Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

10 неща, които ни карат да растем хоризонтално

Слаботелесните момичета от балетното училище най-обичат да си разменят диети за отслабване. Невръстните гимнастички и те си гледат 20-сантиметровите бедра и клатят печално главици: “Ох, много съм дебела!” Винаги има една по-слаба, с която човек да се сравнява.

Всъщност именно тази истерична нужда да отслабнем ни прави по-дебели. Ето 10 странни причини да пълнеем, за които едва ли сме се сещали досега.

1. Кантарът
Ще се учудите колко много са жените, които всяка сутрин стават, изпишкват се, събличат се чисто голи и се качват с трепет на кантара. Този сутрешен ритуал ги вкарва в опасен коловоз. Ако са по-слаби този ден, всичко е наред. Но не дай Боже да показва с 400 г повече от вчера. Това ги хвърля в мрачно отчаяние. “Какво става?! Почти нищо не ям, а пълнея?” Кантарът ги зарежда с чувство за вина от всеки погълнат залък. Той също така ги държи в постоянно напрежение, което пък ги кара да ядат повече. Ето как навлизат в затворения цикъл на постоянната борба с теглото. Колкото повече се вманиачаваме в циферблата на кантара, толкова по-вероятно е стрелката му да върви нагоре, а не надолу.

2. Студът
Твърди се, че в минусовите температури можем бързо да отслабнем. Когато ни е студено, треперим, за да се сгреем. А от това се горят калории, казват застъпниците на тази идея. В интернет дори се разпространяват комплекси от упражнения за отслабване в студено време. Това схващане е съвършено вярно, както е вярно и следното. Щом температурите паднат под нулата, бързаме да подсилим организма с висококалорични храни. Става въпрос за дълбоко атавистичен подтик, който едва ли осмисляме напълно. В студеното организмът се опитва да се запаси с повече енергия, за да оцелее. Замислете се, че през зимата трупаме килца, вместо да слабеем.

3. Диетите
“Аз не пазя линия, пазя окръжност”, шегува се известна светска дама, когато я питат как успява да поддържа оптималното си тегло. Всеобщото схващане, че се слабее с диети, е все по-често отричано от самите диетолози. Затова напоследък се говори за режим на хранене. Всеки специалист по храненето ще ви каже, че гладуването за отслабване е празна работа. Защо? Първо, защото е вредно. И второ, защото не е ефикасно. Освен прословутия йо-йо ефект причината да не ставаме по-слаби с гладуване е, че когато не се храним, организмът се настройва на друг “режим” на работа - икономичен. Тялото установява, че храната нещо не достига. За да предотврати последиците от настъпилия период на глад, започва да изгаря по-пестеливо калориите и да трупа мазнинки при всяка възможност. При преработването на храната, вместо да поеме колкото му е необходимо и да изхвърли останалото, то съхранява запаси за очакваните още по-тежки дни. Затова спазвайте азбучната истина при храненето - редовно, но по малко.

4. Асансьорът
В случая асансьорът е синекдоха на целия модерен начин на живот - от вкъщи в колата, от колата - на работа, после пак на колата и така... Колко трудно е човек да се пребори със себе си и вместо да се качи в асансьора, да изприпка 3 етажа нагоре.

5. Телевизорът
и компютърът - двата най-виновни съучастника за нашето пухкаво и обездвижено тяло. Много малко са хората, които не сядат пред телевизора с нещо за хапване - пуканки, бонбонки, та дори и обяд или вечеря. Улисани в екрана, те забравят да се вслушват в гласа на стомаха, който много отдавна е подал сигнали до мозъка, че вече не е гладен, всъщност даже е доста пълен, ще се пръсне!

6. Семейството
То е много хубаво нещо, но често от фамилните сбирки човек се окръгля до непоправимост. Особено ако се чувства нещастен или недооценен от близките си. Специалисти са доказали, че неблагоприятната семейна среда подтиква към утешително преяждане.

7. Развалените зъби
Ако имаме проблем със зъбите, щем не щем, избягваме храните, които трябва повечко да се дъвчат - в повечето случаи това са плодовете и зеленчуците с много фибри. От готвените храни се пълнее повече и това е напълно доказано. Топлинната обработка променя структурата на храните и те стават полесно смилаеми. Според експерти предците ни са започнали да готвят храната, защото това им е помагало да си набавят повече калории.

8. Уличните лампи
Е, това вече е безумие, ще възкликне читателят. Вероятно сте чували термина светлинно замърсяване. Това е, когато в големите градове вдигнете глави и не можете да видите звездното небе. Неестествено осветената нощ обърква не само нощните пеперуди и птиците. Оказва се, че влияе и на нашия метаболизъм и на ендокринната ни система.

9. Ако сме от “слабия пол”
Кофти жребий ни се е паднал. Жените пълнеят повече от мъжете и свалят по-трудно. Това всеки го знае. Причината? Нежните създания са по-податливи да използват храната за утеха. Мъжете рядко посягат към шоколада, ако някой ги е обидил или са имали тежък ден. Най-често тяхната разтуха е алкохолът.

10. Калориите са почти невинни
Не е важно само колко калории поглъщаме на ден, а от какво естество са. За разграждането на месото е необходима 20 пъти повече енергия, отколкото за разграждането на мазнините. А за разграждането на меда например не е нужна почти никаква енергия. Сандвич с пълнозърнест хляб може да има същите калории като съдеда си по рафт, който е с мека бяла питка. Но усвояването на първия ще изгори повече енергия, отколкото на втория - и ето как единият от привидно еднакво калоричните сандвичи всъщност се оказва по-нискокалоричен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!