Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Виж кой говори: Учени, агенти на Държавна сигурност, срещу студентския протест

alt
Студентите, родени след 10 ноември 1989 г., имат срещу себе си един непознат противник – агентите на ДС сред учените и ръководствата на ВУЗ-те в България. Разкриването на досиетата от комисията позволи от 2011 г. да научим част от техните скрити биографии на хора, сътрудничили на отхвърлената от обществото Държавна сигурност, служила 45 години на комунистическия режим | Фотограф: Христо Христов.

Написано от Христо Христов

„СТОЙНОВСКИ”, „ОАЗИС”, „МИМОВ”, „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”, "МАРТИН" – имена, които едва ли говорят нещо на днешните студенти, които протестират срещу управлението на олигархията и моралната деградация на властта.

Това са по-особени имена – псевдоними на агенти на бившата Държавна сигурност – част от огромния репресивен апарат, служил „безпределно вярно” на Българската комунистическа партия и „дружбата със СССР” в продължение на 45 години.

Носители на тези имена днес са ректори или бивши декани във водещи университети в България. Веднага, след като студентите обявиха своя протест и започнаха окупация на различни ВУЗ-ве точно тези агенти в публичните си изявления и позиции говорят за морал, законност и демокрация. Нито един от тях не се е разграничил от БКП или се е покаял за сътрудничеството си с ДС, още по-малко е говорил срещу олигархията и мафията в България.

Сайтът desebg.com представя казаното от някои от тези радетели на законността и морала в страната, които в същото време се отнасят безкритично към властта.


Проф. Стати Статев, ректор на УНСС – агент „СТОЙНОВСКИ”

alt

Проф. Стати Статев | Снимка: bnb.bg.

„Университетите са място за учене и правене на наука, а не на политика. Ние уважаваме всяка идея, но не е този начинът за постигането й. Не е демократично да се нарушават правата на другите, които искат да учат и да преподават. Няма такава демокрация никъде по света. Демокрация, в която, ти, упражнявайки своите права, да отнемаш правата на другите. Това е член 57, ал. 2 в Конституцията". Заявлението е направено в коментар на студентските протести ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев, (цитиран по публикация в сайта webcafe.bg).

Вчера сайтът OFFNews  цитира и едно друго негово изказване, направено, след като студенти окупираха аудитория в УНСС. Ректорът Статев казва без заобикалки: „Като не ви харесва в България – емигрирайте, но не пречете на колегите си”.

Стати Статев е вербуван като секретен сътрудник Първо главно управление на ДС на 1 февруари 1989 г. – 8 месеца преди падането на Берлинската стена и рухването на комунизма в Източна Европа. По това време той е 34-годишен. Работи под псевдонима „СТОЙНОВСКИ”. Вербовката му става броени месеци при да замине на втора специализация през август 1989 г. – април 1990 г. в Бостънски университет, Масачузетс, САЩ. Първата му специализация е в СССР през 1984-1985 г.

Принадлежността му към ДС стана известна при проверката на УНСС през септември 2012 г. Статев е ректор на УНСС от 2011 г.


Проф. Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет – явочник „ОАЗИС”

alt

Проф. Пламен Легкоступ | Снимка: dnesbg.com.

„Законът е категоричен, че политически дейности в университетите не трябва да се развиват. Няма да преговарям със студентите. Ако те искат, могат да дойдат и да разговарят с мен... Полицаите са пред университета, за да наблюдават спазването на реда”.

Изявлението е на ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ (1959).

Той е вербуван от на Окръжно управление на МВР-ДС Велико Търново през 1984 г. като съдържател на явочна квартира „ОАЗИС”. Снет от оперативния отчет през 1990 г.

Агентурното му минало е разкрито от комисията през юни 2011 г. при проверката Висшата атестационна комисия (ВАК). Той е член на научна комисия по педагогика във ВАК от 2010 г. Ректор е на Великотърновския университет от 2007 г.

Преди това има и политическа дейност – през  2003 г. е избран за общински съветник от листата на СДС, а през 2007 г. е избран за втори мандат.

 

Проф. Марин Христов, ректор на Техническия университет – агент „МИМОВ”

alt

Проф. Марин Христов | Снимка: offnews.bg.

„Тъй като имаме много хубав закон за автономията на университетите, считам, че в университетите е мястото, където трябва да се учи, а не да се извършва политическа дейност".

Изявлението на  проф. Марин Христов (1949), ректор на Техническия университет в София от 2011 г.

Марин Христов е разкрит като секретен сътрудник под псевдонима „МИМОВ” на Първо главно управление на ДС – Управление „Научно-техническо разузнаване” (УНТР) от 1980 г. Принадлежността му към ДС става публично известна през септември 2012 г. при проверката на Техническия университет.


Проф. Валери Стефанов, бивш декан в СУ – агент „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”

alt

Проф. Валери Стефанов | Снимка: managr.bg.

„Сто-двеста души не могат да са морален арбитър на нацията. Тази окупация ще я плащат университетът и студентите. Начинът, по който е извършена окупацията на университета, не е нещо, което е в услуга на българската демокрация.

Има една спирала, едно насилие, защото за мен окупацията е форма на насилие, която може да се разгръща оттук нататък. Всъщност агресията, която представлява тази окупация, е част от общата агресия на българското общество и на българския политически живот.

Знам, че високи думи се говорят за събуждането, за похода на гражданското общество, но мисля, че ако походът на гражданското общество е мотивиран от пораженията на агресията, това едва ли ще доведе до добър резултат”.

Изявлението е част от интервю на проф. Валери Стефанов, преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ и бивш негов декан, пред сайта bulgarski.pogled.info.

Проф. Валери Стефанов (1958) е разкрит като агент на Шесто управление на ДС за робва с идеологическата диверсия от 1985 г. под псевдонима „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”. Агентурната му принадлежност става публично известна през лятото на 2011 г. при проверката на ВАК, където е член на научна комисия по филология (2000-2003 г. и 2006-2009 г.).

През април 2012 г. Валери Стефанов е един от учредителите на Гражданско Обединение за Реална Демокрация (ГОРД) на архонта и бизнесмен Слави Бинев. Самият проф. Стефанов обявява, че „ГОРД ще се превърне в голяма партия, колкото и днес това да изглежда невъзможно”. На последните парламентарни избори формацията на Бинев се явява с името „ГОРДА България” и спечелва малко над 16 000 гласа (0,4%). Тя обаче е една от участниците в изборите с най-много агенти на ДС сред  кандидат-депутатите си – общо 9 сътрудници.

 

Проф. Огнян Сапарев, ректор (1993-2003) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – осведомител „МАРТИН”

alt

Проф. Огнян Сапарев | Снимка: kupih.com.

„Проблем днес е въпросът „Има ли защо да се прави окупация?“. В началото на прехода, макар начинът да беше абсурден, основанията за такива акции не бяха малко. Сега обаче не виждам основания. Как така ще твърдят, че нямат политически искания, като основното и единственото им искане е оставка на правителството? Май намирисва на лоша и нескопосана лъжа. Сега не можем да говорим за липса на свобода, това е пълна слободия. Дори анархия.

Със сигурност мога да кажа, че проф. Димитър Токушев, при когото започна днешната окупация, знае повече от тях. Като интелигентни млади хора защо не го поканиха и не му зададоха неудобните въпроси? Те имат право да вдигнат шум, да привлекат вниманието към себе си.

Гласът им наистина трябва да бъде чут. Но пак ви казвам – противник съм на това пълно разгащване и безотговорност. Искате дискусия – великолепно. Заплюхте си тази аудитория – 272-ра, добре, поканете желаещи, медиите.

Случилото се е много лош пример, който никоя демократична държава не би търпяла, защото в т.нар. демократична Америка например полицията бие, та пушек се вдига...

Никой неинтелигентен човек в България няма съмнение за участието на ГЕРБ в такива протести срещу правителството. Декларацията им в подкрепа на окупацията е форма на самопризнание. Мисля, че след нея мога да кажа, че май са необходими полицейски мерки за „укротяване на опърничавата“, както е казано в класиката. Не може така безотговорно да се подбуждат хора да правят глупости - хора, които все още нямат достатъчно изградено чувство за дълг.

А ако тази окупация се разрасне, не крия, че лично ще участвам в организирането на бойна група, която да укроти подобни щения. Казвам го сериозно - готов съм да взема мерки с необходимите за това последствия. Всичко си има предел.”

alt

Картонът на Огнян Сапарев като осведомител на Шесто управление | Източник: comdos.

Думите са на проф. Огнян Сапарев (1942), като част от интервю за сайта bulgarski.pogled.info, където е публикувано интервю по същата тема и с проф. Валери Стефанов.

Сапарев е филолог, преподавател във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на който е ректор през 1993-2003 г. Бил е генерален директор на БНТ (1990-1991), и депутат от БСП в 39-ото Народно събрание (2001-2005).

Огнян Сапарев е разкрит като осведомител на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1971 г. под псевдонима „МАРТИН”. Сътрудничил е на отдел 01 на Шесто управление, натоварен с преследването на творческата интелигенция (писатели, художници, артисти и музиканти) до 1982 г.

Личното му и работно дело е унищожено през 1990 г. Принадлежността му към ДС е обявена от комисията по досиетата при проверката на народните представители през 2007 г.

На последните парламентарни избори през май 2013 г. е кандидат за народен представител, издигнат от „Коалиция за България” в 16-и МИР-Пловдив, но не успява да влезе в 42-то Народно събрание.

Както и на останалите учени, агенти на бившата Държавна сигурност този факт липсва от официалните им биографии.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!