Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: САЩ не са Господ, равни сме - или Краят на американската изключителност

Владимир Путин призова Барак Обама да не срива ООН като Лигата на нациите с война срещу Сирия. trud.bg

Руският президент Владимир Путин използва временното си стратегическо преимущество над Барак Обама по въпроса за сирийските химически оръжия и иззе функциите му с обръщение към американския народ по темата.

Чрез статия, публикувана от в. "Ню Йорк таймс", Путин нанесе нов удар по репутацията на Обама, която и без това е пред сриване заради нерешителността му да удари диктатора Башар ал Асад. Президентът на САЩ бе принуден да смекчи нападателната си реторика заради липсата на преки доказателства за вината на Асад за химическата атака на 21 август и масовото несъгласие на американците страната им да се впусне в поредна война.

Путин се хвана за няколко ключови изречения от обръщението на Обама към нацията във вторник, с които US президентът даде да се разбере, че "идеалите на САЩ им диктуват да спрат обгазяването на деца до смърт". "Това прави САЩ различни, а нас изключителни. Бог да благослови Америка", заяви тогава Обама.

"Опасно е да се набива в главите на хората идеята за превъзходство", реагира Путин. И продължи: "Има големи и малки държави, богати и бедни, страни със стари демократични традиции и такива, които още търсят пътя към демокрацията. Политиката на всички е различна. Всички сме различни. Но когато молим за божията благословия, не бива да забравяме, че Господ ни е създал равни."

Мирното решение за Сирия ще е общ успех

Путин се опита да смекчи критиките, като обясни, че взаимното доверие между него и Обама непрекъснато расте. И че той високо цени този факт. Но отбеляза, че взаимното доверие между САЩ и Русия ще се заздрави още повече, както и атмосферата в международните отношения, ако не се стигне до употреба на сила срещу Сирия.

Успехът ще е общ и ще отвори вратите за сътрудничество и по други важни проблеми."

Руският президент обясни, че се обръща директно към американския народ и неговите политически лидери, защото усеща дефицит в общуването между двете страни. Припомни, че руснаците и американците са били врагове в Студената война, но и съюзници срещу нацистка Германия. И призова САЩ да не обезсмислят съществуването на ООН с едностранни действия срещу Сирия. Той посочи, че войните без санкция от Съвета за сигурност никога не са постигали целите на Америка, не са в техен интерес и хвърлят в хаос установения световен ред.

Химическа атака и срещу Израел?

Путин повтори тезата си, че удар срещу Асад ще разнесе конфликта далеч извън пределите на Сирия. Както и твърдението, че виновни за химическата атака миналия месец са терористи провокатори. Но за първи път добави, че същите готвят подобно нападение и срещу Израел.

"Нека спрем да говорим с езика на силата и да се върнем към цивилизованите дипломатически решения на конфликтите", заключи Путин.

Преди публикацията на обръщението му титанът на геополитическата мисъл Збигнев Бжежински заяви, че сътрудничеството на САЩ с Русия за Сирия има потенциал да донесе успех. Съветникът по националната сигурност на президента (1977-1981) Джими Картър смята, че Москва се отнася сериозно към проблема, защото той може да се разрасне и в Кавказ. /trud.bg/

Краят на американската изключителност

"Имало ли някое по-странно в дългата история на обръщения към нацията от страна на американските президенти – пише Тимъти Гартън Аш, професор по европеистика в Оксфордския университет, на страниците на вестник Los Angeles Times.

С тържествено величие, с което обикновено се обявява война, президентът Обама информира във вторник американския народ, че гласуването в Конгреса по военната операция е отложено, защото Русия излезе с дипломатическа инициатива, която би могла или не би могла, да доведе до прехвърляне на сирийските химически оръжия под международен контрол".

Политическите събития от седмицата, които последваха след престъпната употреба на химическо оръжие в Сирия на 21 август, вече казват много за Съединените щати. На първо място те ни казват какво призна Обама в телевизионното си обръщение, цитирайки думите в писмо на ветеран: "Този народ е уморен от войни".

Според проучване на общественото мнение на New York Times/CBS, проведено тази седмица, 75% от американците смятат, че сирийското правителство "вероятно" е използвало химически оръжия срещу своите мирни граждани, но при това по-голямата част се противопоставят на американската военна намеса, препоръчвана от Обама.

И по ирония на съдбата, ако "най-добрия враг" на Обама, руският президент Владимир Путин, не беше се притекъл на помощ в последния момент, Обама вероятно щеше да претърпи поражение при гласуване в Камарата на представителите за започване на военните действия, а дори и в Сената.

"Пиша тази статия в 12-та годишнина от атентатите от 11 септември, които за САЩ отвориха десетилетие на войни – оправдана в Афганистан, като непосредствен отговор на действията на "Ал Кайда" и необоснована и катастрофална в Ирак. Сега това е съвсем различна Америка. Може би ... в рамките на няколко години, които ще преминат в подреждане на собствения ни дом, тя отново ще стане – с всичките и недостатъци и лицемерие - незаменим пазител на своеобразния либерален световен ред.

Но все пак, като се вземат предвид не само всички нейни вътрешни структурни проблеми, а също така и промяната на съзвездието от световни сили около нея, някак си се съмнявам"- пише авторът.

"На многото критици и директни врагове на Америка, в Европа и в целия свят аз казвам едно: ако не ви харесва стария свят, в който САЩ се намесваха редовно навсякъде, вижте дали ще ви хареса новия, в който те не правят това" – заключава авторът.

Източник : Los Angeles /30dumi.eu/

"При първия удар по Дамаск, "Хизбула" ще отговори от южната част на Ливан"

Жителите на южните предградия на Бейрут са сигурни, че ако Дамаск бъде ударен, "Хизбула" няма да остане със скръстени ръце, казва Хелън Салон в статия, публикувана във вестник Le Monde.

Спомените от терористичното нападение в сърцето на Дахийе, родното място на "Хизбула" в южното предградие на Бейрут, са все още живи. Зейнаб, жителка на една от разрушените от взрива къщи казва, че никой не е очаквал подобно нещо. "Никой не може да направи нищо пред заплахата от нови терористични атаки" – казва тя .

"Хизбула" е предприела мерки за сигурност. На входа в квартала цивилни млади хора от "Партията на Бога" дежурят постоянно, проверявайки самоличността на пътниците в превозните средства. Съпругът на Зейнаб – Абу Жад не вярва, че режима в Дамаск ще бъде ударен". Те няма да имат време да атакуват. При първия въздушен удар американските военни бази ще бъдат атакувани от Китай, Русия и Иран. Силите на "Хизбула" в Южен Ливан ще нанесат удар на Израел" – казва той.

"Обама се страхува, страхува се Израел. Земята на Израел ще бъде напълно унищожена от Иран и "Хизбула" ако бъде нанесен удар на Дамаск. Всичко отдавна е направено, трябва да се вярва в това, което казва шейх Насрала" – предлага 22 -годишният Aлаa от "Хизбула", който има задача да придружава журналистите, посещаващи квартала. Друг член на Партията на Бога е уверен, че Израел и САЩ ще продължат да подгряват "противоречията" в Ливан, управлявайки сунитски екстремистки групи, които извършват актове на терор, пише авторът.

" Местните хора безусловно вярват в силата на движение "Хизбула". Не правителството, а " Хизбула " оказва помощ на жителите за възстановяването на разбитите от експлозии къщи и апартаменти. По време на ремонтите засегнатите от терористичните атаки са преместени в хотели и им се плаща определена сума за да живеят" - съобщава кореспондентът.

Жителите казват, че са готови на това ако бъдат призовани, да вземат оръжие в ръка. "Никога не съм воювал – казва Сайед, на който седем братовчеди са загинали като мъченици, през 2000 и 2006 г. Но ако шейх Насрала помоли да се притека на помощ на своя народ, аз ще го направя".

Източник: Le Monde /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!