Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгарското икономическо чудо напук на ЕС

Инфлацията в Унгария достигна най-ниското си ниво от юни 1974 година. Въпреки това, ръководството на ЕС обвинява унгарското правителство в недостатъчна борба с кризата.

Публикуваните от Националното статистическо бюра на Унгария (KSH) данни удивиха дори и местните експерти. Още през юли нивото на инфлацията достигна 1,8% и анализаторите очакваха то да намалее най-много до 1,7%. Но през август нивото на инфлацията в страната достигна рекордно ниските 1,3%.

По какъв начин инфлацията в Унгария по време на финансовата криза излезе на нивото от 1974 година - епохата на държавния социализъм и административното регулиране на цените? За съжаление на чиновниците в Брюксел, техните рецепти за строга бюджетна дисциплина и засилване на надзорните функции на ЕЦБ тук не помогнаха. Инфлацията отстъпи не пред Брюксел, а пред антикризисните мерки на унгарския кабинет.

Виктор Орбан пое курс към национално ориентирани социално-икономически преобразувания, без да се съобразява с мнението на Брюксел. В частност, от януари 2013 година кабинетът намали цените на газа, тока и отоплението с 10%, като задължи „управляващите компании” самостоятелно да покрият разноските. Тогава от ЕС заговориха за подриване на принципите на пазарната икономика, неизпълняване на препоръките на Еврокомисията и популизъм.

Но даже официалната агенция на ЕС „Евростат” беше принудена да констатира, че страната е излязла от кризата - правителството успява да задържи бюджетния дефицит в рамките на исканите от ЕС 3% от БВП, а до края на годината се очаква възобновяване на устойчивия икономически ръст. Изглежда, че да запазиш независимостта на своята парично-кредитна политика в някои случаи е много по-изгодно?

„Унгарското икономическо чудо”, за което вече заговориха някои експерти, може да накара ЕС и други институции да преосмислят възгледите си относно мястото и ролята на цялата Източна Европа. Защото, както показаха събитията от последните години, основният удар на кризата не беше там, а в Гърция, Португалия, Испания и Ирландия:

- Нормативите на споразуменията от Маастрихт, критериите за обединяване на страните в еврозоната, критериите за ефективност на работата на отделните институции са известни на всички. Но те съвсем не бяха спазвани. Всички нарушаваха финансово-икономическите норми, но източноевропейците все пак се оказаха по-внимателни, отколкото техните западноевропейски колеги от ЕС.

„Западът преживява криза и липса на лидерство, той се намира в търсене на отговорите на редица нови предизвикателства”, - така определи създалата се днес в Европа и целия свят ситуация американското издание „The American Interest”. Трябва ли да се учудваме, когато отделни европейски страни се опитват да решат възникналите проблеми въз основа на собствените си представи и концепции. Унгария, изглежда, стана „първата птичка” по този път.

Пьотър Искендеров

Източник/ци: bulgarian.ruvr.ru

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!