Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Българин след 23 г. в САЩ: Най-голямата ми грешка е, че се върнах в България

Най-голямата ми грешка в живота е, че се върнах в България. Това казва 57-годишният пловдивчанин Румен Панайотов, който е живял и работил 23 г. в САЩ, пише "Марица".

Откакто е в родния Пловдив, бедите го преследват една след друга.

"Върнахме се със съпругата ми заради влошеното ми здраве след прекарана сърдечна операция", разказва историята си Панайотов.

За да продължи лечението, му били необходими пари. Фамилията решава да продаде наследствен имот в центъра на Пловдив. Намеренията са с получените средства от продажбата на масивната къща да продължи лечението на сърдечното заболяване.

Къщата на тихата улица "Весела" е построена от бащата на Румен, който е бил зам.-директор на "Българска роза" през далечната 1966 г. И той, и сестра му Ани живеят с родителите си на единия етаж, а другият е обитаван от негови братовчеди.

Заминах като политически емигрант през 1989 г., с безплатен самолетен билет, разказва емигрантът.

Повечето от времето бил в Сан Диего, Калифорния. Там в момента живеят около 30-40 000 българи, има и българска църква.

Големият плюс на българина се оказва дарбата му за чужди езици. За да има медицинска застраховка, най-добре се оказва да работи в болница. По това време при него вече са съпругата му и малката му дъщеря. Панайотов започва работа като охранител в болница, стига до 19 долара на час, тъй като започва работа във втората по големина и качество на лекарско обслужване в САЩ детска болница в Сан Диего. Да работиш в нея като секюрити е голям престиж, не крие Панайотов. От 2000 души кандидати за работа за 3 места той е избран, тъй като знае 6 чужди езика и има опит от повече от 5 г. като охрана в други болници. Изискването за лингвистичните умения е заради факта, че там се приемат деца от различни националности, някои от които въобще не знаят и дума на английски.

По това време Румен Панайотов добре се справя, освен с английския, и с немски, руски перфектно, испански, сръбски, гръцки, турски, чешки, полски. Опитът му от работата като преводач на техническия панаир в Пловдив в продължение на 10 г. се оказва добра атестация.

"Работих в две болници и взимах повече пари дори от хора, които бяха в строителството, обяснявай пловдивчанинът. Дъщеря му завършва със "Златен ключ" гимназия. Виктория имаше покана от 16 университета от различни щати. Така моята дъщеря си избра най-стария университет в САЩ в Сан Диего и завърши", допълва той.

След два инфаркта през 2010 г. Панайотов претърпява тежка сърдечна операция. Това се оказва пълен обрат в живота на семейството му. Заради дългите отпуски и болнични, които ползва, в крайна сметка остава без работа.

Решил да се върне България, за да продаде фамилния имот. Проблемите започват от пролетта на 2011 г.. На практика неприятности е имало още преди това, докато баща му е живеел в построената от него къща. Преди това всяка година се връщах в България, вземах 50-70 000 долара годишно заплата и за мен не беше проблем, спомня си елтехникът. Оказва се обаче, че болничните разходи са направо разоряващи.

Медицинската осигуровка покрива едва минимална част от разходите за лечение.

"Когато се завърнахме, заварихме квартиранти в нашата стая на приземния етаж в къщата", разказва Румен Панайотов. По това време той ползва адвокатските консултации на Дани Каназирева. Успява да изгони квартирантката, която гледала 11 котки в имота му.

Започва серия от сериозни разправии с братовчедите, които обитават половината къща.

"Тъй като така или иначе искахме да продадем имота, започнах дипломатични разговори със семейство Павлови. Отначало получихме съгласие и дори намерихме брокерска агенция, която засне къщата и беше готова да я пусне за продажба. Неочаквано, семейство Павлови се отказаха от продажбата", разказва Панайотов.

От този момент двете семейства тръгват на война. Следват серия от различни изпълнения. Стига се дотам, че братовчедите на Румен Панайотов подават сигнал в прокуратурата и започва дело за принудителното лечение и настаняването му в психиатрично заведение заради нездравата му психика.

По време на делото експертът психиатър се произнася, че няма нужда от лечение, коментира адвокат Елена Иванова. Панайотов не е регистриран никога в психодиспансера. Според експерта той е емоционален, но психически здрав.

Това дело обаче отприщва серия от съдебни спорове. В момента районните съдии са залети от жалби и от двете страни. Всеки ремонт, който започва едната страна, или действия в общия двор моментално се оказва повод за ново дело.

Засега всички дела са висящи. Предстои съдът да се произнесе, след като изслуша всички аргументи и доказателства. Панайотов обвинява роднините си в пъклен план. Те обаче са категорични, че той не е добре психически, и вадят аргументи.

"Съжалявам, че се върнах в България", не спира да повтаря елтехникът. Заради семейните разправии той и досега не може да продаде бащиния си имот и да осигури пари за лечението си. Засега не може и да се върне обратно в Америка. Той намира България променена към негативна посока.

"Съжалявам положението и начина на живот на младите хора, съжалявам начина, по който живеят и възрастните. Тази България не е онази, която оставих, а хората не живеят по-добре", категоричен е Панайотов.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!