с потенциал до 10 степени по Рихтер, а вашата прогноза беше озаглавена от един сайт, че „Можем да очакваме трус от 7 по Рихтер в София”. В същото резюме, синтезиращо изявата ви по bTV, беше добавено още, че “можем да очакваме трус от максимум 8 по Рихтер в района около Кресна и около Шабла”... На какво се основават прогнозите ви? Нали вие сте най-големият защитник на тезата, че земетръсите не могат да се предсказват!?
- Да. След 200-1000-5000 години може да има такива земетресения, но никой не може да каже, че те ще се случат утре или вдругиден. Това, което мога със сигурност да твърдя, е, че в никакъв случай няма да станат в близките десетилетия. 1000 на сто мога да твърдя, че няма да се случат! Защото в момента нямам данни за такова развитие.

По принцип тази зона теоретично е най-опасна, една от двете най-опасни, заедно с Кресненската в Югозападна България, само че периодът на повтаряемост на такива земетресения – да речем - с магнитуд 8 – е няколко хиляди години. Следователно ние сега нямаме основание в близко време да очакваме такова силно земетресение.

- Вие сте цитиран да казвате, че ритмичността в един от двата земетръсни района с най-силен потенциал в България е 30 години. Тоест след последното силно земетресение през 1990 г. ни очаква 2020 година?...
- Явно грешно съм разбран или цитиран. Става въпрос за Вранчанското огнище, не за огнище, което е в България. Вранча е на 200 км извън България.

- А за тревогата, която би Украинският сеизмологичен институт - че огнището в района на Калиакра ще предизвика скоро трус до 10 степени по Рихтер? Ако то ще разруши Крим и Одеса, какви последствия тогава да очакваме за България?
- Украинците не бият вече тревога.

Те официално се извиниха

и казват, че няма такова нещо. Става въпрос за един тарикат, шмекер-строител, който иска да построи някакъв център за няколкостотин милиона долара и затова говори глупости.

Двете зони на територията на България, които могат да реализират магнитуд 8 по Рихтер, имат много дълги периоди на повтаряемост на тези силни земетресения. 1700 години средно. Ние говорим за статистики, но никой не твърди, че това означава, че на 1700 години ще се случват такива катаклизми. Говорим за усреднени статистики. Примерно имаме за 10 000 години парасеизмологични изследвания, които са показали, че в района на Югозападна България са се случили три такива земетресения с магнитуд 7,5 или 8, каквото е имало през 1904 г. в Кресненско. От него следите се виждат много добре и на повърхността. Но от друга страна, след като последното е станало 1904 г., няма пък що толкова да се притесняваме за близки катастрофални земетресения там.

Същото не можем да кажем за района на Калиакра, защото там разломът е в морето на 20 км в акваторията. А натрупаната статистика показва, че можем да говорим за още по-голяма продължителност, т.е. там още по-рядко могат да се случат тези земетресения. Тоест в района на Калиакра много по-бавно става натрупването на напрежение и това се обяснява с отместванията, които мерим на повърхността. Те там са 1-2 мм годишно, в Югозападна България са 3-4 мм. Значи в този район по-бързо става натрупването. Но така или иначе не може и дума да става за сравнение с областта на Вранча, където са много по-големи тези отмествания, или с областите в Гърция и Югозападна Турция, където достигат до 40 мм годишно.

Нашите зони са потенциално опасни

с тези магнитуди, но това съвсем не означава, че скоро ще се случи нещо фатално. Даже напротив – данни за катастрофални земетресения няма и понеже те скоро са се случили, значи далеч във времето можем да очакваме натрупване, ако не се промени нещо със Земята като планета.

- Да, но украинците говорят за двете най-опасни огнища у нас с потенциал 10 по Рихтер!?
- Вече ви казах, че става дума за района на Калиакра и Югозападна България, но 10 по Рихтер е невъзможно да се случи! Горе-долу 9,5 е максимумът. Може би по някакъв начин и до 9,6-9,7, но 10 е вече в границата на фантастиката! Земните ядра и якостните характеристики на земята няма как да издържат и това означава да се откъсне едно парче от земната кора и по никакъв начин повече да не бъде свързано с другите земни маси.

- А какво ще кажете за сеизмологичния феномен в района на ямболското село Генерал Тодорово, където от 4 години вече всяка седмица стават земетресения, земята отдолу гърми и бучи като от подземни взривове и хората са стресирани? На снимките се виждат солидно построени къщи, чиито тухлени стени са нацепени от пукнатини от почти ежедневните трусове...
- Да, така е. Прав сте. Това действително е феномен за тия райони около селото - Манастирски възвишения, Скалица, Овчи кладенец. Хората в Генерал Тодорово действително вече се научиха да усещат, по-точно да

чуват земетресенията

с магнитуд дори до 2 по Рихтер. Там максималното земетресение досега е било 3,9, хайде, да речем 4. Но 4 по Рихтер не може да доведе до видими нарушения на сгради и инфраструктура. То е от категорията на т. нар. слаби земетресения. В нашия институт имаме департамент, който се нарича Сеизмично инженерство. Тяхно задължение е да правят огледи и съответно експертизи за въздействията и повредите на сградите.

- Кметът на Генерал Тодорово и хората твърдят, че всичко идва от мина “Васил Коларов”, която е на 5 километра от селото и в нея постоянно се извършват някакви взривове...
- Действително там навремето имаха много такива железнорудници и тези минни разработки бяха набраздили всички възвишения наоколо и затова отчасти освен релефа на тия възвишения се получава и този ефект на усилване, нарича се бронтиви. Тези звучения като гръм се появяват при механично раздвижване на земните недра, но теоретично там не може да се случи катастрофално земетресение. Поне, каквото се очаква в 7-8 други сеизмични зони в страната. Разбира се, няма как да се обясни на един човек, на който му се е напукала мазилката, че няма да се случи най-страшното.

- Аз видях на снимките не напукани мазилки, разцепени тухлени стени!...
- Да, ама вижте сега - има така построени сгради, които нямат никакви обезопасителни елементи. Които нямат грам желязо. Даже там, където има железобетонни плочи, те не са обвързани по никакъв начин било с колони, било с трегери и т.н. В такъв случай плочата сама усилва допълнително въздействието и разрушенията по сградата, която е направена безпроектно, са по-големи. Публично известно е, че 90 на сто от постройките в селата и даже в по-малките градове се строят без узаконени проекти.

- И все пак какво ще кажете за мълвата сред хората от района, че в мина “Васил Коларов” се извършват постоянно някакви подземни взривявания?
- Да, но те са повърхностни и не може да се каже, че земетръсната активност е в резултат от тях. Тези мини са на повърхността. Може да се говори за някакво сеизмично влияние, ако взривовете бяха поне на четири-пет километра надолу. Всъщност затова този феномен си остава феномен и за нас...


Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ, БЛИЦ /dnesplus.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!