Следвайте "Буднаера" в Телеграм

eurochicago.com

Полк. Венелин Павлов: МВР се унищожава с комерсиална цел

О.р. полковник от МВР Венелин Павлов е изпратил до председателя на Народното събрание Михаил Миков Докладна записка, свързана със започнали структурни промени в МВР и с кадровата политика на българското вътрешно министерство. Докладната започва с уточнението на полк. Павлов: “Целият ми живот е преминал в МВР, от сержант до зам. директор на НСЖ. Не мога да бъда безучастен свидетел как се руши националната сигурност и с комерческа цел се унищожава МВР.”

В записката се излагат много факти, аргументи и опасения, че в МВР стават странни работи и че бизнес интереси диктуват положението. В нея между другото се казва: “Задържането на гражданите се извършва в целия свят от държавните правозащитни органи. Частна фирма не може да задържа. Първата подмяна на автопарка на МВР започна със собствените приходи от СОД, а в последствие с печалбата на фирма БМВ. Това бяха законни пари. Ако не бяха тези структури в МВР, и досега щяхме да продължаваме с ладите. Тогава частните фирми скочиха, защо поръчката не е минала през тях, за да си вземат комисионната. Имаше разследвания от прокуратурата и много отрицателни публикации в техните вестници. Тези фирми не се интересуват от националната сигурност, техническото оборудване на МВР, за подобряване на работата за охрана на обществения ред и борбата срещу криминалната престъпност. Пари, пари, печалба, печалба, а държавата да върви по дяволите.”

Както и: Имам чувството, че някои хора идват в МВР, само и само да измъкнат някоя обществена поръчка на всяка цена. Като пример мога да ви дам изграждането на информационните системи в МВР. До 1986 год. АИС-МВР разполагаше с Ц-100, изчислителна машина с перфокарти, произведена в Силистра. Тогава беше закупен първия сървър на американската фирма ВАКС. 2002 год. новите управляващи предложиха да минем на АЙ БИ ЕМ. Отправих запитване за експертна оценка от инж. Иван Тончев, един от ръководителите на АИС-МВР, защо става тази подмяна, и изгодно ли е за МВР. Той ми отговори много просто и разбрано: ”Ако ти уредиш тази сделка, ще ти дадат 100 000 долара да си имаш!”. Имам чувството, че от първият ден на промените в България безогледно се краде и унищожава държавата в името на демокрацията. Всеки гледа за завлече нещо, без да се интересува какво ще стане!

…Ще въвеждат проверката на служителите на МВР с „Детектор на лъжата”, който не е доказателство и в САЩ, тест за „Лоялност”, и това е било компютър, която проверка трябва да е обективна. Този софтуер е написан от човек. Той толкова ли е запознат с човешката психика и безпогрешно да разпознае лоялния пред нелоялния служител, или това ще бъде инструмент за отстраняване на неудобните служители, което е най-вероятно. Вече е използвано средство, като ре подбор. Частни фирми подготвят още специалисти-психолози, за да поемат този бизнес. Тогава отново ще Ви задам въпроса – при този критичен бюджет на МВР и наличието на Институт по психология, как ще се плаща на тези фирми? Много странни работи стават в МВР, което опредено може да се каже, че само бизнес интереси движат промените.”

Следва целият текст на Докладната, която получихме на редакционния мейл. Тази докладна е била изпратена на Михаил Миков още през м. юли т.г.

——————————————————————

.

ДО
Г-Н МИХАИЛ МИКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от Венелин Василев Павлов, ОР полковник от МВР,

живущ гр. София… (следва адрес и телефон – бел.ред.)

 

ОТНОСНО: Започващите структурни промени в МВР, и провеждане на кадрова политика за запазване на служителите с опит

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИКОВ,

Целият ми живот е преминал в МВР, от сержант до зам. директор на НСЖ.Не мога да бъда безучастен свидетел, как се руши националната сигурност и с комерческа цел се унищожава МВР.

Г-н Председател на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, разчитам на Вас, да проявите държавнически подход и да не допуснете да се унищожи държавата. Всичко което ще опиша по надолу е проверимо, а от Вас се иска да разпоредите проверка на фактите от експерти, и ще се убедите в истинността на моите думи.

Много се спекулира с числеността на МВР. Досега винаги МВР е било като резервна армия. Към всяко РДВР има изграден военовременни запаси с оръжие, боеприпаси и друго оборудване, за изграждане на военни структури при необходимост. Преди да се вадят дирекции от МВР е необходимо експерти от МО и МВР да обсъдят, какво ще стане при необходимост за отбрана на страната. Ако НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ реши, че нямаме необходимост от национална сигурност, няма проблем да се разформирова МВР. Може да се вземе за пример Франция, Турция или Румъния, как развиват жандармерията. В България жандамерията е сведена до дирекция към охранителна полиция. В Турция жандармерията е около 200 000 човека. Това е армейска структура с полицейски правомощия при мирно време. Нейните функции са: опазване на обществения ред и борбата срещу криминалната престъпност извън големите градове и в малките населени места. При тях е: антитероризмът, борбата срещу бедствията и авариите, охрана на правителството. Това е много разумно харчене на бюджета, затова когато няма бедствия и аварии, тероризъм, тези сили се използват за опазване на обществения ред и борбата срещу криминалната престъпност. Има изготвена подробна справка за френската и турската жандармерия от групата служители на МВР, посетили тези структури за обмяна на опит.

Подозрително се бърза за закриване на СОД-МВР, подобно на закона за ДАНС. Има изградена в МВР на ликвидационна комисия, подобна на тези, които унищожиха селското стопанство в България. Г-н Данев заблуждава министъра на МВР, че СОД се издържа от държавния бюджет, затова трябва да се вземат обектите, които охранява, и предадат на частни фирми, а с охранителния щат да се охраняват само обекти на МВР. Вие, като Председател на Народното събрание можете с Ваш експерт-финансист да ме разберете. СОД-МВР е на самоиздръжка още от създаването от 1970 г. Разпоредете проверка на приходите на СОД от неговата дейност. Печалбата е около 25 000 000 лв. Щатът е около 3000 служителя, от тях 700-900 охранителна полиция за реагиране на сигналите. При вземането на обектите, тези 25 000 000 отиват в частни фирми и аз не знам как министърът на МВР ще запази този щат. Тази структура реално се бори против битовата престъпност. Забележете, частната фирма ще си формира печалба от наема на техниката и таксата за реагиране, а полицията ще бъде извикана от охранителите, за бъдат задържани лицата.

Полицията се издържа от бюджета. Такова животно „граждански арест” няма никъде по света. Задържането на гражданите се извършва в целия свят от държавните правозащитни органи. Частна фирма не може да задържа. Първата подмяна на автопарка на МВР започна със собствените приходи от СОД, а в последствие с печалбата на фирма БМВ. Това бяха законни пари. Ако не бяха тези структури в МВР, и досега щяхме да продължаваме с ладите. Тогава частните фирми скочиха, защо поръчката не е минала през тях, за да си вземат комисионната. Имаше разследвания от прокуратурата и много отрицателни публикации в техните вестници. Тези фирми не се интересуват от националната сигурност, техническото оборудване на МВР, за подобряване на работата за охрана на обществения ред и борбата срещу криминалната престъпност. Пари, пари, печалба, печалба, а държавата да върви по дяволите. Ще има съкратени 3000 служителя. Отново се увеличава безработицата. Явно подвеждат ръководството на МВР, защото министърът трябва да знае, че в бюджета на МВР, от министерство на финансите са заложени 10% собствени приходи. Ако не ги изпълни, не се дотира бюджета, а се намалява със сумата от неизпълнението. Защо искат да извадят пожарната, бедствията и авариите. Там ще отиде и държавния резерв. Това ведомство ще има бюджет от 200 000 000 милиона, които трябва да се разпределят по общини и правилните фирми. Имат намерения да извадят дирекцията „Паспорти и визи”. Първата паспортизация струваше около 120 милиона и обществената поръчка беше спечелена от Хюлет Пакарт. Втората, на стойност 160 милиона евро, беше спечелена от Сименс. Печалбата на МВР е, че техниката остава в МВР. С тази информация предстои въвеждането на софтуера за разпознаване на лица, извършили тежки криминални престъпления по лице. Ако отиде някъде другаде тази структура, как ще стане това, някой мислил ли е, или е важно какво ще се спечели, а държавата да върви по дяволите. Имам чувството, че някои хора идват в МВР, само и само да измъкнат някоя обществена поръчка на всяка цена. Като пример мога да ви дам изграждането на информационните системи в МВР. До 1986 год. АИС-МВР разполагаше с Ц-100, изчислителна машина с перфокарти, произведена в Силистра. Тогава беше закупен първия сървър на американската фирма ВАКС. 2002 год. новите управляващи предложиха да минем на АЙ БИ ЕМ. Отправих запитване за експертна оценка от инж. Иван Тончев, един от ръководителите на АИС-МВР, защо става тази подмяна, и изгодно ли е за МВР. Той ми отговори много просто и разбрано;”Ако ти уредиш тази сделка, ще ти дадат 100 000 долара да си имаш!”. Имам чувството, че от първият ден на промените в България безогледно се краде и унищожава държавата в името на демокрацията. Всеки гледа за завлече нещо, без да се интересува, какво ще стане!

Мога да Ви предложа професионално как да се извърши реорганизацията СОД-МВР, като се защитят интересите на държавата и частните фирми (може да привлекат за консултант ОР полковник Христо Иванов /следва тел. – бел.ред./, един от създателите на структурата през 1970 год.).

Монтажът и експлоатацията остава във фирмите и те си взимат таксата, или цената от продажбата на техниката и т.н. Таксата за реагиране остава в полицията в отделен бюджет, за да може на база приходи, да се формира щата на тези полицейски звена и техническото им оборудване. С тази структура ефективно може да се противодейства на битовата престъпност, а така се увеличава полицейския щат, без да тежи на бюджета, а може да се обхванат и малките населени места, вилни зони и т.н. В никоя държава няма толкова частни лица по улиците въоръжени, които се опитват да реагират, без полицейски правомощия. Могат да се направят професионални промени, без да се засегнат интересите на държавата. Най правилно е да се възложи промяната на проверени експерти и тогава да се обсъдят техните предложения. Ако защитаваме българския бизнес, Ви предлагам турския опит. В Турция се произвеждат автомобили РЕНО. Цялата им държавна администрация използва такива автомобили, и по този начин си помагат на тяхната икономика. Защо не се използват автомобилите, произвеждани в Ловеч? Това ще осигури ли повече работни места? Защо не направите експеримента с МВР? Такава е практиката и в САЩ. Това е голяма държавна поръчка и от фирмата може да се иска: Ниска цена, поддръжка на автомобилите и след пет години да бъдат подменени с нови, като се приспадне цената на върнатите стари автомобили. Какво ще спечели държавата: Ниска цена на автомобилите, нови автомобили (всеки знае, че след петгодишна експлоатация, поддръжката на автомобила се оскъпява). Такъв подход към проблема ще помогне на българския бизнес, а и на полицията. За ваша информация ОПЕЛИТЕ в МВР наближават десет години. Какво ще правим?

С идването на Вашето правителство на власт, започна тотална промяна на професионалното ръководство на МВР, което е довело до парализа на служителите. Ръководния състав чака кога ще бъде подменен и не рискува с никакви управленчески решения. Например подмяната на директора на РДВР В. Търново Живко Коцев. Този служител аз съм го създавал. Започна работа в СДВР 1993 год. като пом. ОР в сектор „Издирване”. За добри резултати в работата и след прострелването му при задържане на опасен въоръжен криминален престъпник, е произведен в мл. лейтенант и изпратен на работа в 04 РПУ, криминална полиция. Отново служителя работеше ефективно и имаше добри резултати в борбата срещу криминалната престъпност, за което беше преместен в сектор ‘Убийства и престъпления срещу личността” СДВР. След 4 годишна работа в този най-тежък сектор в СДВР, ръководството го издигна за началник на сектор „Грабежи”. Г-н Миков, като министър на МВР го издигна за началник 04 РПУ. Министър Цветанов го изпрати за директор на РДВР В.Търново. Този изграден оперативен работник го местят за разузнавач в ДНП. Това не е ли подигравка със служителите на МВР? Той е още млад и няма годините за пенсия, защото сигурно ще си тръгне обиден от МВР, след толкова години тежка оперативна работа в криминална полиция. Нима този изграден професионалист не може да бъде използван в системата на МВР, без да бъде унижаван? Аз като съм започнал работа при министър Димитър Стоянов, и през това МВР са минали много министри, трябва ли да се срамувам, че съм работил професионално и съм защитавал интересите на държавата, а не на министрите? Ще въвеждат проверката на служителите на МВР с „Детектор на лъжата”, който не е доказателство и в САЩ, тест за „Лоялност” и това е било компютър, която проверка трябва да е обективна. Този софтуер е написан от човек. Той толкова ли е запознат с човешката психика и безпогрешно да разпознае лоялния пред нелоялния служител, или това ще бъде инструмент за отстраняване на неудобните служители, което е най-вероятно. Вече е използвано средство, като ре подбор. Частни фирми подготвят още специалисти-психолози, за да поемат този бизнес. Тогава отново ще Ви задам въпроса, при този критичен бюджет на МВР и наличието на Институт по психология, как ще се плаща на тези фирми. Много странни работи стават в МВР, което опредено може да се каже, че само бизнес интереси движат промените.

Г-н Председател на Народното събрание, ако искате да ползвате експертно мнение, може да се обърнете към различните организации на бившите служители на МВР. (АСОЦИАЦИЯ НА РЪКОВОДНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР с председател г-н Кисяков /следва тел. – бел.ред./, АСОЦИАЦИЯ НА БИВШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР с председател ген. Красимир Петров /следва тел. – бел.ред./, СЪЮЗ НА БИВШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР с председател полк. Христо Величков /следва тел. – бел.ред./). Пиша Ви тази докладна, защото ме боли за държавата България, независимо че в момента съм на химиотерапия, заради заболяване.

София, 16.07.2013 г.

С уважение:
В. Павлов

.

—————————————————————————————

Бел.ред: Още по темата за днешното състояние на системата на МВР може да се прочете и в една публикация на  сайта Аrgumenti-bg - “Сто дни намерения, 100 дни изпълнения”, с подзаглавие “Това, което се случва в сектора “Сигурност”, дали е просто комбинация от грешки и неумение, или е планиран и последователно изпълняван замисъл”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!