Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Желев: Трябваше да забраним БКП

Бившият президент Жельо Желев заяви, че най-голямата грешка на прехода е пропускът да бъде забранена Българската комунистическа партия (БКП), която беше преименувана в БСП.

За мен най-големият ни пропуск и най-голямата ни грешка беше, че не осъдихме Тодор Живков и ЦК на БКП за това, че те тръгнаха да харизват България на Съветския съюз като 16-та република, каза в интервю за вестник Желю Желев, който беше президент на България в периода 1990-97 г.

По думите му действията на БКП са били национално предателство.

Ние можехме да ги осъдим, обаче не се намериха хора и сили у опозицията, които да се заемат с тази работа, допълни Желев.

След тяхното осъждане щяхме да забраним БКП и БСП като партии престъпници. Както направиха руснаците една година по-късно, когато забраниха КПСС след неуспешния опит за преврат в Москва. Това е най-голямата грешка на нашата демокрация според мен. България щеше да бъде много по-напред от редица балкански страни, каза още първият демократично избран президент на страната.

Много политолози и експерти смятат, че бившата комунистическа партия и тайните служби в лицето на Държавна сигурност (ДС) са организирали прехода в България, за да превърнат политическата си власт в икономическа, а след това отново в политическа.

Редица документи доказват, че осъщественият на 10 ноември 1989 година вътрешнопартиен преврат, свалил от власт Тодор Живков, е имал за цел единствено да прикрие разграбването на държавата от членове на БКП и офицери от ДС, които веднага след това станаха бизнесмени.

Българската олигархия в момента е почти изцяло резултат от дейността на БКП и ДС, казват политолози и експерти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!