Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Газланд-1 (2010) и Газланд-2 (2013)

gasland_fire.jpg
bulgaria.indymedia.org

Газланд-2 / Gasland Part II (2013)

В това експлозивно продължение на номинирания за Оскар филм "Газланд", режисьорът Джош Фокс използва своя уникален стил, изпълнен с черен хумор, за да разгледа още по-задълбочено опасностите от хидравличното разбиване, или фракинг – противоречивия метод за извличане на природен газ и нефт, промотиран на световно ниво.

"Газланд-2″ показва как са се вдигнали залозите за един от най-важните екологични проблеми в света. Филмът доказва, че е мит твърдението на газовите корпорации за шистовия газ като "чиста и безопасна алтернатива на петрола". Ще видим как сондите за фракинг неизбежно протичат с времето, замърсявайки водата и въздуха, разболявайки семейства и застрашавайки климата на Земята с мощния парников газ метан. Филмът разследва и как мощната нефтогазова индустрия, по думите на Фокс, "замърсява нашата демокрация". /saprotiva.org/

Газланд / Gasland (2010)

Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната „Халибъртън“ на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.

Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства.

В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България…?! /dokumentalni.com/

Как ни унищожават III - Шистов газ

Международната енергийна агенция призна, че връхната точка на глобалното производство на петрола ще настъпи не след...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!