Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

31 банкери - агенти и щатни служители на ДС

Общо 31 члена на управителни органи на Централна кооперативна банка и придобити от нея фалирали банки са били сътрудници или щатни служители на тайната комунистическа полиция Държавна сигурност (ДС), съобщи "Капитал".

Сред по-известните имена от времето на прехода са Борислав Дионисиев, Радослав Ненов, Янко Янев, Георги Попов, Дончо Кючюков, Любомир Филипов, Красимир Стойчев, Атанас Тилев. За част от тях комисията обяви, че разполага с документи за принадлежност към ДС, но други се явяват за първи път.

Борислав Дионисиев е бил агент на Второ главно управление на ДС. Комисията по досиетата разполага с документи за получено възнаграждение, разходни документи от ръководил го щатен служител. Тогава Дионисиев е журналист в списание "Отечество".

Дионисиев започва бизнеса си като представител на гръцката фамилия Вардоянис, но постепенно развива и собствен. Той е в борда на директорите на редица дружества като "Електроимпекс", "Електромашинари холдинг", съсобственик е в "Булвар електроник", "Финко 1" и др. Член е на бизнесклуб "Възраждане". Борислав Дионисиев е почетен консул на Малдивите в България.

Радослав Ненов е бивш вицепрезидент на Конфедерацията на труда "Подкрепа" от зората на демокрацията и бивш вицепрезидент на "Мултигруп". Той е вербуван още през 1977 година по линия на Първо главно управление на ДС като агент "Цветелин", а след това работи за Второ главно.

Янко Янев, който в средата да 90-те години оглавяваше Банка за земеделски кредит, е бил вербуван през 1962 година и е работил като агент и секретен сътрудник "Здравко". Той е в БЗК от 1990 до 1995 година.

Името на Георги Кънчев Попов нашумя през 2000 година, когато оглавявания от него "Йорсет холдинг" купи фалиралата Първа частна банка АД. Според Комисията по досиетата той е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдним "Китин".

Дончо Кючюков е проверяван като член на съвета на директорите на Банка за земеделски кредит. Бил е агент на Първо главно управление на ДС и е вербуван през 1984 година. Три години по-късно той се появява като управител на задграничното българско дружество в банковата сфера "Байериш-булгарише ханделсбанк", показа разследване на в. "Дневник" за задграничните дружества по времето на комунизма.

Отровните корени на комунизмаЧервената симфония (революцията под рентген)

Блестящото описание на коммунистическо-банкерския заговор, направено от един от непосредствените изпълнители на задачите в този заговор - Христиан Раковски...

Австралийският конгрес разобличава Новия световен ред [Видео + Audio]

Ан Бресингтон подчертава, че Римският клуб, в който членуват Тед Търнър, Буш, Горбачов и общо взето всички, които дърпат конците, никога не се е отказвал от идеята за световно господство на КОМУНИЗМА...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!