Следвайте "Буднаера" в Телеграм

spiralata.net

Захарта - горчивата истина

Превода на тази невероятна лекция е за всички, които искат да знаят...

Ще ви разкажа една история. Тя е от около 30 години. Тя има за всеки по малко. Има биохимия, изследвания, здравеопазване, политика, липсва само секс. Но ще видим какво можем да направим и там.

До края се надявам да развенчая последните 30 г. от информацията за храните в Америка. И ще съм благодарен да ми кажете дали съм успял.

За начало да започнем с една викторинка. Как действат диетата на Аткинс и японската диета? Някой? Имате готов отговор, няма значение.

Диетата на Аткинс е мазнини без въглехидрати, японската, въглехидрати без мазнини. И двете работят. Какво е общото между двете? И двете елиминират ЗАХАРНАТА ФРУКТОЗА.

Помислете, какво означава да си на диета? И какво ядете и какво не. И от там ще обясня как всичко работи.

Чували сте за епидемията от затлъстяване. Ето числата: Това е графика за индекса на телесна маса. Всеки знае какво е това. Това в графата в синьо е 2008 г. Вече отдавна сме минали 2003 г.

Причината да го показвам е, че цялата графика нараства. Ние ВСИЧКИ тежим с 12 кг повече, отколкото преди 25 г. Казваме, че затлъстяването е връзка между гените и средата на живот. Др. Бейз следващата седмица ще ви запознае е генната зависимост.

Нашите гени не са се променили за последните 30 г., но нашата среда със сигурност. Така, че днес ще говорим за средата отколкото за гените. За да говорим за средата, уточняваме какво е затлъстяване.

Запознати сте с 1-я закон на термодинамиката: "Енергията в затворена система е постоянна." Интерпретацията на този закон е следната за човека: "Ако ядете, трябва да изгаряте, или ще трупате."

Кой вярва в това? Хайде, всички вярвате в това.

И аз вярвах, но вече не. Мисля, че това е грешка. Мисля, че това е най-голямата грешка и смятам да развенчая този феномен сега. Защото има друг начин да изкажем закона. Който е по-уместен и точен.

Ако го вярвате това, ето двата проблема: Два навика ядеш, изразходваш. Томи Томсън го каза: "Ние ядем прекалено много." Ако това беше случая, защо и японците правят операции на деца за отстраняване на излишните килограми, и китайците, и корейците, и австралийците. Всички тези нации, които приеха нашите навици, страдат от същото. Ще отидем още по-далече след минута.

Има друг начин да изкажем първият закон.

Ако ще трупате, (това е биохимичен процес, който складира енергия и за него ще говорим след минута) и очаквате да изгаряте, това е нормалното изразходване, за воденето на нормален живот. Защото изразходване на енергия и нормален живот са едно и също. Нещата, които вдигат изразходването, ви карат да се чувствате добре като кафето за два часа след това още едно, като мен Нещата, които свалят изразходването, като гладуване и хипотиреоидизъм ви карат да се чувствате отпаднали. Изгарянето на калории, и да се чувствате добре, са синоними.

Ако трупате (благодарение на биохимичния процес) и очаквате да изгаряте, което е нормален процес, за да живеете, трябва да ядете. И сега тези два вида поведение: ядене и изгаряне са второстепенни, а биохимичния процес е главното.

Това е различен начин да се представи процеса. И облекчава затлъстелите хора от товара да се чувстват извършители, а по-скоро жертви. Както затлъстелите хора по принцип се чувстват. Защото никой не чувства добре затлъстял, особено децата. Вие ще кажете: Знам някои възрастни, които не им пука. Като например Росини, известният композитор се пенсионирал на 37 г. от затлъстяване. Може би той е направил такъв избор.

Но децата в моята клиника не са избрали да бъдат такива. Всъщност това е изключението доказващо правилото. Имаме епидемия от затлъстяване при 6 месечните бебета. Вие ще кажете, че е въпрос на упражнения тогава ми обяснете това. Защото всички хипотези за причините трябва да обяснят и това. И това не е само в Америка, 6 месечни затлъстели деца, а е по целия свят.

Сега си отворете съзнанието и да видим каква е истинската история.

Нека говорим за приема на калории. Обсъждаме приема на енергия днес. Сигурно е, че ядем повече всички отколкото преди 20 г. Момчетата 13-19 г ядат 275 калории повече. Възрастните мъже 187 кал. повече, а жените 335 кал. повече.

Няма съмнение, ние всички ядем повече. Въпросът е защо, как се случи това. Заради всичкото ядене, ама и преди си го имаше. Има система в нашето тяло наричаща се ЛЕПТИН.

Някои да е чувал за лептин?

Това е хормона идващ от мастните клетки и казващ на мозъка: стига вече имам достатъчно. И вече мога да изгарям енергия правилно. Ако ядете 187 или 335 кал. Повече отколкото преди 20 г. - вашият лептин не работи. Защото ако работеше вие нямаше да го правите.

Независимо дали храната е тук или не. Значи има грешка в нашата система за обратна връзка, която контролира енергийния баланс. И ние трябва да намерим какво я предизвиква и как да я оправим.

И затова е лекцията.

Имаме 275 кал. които трябва да проверим откъде идват. Дали идват от мазнини. Не. 5 г или 45 кал. от мазнини, това е нищо. Всъщност идват от въглехидрати 57 г или 228 кал.

Всички ядем повече въглехидрати. Всички знаете, че през 1982 г. здравните администрации ни препоръчваха да намалим консумацията на мазнини от 40 на 30%. Спомняте ли си?

Така се появиха обезмаслените десерти, помните нали. И какво стана - ние ги намалихме. От 40% до 30% и вижте какво стана. Затлъстяване, метаболичен синдром, чернодробни, сърдечносъдови, инсулти, всичките тотално са се увеличили с намаляване на консумацията на мазнини. Не са мазнините, не са.

Какво е тогава - въглехидрати. Кои по точно - безалкохолните. 41% увеличение на консумацията на безалкохолни, и 35% на сокове.

Помнете, че 1 кутия безалкохолно на ден е 150 кал. x 365 дни го делите на 7200 кал./кг

И ако ядете 7200 кал. повече отколкото изгаряте натрупвате 1кг мазнини. Това е 1-ят закон на термодинамиката. Това е 7.5 кг на година, 1 кутия безалкохолно на ден, е 7.5 кг на г.

Това сте го чували и преди. Не е ново за вас.

Въпросът е как така лептина не работи и как не можем да поддържаме енергията стабилна.

Наричам снимката – конспирацията на кока-кола. Някой да работи за Кола? Пепси? ОК.

Това тук е първата стандартна бутилка кола излязла1915 г. излязла в Атланта, някой да я помни? Аз я помня. Дядо ми всяка събота в Бруклин ми купуваше по една. И всяка събота пиех по една такава кола.

Ако пиете по една такава на ден, разбира се при същата рецепта, знаете че само 2-ма души знаят рецептата и те не могат да се возят на един самолет. Ако рецептата е същата, по една на ден от тази, качвате по 4 кг/г.

1955 г. след войната, захарта пак става достъпна излиза 300 мл. бутилка, първата по машините за напитки. След това 350 мл. кутия със 7 кг/ на година.

И днешната разбира се от 550 мл. съответно 12 кг/ на година.

Някой да знае колко порции има тази бутилка? 2.5, точно така. И някой да знае за това и да я пие на два пъти и половина. Не. И накрая големия "разбивач на жажда"1.2 л с 22 кг/ на година.

И ако това не достатъчно зле, моят колега от Сан Антонио др. Дан Хейл ми каза, че имат тексаски размер- 1.7 л., сникърс и чипс всичко за 99 цента.

Ако това го ядете на ден, ще качите 50 кг на година.

Защо го наричам конспирацията на кока-кола?

Какво има в колата? Кофеин, добре. Какво е кофеин? Лек стимулант, нали? Също е диуретик - карате да пиеш вода. Друго? Ще се върнем на захарта след малко. Друго? Сол. 55 мг на кутия. Това е все едно пием пица.

Какво става като взимаш сол и губиш вода? Ожадняваш. Защо има толкова захар в колата? Да скрие солта.

Кога за последно ядохте сладко- кисело в китайски ресторант? Соевия сос дори не го усещате, захарта скрива вкуса му на езика.

Някои да помни новата кола 1985 г? Повече сол, повече кофеин. Те знаят какво правят. Това е безспорно. И те го знаят. Затова е конспирацията на кока-кола.

Причиняват ли безалкохолните затлъстяване? Зависи кой питате.

Ако питате асоциацията за безалкохолни напитки - Не.

Ако питате моя колега Дейвид Лъдуик, трябва да отворим адвокатска кантора.

Всяка една подсладена напитка, повишава с 19 мес последствията върху индекса на телесна маса на децата със споменатите данни.

Това са очакваните изследвания на затлъстяването. Истинската страна.

Ако погледнете мета-анализите. Някой да знае какво е това? Това е сбор от много изследвания и сбор от статистики. Тези изследвания са финансирани от безалкохолната индустрия и демонстрират много по-малкия ефект от подсладените напитки, отколкото независими изследвания (направени в Иейл).

Тези учения показват чувствително по-слаби ефекти, отколкото са наистина. Да обърнем нещата, нека премахнем безалкохолни напитки. Това са изследванията от Christ church Англия, списанието "James at al" Те са извадили машините за напитки от училищата Точно като нас в Калифорния. И ето данните от това изследване: Случаите на затлъстяване в обикновените училища нямат никаква промяна, но в контролираните училища в продължение на година се наблюдава подобрение.

Така, ами какво става с диабет тип 2, дали безалкохолните го причиняват Ето едно изследване от Jama от 2004 Вижте всичките рискови нива свързани с видовете безалкохолни и се открива сериозна тенденция на подсладените напитки причиняващи ДТ2 (диабет тип2)

Както знаете имаме същите проблеми с ДТ2 като затлъстяването, по същите причини. Това е за подсладените напитки и риска за ДТ2 при черните жени. Стрелката надолу показва повишението на риска в зависимост от приетите подсладени напитки.

Интересно, но соковете не го причиняват. Две различни проучвания, две различни повишения свързани с повишената консумация на подсладени напитки.

Какво има в безалкохолните подсладени напитки?

В Америка е това нещо ФС (фруктозен сироп от царевица)

Всеки го е чувал, нали?

Демонизиран толкова много, царевичната индустрия пусна мега рекламна кампания, да се опита да освободи ФС (в България - ГФС глюкозо ФС) от проблемите за които ще говорим сега.

А това е нещо на което не сме били подлагани преди 1975 г. А сега консумираме по 30 кг на човек на година. Всеки един от нас.

- Това в Америка ли?

- Да за Америка. Какво е ФС ще видим след минута. Част глюкоза - част фруктоза, ще говорим на широко. Една от причините да се използва ФС е, че е по-сладък. Това сукрозата, или трапезната бяла захар. Ще и дадем индекс на сладост 100. Това е ФС, които е по-сладък с индекс 120. Би трябвало да използвате по-малко. Така ли е? -Грешка!

Всъщност използваме повече. Това тук е лабораторна кристална фруктоза, която се опитват да я слагат в подсладените напитки. Всъщност я рекламират за нещо добро. Ха-Ха.

И има сладост 173, и би трябвало да слагат по-малко. Но не слагат. Лактозата тук - млечната захар, не е сладка - 15. Глюкозата не е точно сладка със 74, но това към края. Там ще видим какво става с глюкозата. Ето защо я използваме, по-сладка е, и е по-евтина.

Това е ФС. Част глюкоза, част фруктоза. Глюкозата е 6-ъгълна, фруктозата е 5-ъгълна. Те не са еднакви, повярвате ми, изобщо не са еднакви. За това е целия разговор, че не са еднакви.

Това е сукрозата (захарта), където са свързани с ензим, който се разпада веднага и по принцип ФС и захарта за еднакви. И те знаят, че са еднакви – компаниите за напитки, и царевичната индустрия, защото това са техните писания.

Това идва от царевичните рафинерии. Изследването върху затлъстяването показва, че ФС се усвоява и метаболизира като захарта. Да така е. Съгласен съм. От различни академични срещи из сраната: Гладът и насищането характеризират приема на енергия след безалк. консумация. Спонсорирано от инст. по напитките и рафинериите. Те са прави, няма разлика между захарта и ФС (фруктозен сироп). И царев. рафинерии в стремежа да завземат пазарния дял излизат с тази реклама. Виждали сте я в New York times Беше по телевизията, беше навсякъде. Фризьорът ми каза, че захарта е по-здравословна от ФС. Да не си правиш прическата при доктора? Не знаех, че го мога! Ако искате да видите още такива отидете на... и вижте как ви подвеждат.

Но наистина, захарта и ФС са абсолютно еднакви. И двете са еднакво лоши. И двете са ОПАСНИ. И двете са ОТРОВА. Аз го казах ОТРОВА.

Моят ангажимент преди края на вечерта е да докажа, че фруктозата е ОТРОВА. И ще го направя. Вие ще ми кажете дали съм успял. Ето извадка от изследванията свързани с царевичните рафинерии и масовия интерес. Някой да си спомня миналата година когато искаха да обложат с данък напитките? Миналият февруари? Губернатор Патерсън на New York и други започнаха да говорят.

И защо го казват това? Те казват: Затлъстяването е проблем, децата пият безалкохолни, нека да ги обложим с данък. Те говорят за безалкохолните като за празни калории. Аз съм тук да ви кажа, че е далеч отвъд празните калории. Причината това да е проблем, е че фруктозата е ОТРОВА.

Не е заради калориите. Няма нищо общо. Тя самата е ОТРОВА. И аз ще ви го покажа. Искам да ви прочета този параграф в жълтото. Ние настояваме предложението да се преразгледа и да се отрази научното доказателство, че няма разлика в действието за здравето между ФС и захарта.

Аз съм съгласен. Ето го важното изречение. Истината е: Повишената консумация на каквито и да е захари води до проблеми. Съгласен съм.

Води до проблеми. И ето я националната тенденция в консумацията на фруктоза.

Преди производството на храна сме си набавяли фруктозата от плодове и зеленчуци. И ако правим така и днес, ще консумираме по 15 г фруктоза на ден.

Не захар, - фруктоза. Захар ще е 30 г., двойно, но сега говорим за фруктозата.

Преди втората световна война, по 16-24 г, или около 20 г на ден.

Малко повишение от началото на века до втората световна война. След това през 1977 г. Когато ФС излиза на пазара имаме повишение, което е почти двойно, с 37 г. на ден, или 8% от крайния прием на калории.

След това през 1994 стават 54 грама на ден. Ако искате да получите колко захар, удвоете числото. И става 10.2% приема. Така, че виждате все повече от калориите се падат на захарта. И не е само това, че ядем повече.

Ние всъщност ядем повече захар. А младежите днес по 72.8 г. на ден, или по 12% от калориите на ден. А 25% от тях, консумират 15% от дневните си калории от фруктоза.

Това е бедствие. Абсолютно бедствие. Мазнините намаляват, захарта се увеличава и ние всичките се разболяваме.

Сега нека ви покажа защо. Как се случи това? Защо се случи? Ето тук се намесва политиката. Това е "перфектната буря". Създадена от 3 политически течения, всички по едно и също време.

Създавайки тази "перфектна буря". Първото политическо течение: Всичко лошо свързано с тази страна случило се някога почва от един човек.

И все още се усеща и днес. Ричард Никсън в своята параноя през 1972 г. Цените на храните са се движили нагоре, надолу. И той бил притеснен, че това ще му коства изборите.

Той накарал неговия секретар по агрокултурите Ърл Бътц да махне храната от политическата сцена. да направи храната без значение за президентските избори.

И единственият начин това да стане, е да се направи храната евтина. Имал всички средства да намали цените на храните. Помните ли войната на Никсън с бедността. Ние страдаме от това днес. Второ: Изобретяването на ФС (глюкозо-фруктозен сироп) Бил е изобретен през 1966 г. в Япония от Тагасаки, който е все още жив, и досещайки се това е отмъщението за 2 св. война. Като изключим, че те самите сега страдат от това. Както всичко се връща от там от където идва. ФС е вкаран на пазара 1975 г. И какво стана когато влезе на пазара?

Ето какво стана. Това е индекса в US на цената на захарта. Нагоре, надолу нагоре, надолу. Това не е добре. ОК Стабилността е когато седи на 100%. Това е каквото искате, ако сте политик. Нагоре, надолу. Ето тук 1975-80 г. царевичните подсладители влизат и цената на захарта става относителни стабилни. И това не е само в САЩ, но и навсякъде по света, Ето цените в Лондон стабилни по същият начин. И ако видите разликата в цените на захарта и ФС, ще видите, че цената на ФС е два пъти по-ниска. С други думи: ФС е ЕВТИН.

И така ФС е зло, но не защото е метаболично зло, а защото е икономическо зло. Защото е толкова евтино, че му е намерено място във всичко. Намерено му е мястото в хлебчетата на хамбургерите, солети, сосове, кетчуп, почти навсякъде.

Някой ми прати Е-мейл онзи ден, и ми писа, че проверил хляба в магазина и от 32 вида хляб само един не е имал ФС вътре. Така ние сме тровени от това нещо, и то се добавя във всичката ни производствена храна. И въпросът е защо? Ще видите след минута. Царевичните рафинерии... знаете ли това е заместване. Когато ФС поскъпва, захарта поевтинява. Те просто се заместват. Едно към едно, но не точно. Тук е 35. кг захар на година. Това е от агро-администрацията. От 35 кг. до 45 кг. за 2000 г. Тук липсва нещо от тази графа. Някой да ми каже какво?

Сок. Соковете липсват. Те са захар нали? И соковете причиняват затлъстяване.

Това е изследване, за влиянието на соковете върху малките деца. От количеството сок на ден зависи индекса на теглото. От къде тези деца взимат техния сок?

От какво? От къде? От кой?

От WIC (жени, бебета, деца). Някой да знае какво означава? Правителствена програма стартирана от кой? Никсън. Да предотврати провал. Това е причинно-следствената връзка.

Нека добавим и соковете. И когато сложим повечето сладки неща заедно стигаме до 52 кг./г. по тази графика и току що чух от Брайън Уйлямс от NBC след излизането на проучванията от списание "Kлинични разследвания" сме достигнали консумация 65 кг. захар на година. Всеки от нас. 65 кг. на година. Мислите ли че това може да има пагубен ефект върху вас? Но не ви е спряло. Нали? Това е. Не ви е спряло.

Ето защо трябва да говорим за това. Консумацията на сок повишава риска от ДТ2. Това сходно проучване, консум. на сок, захар, затлъстяване, диабет тип 2 (ДТ2) Третата политическа буря.

Която се вихри за да създава това бедствие, този мега тайфун. Това нещо се случило през 1982 г. Ам. здравна асоциация и ам. сърдечна асоциация ни казаха: Да намалим консумацията на мазнини.

Но защо ни казаха така? Да спрем какво? Сърдечните болести. Успяхме ли?

Не.

Всъщност се случи обратното. Създадохме повече. И защо така стана. Защо ни накараха да спрем мазнините? През 70-те открихме в кръвта LDL. Low-density lipoproteins (холестерол).

Чували сте го нали? Добър ли е или лош?

Не е толкова лош. Ще говорим за това. Тогава научихме, че мазнините повишават LDL. Ако мазнините са А, LDL е Б ние научихме, че А води до Б. Мазнините повишават LDL. Това е вярно.

След това в края на 70-те научихме, че LDL е свързан със сърдечно-съдовите заболявания.

Нека наречем сър. Съдовите болести В. Така, Б води до В. И мисълта на някой, много умен от агро-департамента Казал: А води до Б, Б води до В значи А трябва да води до В Следователно: няма А, няма и В. Това е логиката.

Някой логик да има?

Някой да вижда проблем с тази логика. Точно така условията не са верни. И ще ви кажа защо.

Това предполага, че тези са преходни, но само несъщинските са преходни. Ще ви покажа защо това не работи. Така, че без А няма В и без В няма А не е вярно. Тук имаме невярна логика.

Така, че това не работи на нито едно ниво. И ще покажа защо. Преди да ви покажа, това беше битка през 70-те г. Това не е просто нещо. Имаше хора и на двете страни. Това е книга издадена 1972 г. и се казва "Чиста, бяла и смъртоносна". И е за захарта.

Написана е от британският физиолог и ендокринолог Джон Ядкин. Не познавах Джон Ядкин. Той почина. Но аз прочетох тази книга преди година. И без да го познавам станах негов последовател. Всичко казано нещо от този човек през 1972 г., е самата божа истина. И ако искате да прочетете истинско пророчество, Намерете тази книга. Не е лесно да се намери. И ви казвам всичко казано от него остава в историята. Изключителна е.

Но от друга страна имаме този човек тук. Енсъл Киис. Някой да го е чувал?

Той е епидемиолог, заинтересован в сърдечно-съдовите болести и предлага многовариантен анализ Без компютър. Някой да знае какво означава този анализ? Взимате цялата информация, и се опитвате да установите какво, какво причинява. Опитвате се да възпроизведете всичко свързано, в смисъл какво е участието на различните неща наведнъж и да изведете какво търсите. Той се е интересувал от сърд. съдови болести. И направил това изследване заедно с други наречено: "изследване на 7-те държави" Много известно от първа страница на "Time" от 1980 г. Ето данните на това изследване: Имаме САЩ, Канада, Австралия, Англия, Уелс, Италия и Япония. Това са процент калории от мазнини, а това е смъртност от сърдечни болести.

Очевидно е, нали?

Да.

Процент калории от мазнини, срещу смъртност от сърд. болести. Освен един малък проблем. Някой да го вижда? Япония и Италия? Колко захар ядът те? Не ви ли казах, че японската диета елиминира фруктозата. Те дори я нямат до ВСВ. Италия? Какво знаем за тях? Ядат много спагети, обаче това е глюкоза, не фруктоза. Няма захар в италианската диета, освен стандартните неща. И внимават какво променят.

Но ето Англия, Уелс, Канада, Австралия, САЩ, ние сме пристрастени към захарта и мазнините.

Всъщност мазнините мигрират със захарта. Това е от работата на Киис стр. 262:

Ще ви прочета един параграф, който споменава за това. Фактът, че нивата на инциденти от сърдечни болести е свързан с % калории от захар се обяснява с връзката на захарта с мазнините.

С други думи ПОНИЧКИ. Където и да има мазнини, също има и захар. Защото тези хора тук ядат понички. Частичен анализ показва, че мазнините нямат връзка със захарта и случаите на сърдечно-съдови заболявания.

Когато правиш такъв анализ трябва да го правиш двупосочно. Трябва да държиш мазнините постоянни и да покажеш, че захарта не работи, след това, да държиш захарта постоянна и да покажеш, че мазнините все още работят. Да го виждате това някъде? Той не го е направил. Той не е направил, това което трябва за такъв вид анализ.

Това е направено преди компютрите и не можем да проверим. Сега е мъртъв. Почина 2004 г. Ние оставаме с гатанката - Вярваме ли в това? Вярваме ли в това изследване? Защото на него се основават 30 г. хранене, образование, политика в тази държава. На това изследване. Доколкото съм запознат, то има огромна дупка. Разбрахте ли сега?

Ясно ли е? Да? Не?

Помните ли, че ви казах, че LDL не е толкова лош. Ето защо. Защото не е само един LDL, а са два LDL. Ето единия наречен образец "А", или голям плаващ LDL. Всеки знае, че LDL е свързан със сърдечносъдовите болести.

Това е истина, не споря.

Но не този LDL. Този е толкова лек и плаващ. Пренася се с кръвния поток и дори няма шанс защото е толкова голям и плува и не може да се вмъкне под клетките на съдовете и да започне образуването на плака.

Но тук имаме този наречен образец "Б", или малък и плътен LDL. Виждате разликата. Тези са плътни, и не плуват. Те са малки. Закачат се по ръбовете на съдовите клетки, и почват да трупат плака. И е оказано от много изследвания, че малкия LDL е лошият LDL. Когато мерим LDL нивото в кръвта правим липид профил, и ги мерим заедно, защото е твърде трудно да ги различим.

И когато намерим LDL, намираме и двата LDL-а. Естествения и лошия. Как може да кажеш кой е нормалния, и кой лош? Гледаме нивото на триглицеридите и асоциациите в него. Защото те ти казват кой кой е. Това е образец "А" големия LDL. Когато триглицеридите са ниско твоя НDL е висок. Това е което искате, ниски триглицериди и висок НDL, защото това е добър холестерол високо ниво на НDL.

Това е образец "Б". Високи триглицериди нисък НDL. Това е лошия LDL и вие не искате от него защото ще умрете от инфаркт. Няма съмнение. Тези нива предсказват сърдечните болести далеч преди LDL. Смисълът е, че когато мерите LDL-а, мерите и двата. Мазнините ви повишават добрия холестерол. Какво мислите повишава малкия плътен LDL? Въглехидратите. Ето процентите въглехидрати и повишаването на образец "Б". Разбрахте ли?

Какво направихме през 1982 г.? Минахме на високо въгл. диета и на ниска консумация на мазнини. Ето ниско мазната лудост. Вкара Америка и света в бедствие.

Защото ниското съдържание на мазнини при домашни условия можеш да го контролираш. Но производствената храна с ниски мазнини има вкус на лайна.

Компаниите знаеха това. И какво направиха? Как да я направят вкусна? Как правите нещо вкусно без мазнини. Добавяте захар. Помните ли Snackwells? 2 гр мазнини по-малко, 13 гр въглехидрати повече, от тях 4 захар за да е вкусно. Показахме, че това е най-лошото нещо което може да се направи. И това направихме, и продължаваме да го правим.

Когато намерите грешка какво правите? Поправяте грешката и изправяте кораба.

Ние не сме поправили грешката и не сме изправили кораба. Сега храните ни са подправени, замърсени, отровени целенасочено. Ние го разрешихме. Ние го позволихме.

От допълнителната захар за овкусяване поради липса на мазнини и заради захаросването което си има своя страна. Защо е кафяво? Заради захарта вътре. Това става и във вашите артерии. Защото това предизвиква протеинова кръстосана глюкозация, което допринася за артеросклерозата.

Каквото става на пържолата на скара, става и в артериите. И премахването на фибрите също. Защо премахнахме фибрите от диетата? Ние като хора ходещи по замята преди 50 000 г. сме консумирали по 100-300 гр фибри на ден. Сега консумираме 12 г. Защо? Какво правим?

Махнахме фибрите. Защо ги махнахме? Твърде дълго за готвене, твърде дълго за ядене. Питат ме каква е дефиницията за бързо хранене. Без фибри. Като изключим салатата, вижте в който и да е ресторант за бързо хранене и намерете нещо с поне 1 гр фибри в него. Няма.

И това си има причина. Махат фибрите, за да могат да замразяват, да транспортират по света и да я готвят бързо. Не знам дали се готви бързо, но се яде бързо. Ние имаме работа с тайфун. И накрая заместването с транс мазнини, които са чисто бедствие. Но тези сме ги намалили защото знаем, че са проблем. По принцип сме се отказали от повечето от тях.

Това е което сме направили през последните 30 г. Сега към биохимията. Колко от вас са взели биохимия? Около 25%.

Ще ви покажа много реакции в мъчителни подробности. Ако сте учили биохимия ще получите тежък алергичен шок. Ако не сте, ще заспите. Предлагам ви да си свърша работата, да ви покажа, че работи, А вие бройте подточките. ОК? Можете да го направите?

Не е като да бройте овце. Просто стойте с мен. ОК? И нека ви покажа защо фруктозата не е глюкоза. Защото каквото черния дроб прави с фруктозата е наистина уникално. И вие трябва да го разберете, за да разберете това което ви казах. Първо, фруктозата формира 7 пъти повече тази глюкозация, отколкото глюкозата. Нещото което се случва на скарата, се случва и в артериите по същите причини. Всъщност може да видите и промяната на цвета.

Фруктозата не потиска хормона на глада. Хормона грелин, за който чухте вече. Ако дадете на дете кутия кола и го пуснете в ресторант за бързо хранене, ще яде повече, или ще яде по-малко?

Ще яде повече. Току що е взело 150 калории и ще яде повече. Причина. Защото фруктозата не подтиска хормона на глада грелин. Така, че ядат повече. Острия прием на фруктоза не стимулира инсулина. Защото няма рецептор за транспорт на фруктоза към Бета клетките. Те произвеждат инсулин, и той не се покачва, следователно и лептина не се покачва, а като не се покачва, мозъкът не вижда, че си ял. И вие ядете повече.

Ще ви покажа, че чернодробния метаболизъм на фруктозата е напълно различен. Напълно различен на фруктозата от глюкозата. И ще ви покажа, че само хроничното подлагане на фруктоза нищо друго, само това, предизвиква метаболичен синдром.

Някой да знае какво е метаболичен синдром? Това е конгломерат от различни феномени. Затлъстяване, диабет Т2, липидни проблеми, хипертония, сърд. болести. Тези всички събрани заедно предизвикват метаболичен синдром. Ще ви покажа как фруктозата ги причинява всичките. Искам да ви покажа разликата между фруктозата и глюкозата по кристално ясен начин. Нека изядем 120 калории глукоза. 2 филии хляб. Какво става с тези 120 кал.?

Изяждате 120 кал. 96 или 80% от тях ще се употребят от органите на тялото. 80% от всичките. Защо? Защото всяка клетка на тялото може да използва глюкоза. Всяка бактерия може да използва глюкоза. Всяко живо същество може. Защото глюкозата е енергията на живота.

Това ние би трябвало да ядем. 24 кал. или 20% ще отидат в черния дроб. Нека видим какво ще стане с тези 24 кал. Глюкозата влиза в дроба чрез този транспортер, и стимулира панкреаса да отдели инсулин. Инсулинът идва от рецептор и предизвиква това - IRS 1 (основен инсулинов рецептор) това не е важно сега, и се свързва с тирозина и става тирозин IRS -1 който сега е активен.

И ще стимулира втория вестоносец AKT. АКТ стимулира това нещо тук SRЕBP -1 (Sterol regulatory element binding protein) Това е нещото което активира образуването на мазнини. Едно от нещата които SREBP активира е ензима Glucocoynase, който преобразува глукозата в глюкоза- 6- фосфат, който не може да излезе от дроба. Единствения начин Глюкоза-6-фосфат да излезе е с хормони. Глюкан, епинефрин. И за сега глюкозата е прикрепена към клетките. Но са само 24 кал. Почти всичката глюкоза-6-фосфат ще се превърне в глюкоген.

Глюкогена е запасната форма на глюкозата в черния дроб. И глюкогена се извежда лесно с глюкан и епинефрин.

Въпросът ми е: -Колко глюкоген може да се складира преди дроба да се разболее? Всякакво количество. Неограничено. Имаме маратонци складиращи въглехидрати.

Имаме болни деца, които не могат да вадят глюкогена от дроба. С болест складираща глюкогена тип 1А или болест на Ван Гирк. Черните им дробове са до колената, но не отказват. Защото глюкогена е нетоксична форма на глюкозата. Идеята на глюкозата е да подменя глюкогена.

Това е хубаво. Не е лошо. Малка част от глюкозата преминава в пиравейт. Пиравейта влиза в митохондриите. Митохондриите са част от клетките, които изгарят енергията. Те са фабриките които произвеждат АТР. Аденазин-3-фосфат. Това е енергията на живота. След като пиравейта влезе стават следните преобразувания (изброява). Ясно ли е до тук? Приспах ли ви? С мен ли сте? Приспах някои там. Давам най-доброто от себе си. Това нещо тук изгаря в ТСА цикъла. Може би няма да го изгорите всичкия, и може да образува цитрат.

И цитрата напуска митохондриите с процеса - цитратна совалка. И този цитрат се раздробява от тези ензими (изброяват се). Те не са важни. Важно е, че тези 3 ензима преобразуват захарта в мазнини. Нарича се ново образуване на мазнини (de novo lipogenesis).

Така, че взимате цитрат, който идва от глюкозата, и заедно с тези протеини се образува VLDL (лош холестерол). Чували ли сте вече това? VLDL добър ли е или лош. Лош е.

VLDL е лош защото причинява сърдечни болести. И е предпоставка за затлъстяване. И не искате да натрупате много от него. Но от 24 кал. половин калория може би ще свърши като VLDL. Така, че японеца работещ на полето, който всичките си 90 г. е ял ориз, може ли да умре от инфаркт на 90 г.? Разбира се. Но това не е толкова зле. Щом си ги докарал до 90 г. си ОК.

Защото този VLDL идва от глюкоза. Глюкозата образува мъничко VLDL. Това е основа за депозиране на триглицеридите в мастните клетки. И понеже инсулина отговаря на глюкозата, мозъка отчита и прекъсва този сигнал. И това прекъсва по нататък яденето. С други думи: "Хей, зает съм със закуската, не ми трябва обяд." И така имате добра обратна връзка между консумацията на глюкоза, дроба, панкреаса и мозъка за да поддържате нормален енергиен баланс. Това е хубаво. Не е опасно.

Това трябва да се случва. Нека поговорим за различен въглехидрат. Любимият ми, а може би и на вас също. Етанол. Етанолът е въглехидрат, нали? Ето я структурата, въглерод, водород и кислород. Това е въглехидрат.

Но и всички знаем, че етанола е токсичен. ОТРОВА. Можеш да огънеш ламборджини около дърво, или да си изпържиш дроба. Твой избор. Зависимост колко пиеш, и колко често.

ОК. Знаем, че етанола е лош за тебе. Освен мъничко, но за това после. Нека видим с какво е лошо за вас. Ето остро подлагане на етанол. Депресия, преохлаждане, тахикардия, миокардия, хипогликемия, липса на контрол. Всички сте били в колеж. Ето фруктозата. Нищо. Не причинява нито едно от тези. Защото мозъка не усвоява фруктоза. Алкохола се метаболизира в мозъка и се причиняват тези симптоми, но фруктозата не. Така, че фруктозата не е остър токсин. Етанола е.

Ние контролираме етанола, нали? Имаме, отдел за алкохол, цигари и оръжие. Имаме данъци върху алкохола. Прилагаме всякакви методи да го ограничим.

В северните страни всички магазини за алкохол са държавни за да може да се държат цените високи, заради здравето на хората. Имаме 1500 г практика в контрола на алкохола в световен мащаб.

И това, за да се ограничи консумацията. Разбрахте ли? Защото етанола е токсин и ние го знаем.

Нека изконсумираме 120 кал. етанол. Чашка уиски. 24 кал. още в началото. Стомаха и червата 10%,бъбреци, мускули и мозък другите 10%. Така имаме 20% или 24 кал. консумирани още в началото. 96 кал. от 120 ще влезнат в черния дроб. Колко бяха за глюкозата? 24. 4 пъти повече ще ударят дроба и тук е уловката. Въпрос на количество е. Ще ви покажа как.

Етанола навлиза без да е транспортиран и без рецептори. Първото което става, етанола преминава в алдехидова киселина. Някой да знае нещо за алдехидите? Формалдехид?

Алдехидите полезни ли са, или са вредни? Те са вредни. Какво правят? Предизвикват рак. Пресичат протеиновите връзки. Ако пресечете достатъчно протеини в черния дроб какво мислите, че става? Получавате цироза. Така, че това е вредно и генерира реактивна форма на кислорода. Реактивната форма на кислорода поврежда протеините в черният дроб.

Колкото повече пиете, толкова повече получавате от това нещо. Разбрахте ли? Това е една от причините, поради която алкохола е вреден. Алдехидовата киселина преминава в ацетат.

Ацетата навлиза в митохондрите, както пиравейта преди това. Реакциите са същите като преди (изброява ги). За да генерира енергия. Знаете алкохолиците не умират от липса на енергия, всичко останало им липсва. Вече имаме много цитрат. Защото има 96 кал. за усвояване.

Колко кал. отиваха в митохондриите с глюкозата? Около половината, защото повечето ставаха на глюкоген. Така, че сега имаме много цитрат. Цитратът ще се метаболизира чак до VLDL чрез SRЕBP -1. Ще се получи много VLDL и това води до алкохолизъм.

Ч. дроб ще се опита да изкара VLDL- а навън за да не се разболее. Защото когато се натрупва мазнина в дроба не е добре за него. Така, че ще излязат свободни мастни киселини в мускулите, а от там се получава мускулна инсулинова устойчивост. А това не е хубаво.

Това прави мускулите и дроба да не работят добре. Може да предизвика и други проблеми като диабет. Някои от процесите могат да предизвикат капки липиди, и от там алк. хепатит.

Този ацетил-СоА и реактивната форма на кислорода активират този ензим JNK-1. И наистина е JUNK (боклук) защото е мост между метаболизма и възпалението. Когато генерираш JNK-1 правиш лошо на дроба, което ще ви покажа при фруктозата. Нека да говорим за фруктозата. Тя е сладка. Ние много я харесваме. Ние я харесваме навсякъде, в хляба, в солетите, където и да погледнем.

Нека изконсумираме 120 кал. захар. Чаша портокалов сок. Разбрахте ли ме? 2 филии хляб, чашка уиски, чаша портокалов сок. Всички по 120 кал., но 3 различни съставки. Да видим какво става с фруктозата. Първо: захарта е 50% глюкоза и 50% фруктоза.

Така, че 60 от кал. са глюкоза. 12 ще отидат в дроба и 48 за тялото. Имаме същите 20%-80% с глюкозата. Но всички 60 кал. от фруктозата ще се метаболизират от дроба. Защо?

Защото само черния дроб може да метаболизира фруктоза. Как наричаме това нещо, което е чуждо за тялото и само дроба може да го метаболизира в процес, който предизвиква множество проблеми? Как го наричаме това? Ние го наричаме...

Отрова. Нека ви покажа как това е отрова.

Нека видим фруктозата. Фруктозата влиза чрез този преносител GLUT 5. Няма инсулин защото фруктозата не стимулира инсулина. Фруктозата се метаболизира последния начин (изброява се).

Преди имахме 24 калории. Сега имаме 72 кал. Т.е. 3 пъти повече. Това е уловката за сега, въпрос е на количество. Ние ще загубим много фосфат.

Има чистач ензим в ч. дроб, който запазва фосфата в молекулите и процесът е (изброява). И накрая се образува пикочна киселина. Някой да е чувал за пикочна киселина?

Какво е? Това е отпадъчен продукт изхвърлян през урината. Коя болест предизвиква? Подагра. Предизвиква още хипертония (високо кръвно). Нека ви покажа как. Пикочната киселина блокира ензим в кръвоносните съдове, чрез който се образува азотен оксид, намаляващ кръвното.

Това поддържа кръвното налягане ниско. Когато не го набавяте кръвното се покачва. Тук се показва, как фруктозата повишава риска от подагра при възрастни. Това изследване е от миналата година. А това изследване от педиатричната организация публикувано в списанието, показващо, че повишената консумация на напитки повишава пикочната киселина. И не само пикочната киселина, но и систоличното кръвно налягане се повишава. Това е изследване от университета в Сан Антонио, Тексас.

На затлъстели младежи с високо кръвно им е дадено лекарството Алопуринол. Това е лекарство за подагра, за да намали пикочната киселина. И вижте какво става с кр. налягане: Систолично, диастолично. Показвайки, че пикочната киселина е важна част за хипертонията. Имаме епидемия от хипертония в тази страна. Ето я, това е захарта. Това е за хипертонията.

Да продължим.

Фруктозата се метаболизира до пиравейт. И той влиза в митохондрите и се образува много цитрат.

И ето малкия номер който фруктозата прави, а глюкозата не. Защото тези двете преобразуват фруктоз-1.6-бисфосфата, които се съединява с глицерал и се образува ксилулоза-5 фосфат. Това ми напомни да ви кажа нещо. Ето защо слагат ФС в спортните напитки.

Ако сте изчерпали глюкогена, ако тичате маратон, и ако не ви е останал, защото сте го изгорили и пиете напитка с ФС можете да си набавите глюкоген по-бързо отколкото чрез глюкоза.

Това е истина. За атлетите напитките с ФС имат смисъл. И наистина спортните напитки имат ФС. Въпросът е: Кой ги пие? Някой елитен атлет?

Кой пие спорните напитки? Децата. И защо ги пият? Защото е "яко". Защото е "яко" и е вкусно.

Преди да продължим ще се отклоня за малко.

1967 г. университета на Флорида патентова "gatorade". Някой да си го спомня?

1970 г. отбора на Флорида по американски футбол "Гейтърс" играе в NCAA. "Gatorade" прави голям удар. Някой да е опитвал оригиналния "Gatorade"? Какъв вкус е имал? Бил е ужасен.

Имал е вкус на нещо което може би е излязло от теб, вместо да влиза в теб. Вкусът му е бил ужасен.

1992 г. Пепси купува "Gatorade". И те казват: -Как ще изкараме на пазара тази помия? Какво направиха? Добавиха фруктозен сироп.

Сега кой го пие?

Точно така. Дебелите деца. Не дори слабите, а дебелите. Има проблем тука и ще ви покажа какво става. Ксилулоза-5-Фосфат, само да ви покажа. Ако дадем на един плъх, който тича по колело нишесте, и после захар, ксилулоза-5-фосфата се образува много повече от захарта.

Така, че има много повече от него тук. Защо ни е толкова грижа за ксилулоза-5-фосфата? Защото стимулира това РР2А, което активира протеин, активиращ 3-те ензима. Ново образуване на мазнини.

De novo lipogenesis.Имаме много цитрат и ацетил (СоА). И когато се обединат с VLDL имаме дислипидемия от затлъстяване. Консумация на фруктоза, позната от много години. Това са нормални студенти по медицина. Ако ги наречем нормални. Приемайки глюкоза почти нищо завършва в мазнини. Същите калории от фруктоза, и резултатът е -30% в мазнини. Така, че когато консумирате фруктоза не консумирате въглехидрати, а консумирате мазнини.

Всеки говори за диета с много мазнини, или диетата на захар е диета с много мазнини?

Това е същността. Това е точно същността. Това е изследване, където е даван остър прием на фруктоза. И виждате, че триглицеридите се покачват.

Това са нормални студенти на 6 дневно хранене с фруктоза. Триглицеридите се удвояват, образуването на мазнини се покачва 5 пъти. Свободните мастни киселини, причинявайки инсулинова устойчивост, се удвояват. 6 дни.

Ето и дислипидемията от консумацията на фруктоза.

Не сме свършили. Част от мазнините няма да излязат от дроба както при етанола, имате и капки липиди (мазнини), и се образува неалкохолен стеатозен хепатит.

Това е наша разработка за връзката между консумацията на подсладени напитки, и ензима АLТ, което ни довежда до резултат, че имаме затлъстял ч. дроб. И тук виждате връзката между двете при белите хора. За афро-американците историята е изцяло по-различна. Имаме капки липиди (мазнини) от неалкохолен стеатозен хепатит, някои от които преминават в свободни мастни киселини, и насищат мускулите, и дигат нивото на инсулина. Помните JNK-1, и ето какво прави той. Ацетил-СоА и фруктозата също активират JNK-1.

Когато използваме глюкоза, IRS става тирозин IRS-1, и това е хубаво. Помните? JNK-1 прави не тирозин, а рSer-IRS-1, който не е активен. И сега инсулина не може да си свърши работата в ч. дроб, и се получава инсулинова устойчивост на черния дроб.

Това кара панкреаса да работи много по-трудно, и да вдига нивата на инсулин, което пък вдига кръвното налягане още, предизвиквайки ново образуване на мазнини, ново отделяне на енергия към мастните клетки. И ето ти затлъстяване! И накрая проучванията ни показаха, че колкото по-високи дози инсулин, токова мозъка по-малко разпознава лептина.

И получавате едно постоянно ядене, защото мозъка си мисли, че гладува. И по много начини е показано, че консумацията на фруктоза променя начина по който мозъка разпознава енергията си, и то е в негативен план. Мозъкът ви си мисли, че гладува, въпреки, че сигнала от масните клетки е: "Хей, аз съм препълнен!"

Ето как става. Високия инсулин води до затлъстяване. Помните 1-я закон. Тази сила, която активира складирането на енергия, основния феномен! "Ако трупате, трябва да горите, и после да ядете!" И ето трупането. Нормално лептина трябва да изключи всичко, но не го прави, защото инсулина пречи, и диетата на мазнини също.

Високия инсулин пречи на лептина да реагира на сигнала за от мозъка за "награда", и това усилва апетита, и желанието за повече фруктоза и въглехидрати, което генерира още инс. устойчивост, и порочен кръг на ядене и болести. И няма спиране.

И ето, хипертония, възпаления, инс. устойчивост, затлъстяване,... и постоянно ядене! На мен ми прилича на метаболичен синдром. Ето симптомите от хронично подлагане на алкохол.

Кръвни, сърд. съдови болести, хиперония, панкреатит, затлъстяване, алк. синдром, недохранване, дислипидемия, чернодробни малфункции, пристрастяване.

Ето фруктозата. Осем от тези дванайсет. Защо?

Защото те правят едно и също. Метаболизират се по едни същи начин. Те са еднакви. Идват от

едно и също място. Как правите етанол?

Точно така, ферментирате захар. Не се променят, защото имат еднакви свойства. и ч. дроб ги третира еднакво. По тези причини захарта и етанола са еднакви.

По всички възможни начини. Това са нашите разработки. Това правим в нашата клиника.

Толкова е просто. Събира се на 1 листче. Просто е за изпълнение.

Учим децата и родителите на 4 неща. Изхвърля се всичката захар от дома. Само вода и мляко. Няма такова нещо като хубава сладка напитка. КАЗАХ!!!

Всеки въглехидрат, с фибри. Защо? Защото фибрите са добро нещо. Фибрите трябва да са основната храна. И след камерите, можем да говорим защо фибрите не са основни храни.

Защото правителството не иска да бъдат. Не могат да продават храна зад граница. Чакай 20 минути за следващо ядене, и сменете телевизора с движение. Движите се 30 мин, след това гледайте TV. Ако гледате 1 час, движете се 1 час. Проследяваме нашите пациенти 3 месеца.

Въпросът ми е: - Работи ли това? Да работи.

Това е индекса на телесна маса за единично посещение. Работи. Но ние се интересуваме от това, което работи, и от това което не работи.

Многовариантна анализа.

Нещото което може да не работи е консумацията на подсладени напитки. Колкото повече пиете, толкова по малко значение има начина на живот. По тези причини, които ви показах. Защо движението е важно за затлъстяването?

Защото горим калории? Айде стига. 20 мин. бягане за шоколадово бонбонче. Не може да го направите дори. Шегувате ли се? Защо упражненията са важни? Ето защо.

Подобрява мускулната чувствителност към инсулина, и го намалява, което е хубаво. Второ, това е нещото, което намалява стреса. При намален стрес и апетита намалява. Защото стреса и затлъстяването вървят ръка за ръка по много причини.

За това може да поговорим ако искате. И накрая, помните ли тези 3 ензима (De novo lipogenesis). Какво става ако изгаряте, преди да почне да се натрупват мазнините?

Това правят упражненията. Правят този ТСА цикъл по-бърз, и цитрата не напуска митохондриите, и не се превръща в мазнини, и не предизвиква всички тези проблеми. Това означава повишен метаболизъм. Да.

Но няма нищо общо с горенето на калории. Това е най-глупавата причина, която някога съм чувал за упражненията. Сигурно се шегувате с мен.

Невъзможно е да се направи.

За 1 Биг Мак, трябва да карате планинско колоездене поне 10 часа. Шегувате ли се? Защо фибрите са важни за затлъстяването?

Това е моят модел в клиниката:

- За всяка отрова господ е направил противоотрова. Защото фруктозата е отрова. Надявам се, че ви го показах. Но където има фруктоза в природата има и много фибри.

Виждали сте захарна тръстика. Това е тояга. Дори не можеш да я дъвчеш. Трябва да изсмучеш съдържанието, нали. И колко калории мислите има в парче захарна тръстика?

Правено е проучване в плантациите в началото на миналия век, всички работници били по-здрави и живеели повече, отколкото началниците, които използвали крайният продукт. Какво мислите за това?

Всеки въглехидрат с фибри, включително и захарта. Затова плодовете са ОК. Защото ограничават фруктозата и ви дават необходимите за вас съставки и фибри. Също ви дават и микро елементи каращи ч. дроб да работи здравословно. Ето какво правят фибрите. Намаляват приетите въглехидрати през червата. Понякога това е лошо. Ще ви кажа кога е лошо. Лошо е когато има забавена функция на червата.

Какво става когато има намален прием на въглехидрати през червата? Бактериите ги усвояват.

И доколкото се досещам в живота имаш два избора: или дебелееш, или пърдиш. Повишава скоростта на изхвърляне на съдържанието на червата към илиума. И това отделя хормона PYY, който казва на мозъка, че храненето приключва, това сигнала за насищане.

Когато има фибри, сигнала за ситост идва по-рано, защото храната се движи по-бързо. Накрая забранява усвояването на някои от мастните киселини в дебелото черво, и ги раздробява на къси вериги мастни киселини, които потискат инсулина за разлика от дългите мастни киселини, които стимулират инсулина.

Има много причини защо фибрите са полезни. Чували ли сте за палео диетата? Проверете в интернет. Всички растения се ядът директно от природата СУРОВИ.

Без готвене. Ще излекувате диабета на момента. Отнема около седмица. Защото си набавяте тези 100-300 г. фибри на ден, за които ви казах вече. Фибрите са полезни за вас. Повече от полезни.

Тип 2, да не тип 1. Сега за малко забавление... Това е края на биохимията. Как се справих?

Казах ви, че ще се справя. Идва забавната част, всичките тези политически неща. Фруктозофикацията на Америка и света.

Друга викторинка. Можете ли да назовете 7 продукта на Макдоналдс без ФС. Не, горчицата има. Пържени картофки, но те пък имат сол, нишесте и мазнини и не са много полезни. Друго?

Картофени кюфтета, по същите причини. Пилешки хапки. Нямат. Аз бях шокиран. Нямат ФС.

Както ги нарече един съдия от Ню Йорк: "Оставате си МакФранкенщайновци". Наденички. Те са ужасни, но все пак нямат ФС. Наденички. Диетична кола. Кафе. Ако не слагате захар. И студен чай.

Между другото пилешките хапки никой не ги яде без соса, така че може да не се броят. А в соса има много ФС. Кой пие това? Говорихме за това преди. "Gatorade" АМ. Това е опит от Пепси да завземе част от пазара на соковете.

Мислите ли, че някои елитни атлети пият това? Майтапите се. Това е за деца. Това наистина ме изуми. Дъщеря ми преди 2 години беше 2 клас, донесе тези 2 кутии мляко и ми каза:

– Тате, няма да повярваш на това.

2 клас! И ето калориите на това нискомаслено мляко: 130 кал. 15 от тях в захар, защото е лактоза. И ето шоколадовото мляко -190 кал. 29 г. ФС. Това е като, чаша мляко плюс половин чаша портокалов сок. И това го даваме на децата. И департамента по храните казва:

- Трябва да ги накараме някак да го пият.

Това не е ли "гениално". Ами WIC (жени, бебета, деца)? Говорехме за 50 л. на г. които децата в Салинас ги пият. Какво става с WIC. Помните ли с какво започнахме? С епидемията на 6 месечните.

Може ли това да е причината? Ето го и съдържанието. 43.2% фруктозен сироп, 10.3% захар.

Това е бебешки млечен шейк.

Кока-колата има 10.5% захар. Това детско мляко има 10.3% захар. Някаква разлика?

Има много литература за това: Колкото по-рано подлагаш децата на захар, толкова повече ги пристрастяваш. Колкото повече захар ядът бременните жени, толкова повече я предават през плацентата, и причиняват промяна в структурата натрупването на тлъстини на децата, дори преди да бъдат родени, и тази епидемия отива още по-далече. След малко свършваме, но нека видим къде са разликите. Имаме кутийка кола, и кутия бира. Вземете която искате бира. 150 кал. всяко. Няма разлика. % въглехидрати. 10.5% в колата, 3.6% алкохол в бирата.

Ето я разбивката: 75 глюкоза, 75 фруктоза за колата 90 алкохол и 60 малтоза за бирата.

Помните, че при алкохола 10% отиват още в началото. И когато калкулираме колко кал. отиват в ч. дроб, като помним разликата между фруктоза и глюкоза. 72 срещу 24. Най-отдолу, няма разлика.

Имаме бирен корем. Имаме и корем от подсладените напитки. От това Америка страда. Няма съмнение в това. Няма да помислите два пъти, за да не дадете на децата си бира. Но не мислите по 2 пъти когато давате на децата си кока-кола. Но те са еднакви. В еднакви дози, по едни и същи причини и механизми.

Фруктозата е етанол, без ефекта на опиянението. Фруктозата е въглехидрат. Фруктозата се метаболизира като мазнините. Видяхте, че 30% от фруктозата свършва като мазнини. Хората на диета на мазнини, лошо ли правят? Не.

Това, за което наистина говорят, е диета на много фруктоза. И точно това Енсъл Киис е търсил.

Извода е, че диетата на малко мазнини не е такава. Защото фруктозата и захарта удвояват мазнините и всъщност става диета с високо съдържание на мазнини.

Затова диетите ни не работят. Фруктозата, точно като етанола, по същите причини и механизми е отрова. И накрая какво може да направим? Можем ли да направим нещо? Мислите ли, че департамента по храните може да направи нещо?

Не трябва ли да регулират какви храни и какво слагат в тях, излизат на пазара. Не трябва ли да регулират цигарите? Вече го правят сега. Искам да ви покажа, какво мислят за това цигарените компании. Това е от библиотеката на цигарените компании, водена от Стан Глен.

Стан е добър човек. Аз го харесвам много. Той ми даде този документ. Това идва то "Филип Морис", "Според регулацията за хр. добавки, те трябва да са безопасни при системна консумация, проверено и научно доказано. Фруктозата дали изпълнява този стандарт?

Администрацията казва, че фруктозата има "безопасен" статус. И това от къде идва? Никъде.

Идва от никъде. Изхождат от това, че фруктозата е натурална, има я в плодовете, следователно е безопасна. Тютюна и той е натурален! Етанолът е натурален, но не безопасен. Има толкова много натурални растения, но не са безопасни. Храна се счита за замърсена, когато съдържа вредни за здравето съставки. Фруктозата пасва на това описание, нали?

Не и с превенцията на хронични болести, дори когато се открива връзка между тях и даден вид храни. С други думи, се регулират само остри токсини, но не и хронични. Фруктозата е хроничен токсин. Остър прием на ФС не причинява нищо. И това защото мозъка не метаболизира фруктозата. Ч. дроб я метаболизира и не се разболява след 1 прием, а след 1000 хранения с ФС. FDA и USDA са недосегаеми. Защото ако променят това, какво ще стане? Това е признание пред света, че нашата храна има проблем.

И какво ще стане?

Все още има 3 неща, които можем да продаваме зад граница. Оръжие, забавление и храна. Коли? Компютри? Не мисля. Някой да се сеща нещо, което другите страни да искат да купят от нас?

Какво? Цигари, да цигари. Схващате картинката, нали? USDA не иска да чуе за това, защото това са лоши новини.

Кой управлява хранителната пирамида? USDA. Лисица управлява кокошарник. Тяхната работа е да продават храна. И кой я яде? Ние. В заключение, консумацията на фруктозата, не ме интересува кой е носителя, се е повишила последните 30 г., и води до епидемия от затлъстяване. Калорията, не е калория. Диетолозите престъпно ни го пробутват това. Защото колкото повече мислите, че калориите са калории, толкова повече си мислите, че ако се упражнявате повече и ядете по малко всичко е наред. Не е наред.

Всички изследвания показват, че това не работи. И защо не работи? Защото калорията не е калория.

Фруктозата не е глюкоза. Ние знаем, че калорията не е калория. Има добри и лоши мазнини. Има добър и лош протеин. Има и добър и лош въглехидрат. Глюкозата е добър въглехидрат. Глюкозата е енергията на живота. Фруктозата е отрова. Ние не сме каквото ядем, ние сме това, каквото правим с това което ядем. И това което правим с фруктозата безумно и опасно.

Чернодробния метаболизъм на ФС води до метаболичен синдром. Хипертония, дислипидемия, чернодробна стеатоза, възпаления, затлъстяване, устойчивост към инсулин и лептин, което води до постоянна консумация, или мозъка е в постоянен глад. Карате го да си мисли, че се нуждаете от още. Поглъщането на фруктоза води до затлъстяване.

Колкото повече пиете ФС, толкова ефекта от упражнения намалява. Фруктозата е хроничен хепатотксин, по същата причина поради която и алкохола. Единствената разлика е, че алкохола се метаболизира от мозъка и получавате алкохолен ефект, а ФС не се метаболизира от мозъка, и не получавате тези ефекти, но всичко останало е същото. И FDA (фед. администрация по храните) не може и няма да го регулира. Зависи си от нас. Аз съм тук да ви вербувам. Това е известен призив тук в Сан Франциско. Аз съм тук да ви вербувам във война срещу тази храна. И това е лошото. 

Превод и субтитри Стоян Траянов

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!