24chasa.bg

Как агент Михайлов стана мултимилионера Мутафчийски

Секретен сътрудник на разузнаването, оръжеен бос, мултимилионер, перфектен туристически предприемач, висш масон от ложа в Италия, съдружник с международен наркотрафикант, консул на екзотичната малка държава Сан Марино и собственик на интернет медия.

Всичко това бе Младен Мутафчийски, който умря изнененадващо, но и след смъртта му част от биографията му е обвита в тайнственост. Твърди се, че наследството на бизнесмена, роден на 30 юли 1951 г., надхвърля 500 млн. лв. и е натрупано през последните 24 години.

Едва тази година обаче бе официално обявено, че в началото на професионалната си кариера Мутафчийски е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност, което преди 1989 г. се занимава с разузнаването. Псевдонимът на Мутафчийски е бил Михайлов, а той е привлечен през 1980 г. 

В досието му имало собственоръчни агентурни сведения, отчети на ръководилите го офицери и разходни документи, по които му е плащано за извършени услуги на ДС. Михайлов се издига до ОРОН (оперативен работник на обществени начала) през 1983 г.

“Тайната ми мисия беше в Етиопия Тогава имаше концепция, че Етиопия е много важна за целия социалистически блок. Тогава СССР смяташе, че държавата е много важна. Етиопия беше единствената държава, която се стремеше да изгражда социалистическа система на управление. Поставяха ми задачи, които бяха важни и за икономическото развитие на България. Пак не проявявам интерес да видя досието си, защото ще се разочаровам от някои написани неща", това разказва самият Мутафчийски месеци преди да почине.

Пак през 80-те години той влиза в оръжейния бизнес, тогава държавен, като започва работа в “Кинтекс”, която от 60-те години на 20-и век осъществява оръжейната търговия на НРБ. През 1983 г. е изпратен за пълномощник на оръжейната фирма “Кинтекс” в Адис Абеба до 1987 г.

В края на 80-те Мутафчийски е назначен за шеф на държавната “Тератон”, която се занимава с търговия с оръжие и специална техника.

През 90-те години Мутафчийски влиза в туристическия бизнес, става председател на “Слънчев бряг” АД.

Милионерът е собственик на един от най-луксозните и престижни хотелски комплекси в Слънчев бряг “Хелена ризорт”, класиран след 2001 г. над 8 години в топ-100 на хотелите в света. Не е ясно дали от това време е познанството му със Младен Михаелв-Маджо, с който бившият оръжеен бос е в конфликт от няколко години, както "24 часа" ви разказа.

Обвито в тайнственост е познанството и бизнеспартньорството на Мутафчийски с осъдения в Италия като крупен наркотрафикант и кокаинов бос Евелин Банев-Брендо.

Всъщност Мутафчийски признава, че двамата са съсобственици на най-луксозното вилно селище “Оазис” в курорта Лозенец, през 2007 година. Тогава срещу Брендо вече се водят разследвания за пране на пари, придобити от престъпна дейност.

И до днес не е ясно каква част от курорта е била собственост на бившия сътрудник на разузнаването. По това време Мутафчийски и журналистът Огнян Стефанов създават информационния сайт “Фрог нюз”.

Най-голям скандал около името на крупния туристически бос обаче избухна през 2008 година. Тогава Мутафчийски бе свързан със скандалния информационен сайт “Опасните”, телефонът му се оказа подслушван от ДАНС в разработката “Галерия”.

Тогава прокурори и агенти на ДАНС са започнали разследване на
“Опасни новини”,  заради изтекли в него секретни данни. На разпит в Държавната агенция за Национална сигурност бяха извикани Мутафчийски и Стефанов, но и двамата категорично отрекоха да имат нещо общо с интернет медията.

“Опасните” публикуваше предимно информации за личния живот на президента Първанов, за тогавшния премиер Станишев и за осветения секретен офицер от ДАНС и едновременно с това бизнесмен и преподавател в УНСС Алексей Петров.

По същото време се разбра, че по образувана разработка “Галерия” в ДАНС са подслушвани десетки телефони на журналисти, бизнесмени и политици. Разговорите на Мутафчийски и Стефанов се оказаха сред тайно слушаните.

Скандалът около делото избухна, когато депутатът от вътрешната парламентарна комисия Татяна Дончева откри случайно телефона си в списъците с подслушвани лица в разработката „Галерия”.

Само няколко седмици след скандала с подслушването маскирани мутри пребиха с железни тръби журналиста и съдружник на Мутафчийски Огнян Стефанов на излизане от ресторанта на предприемача “Кипарисите” близо до НДК в София. На 22 септември Стефанов е на вечеря с Евелин Банев-Брендо, когато излиза от заведението и поне 6 мъже с маски и железни тръби и чукове го нападат, чупят му краката и го оставят в безпомощно състояние. Журналистът е в кома няколко дни и се бори за живота си.

Официално обяснението за вечерята между Стефанов и Брендо бе обявека като среща на издател с потенциален рекламодател.

Докато Стефанов е в болница, Мутафчийски обявява, че нееднократно политици са искали да бъдат махани текстове от сайта “Фрог нюз”. Зловещата саморазправа остава неразкрита...

Отровните корени на комунизмаЧервената симфония (революцията под рентген)

Блестящото описание на коммунистическо-банкерския заговор, направено от един от непосредствените изпълнители на задачите в този заговор - Христиан Раковски...

Австралийският конгрес разобличава Новия световен ред [Видео + Audio]

Ан Бресингтон подчертава, че Римският клуб, в който членуват Тед Търнър, Буш, Горбачов и общо взето всички, които дърпат конците, никога не се е отказвал от идеята за световно господство на КОМУНИЗМА...

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!