Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Окаяното българско животновъдство

България, най-бедната страна в ЕС през 2020 г.

Фото: РИА Новости/bulgarian.ruvr.ru

В авторитетните световни справочници, включително и в издавания ежегодно от издателстото на "New York Times" статистически бестселър "Световен алманах" България биваше представяна като аграрна страна. Но тази икономическа характеристика отдавна принадлежи към историята.

Днес населението на най-бедната европейска държва се изхранва с вносни земеделски продукти. Годишната консумация на месо, съгласно нормите за България, е 650 000 тона. А в българските ферми се произвеждат всичко на всичко 220 000 тона. Безпристрастната статистика е най-убедителния свидетел за окаяното състояние на западналото българско селско стопанство. През 1982 г. в страната са добити 10.2 милиона тона зърно. Тази година – рекордна за последните осем – общият добив е 4.7 милиона тона. България беше сред водещите в света износители на дребен рогат добитък. Изнасяхме около между 1 и 1.3 милиона агнета годишно. А сега земеделският министър Димитър Греков успокоява обеднелите и безпомощни фермери с идея за изготвяне на планове и програми за съживяване на овцевъдството и за износ на български агнета за Катар. За упадъка на животновъдството говорят много и убедителни факти като следните, например: през 1990 г. броят на овцете в България е бил около 11 милиона, а миналата година те са едва 1.4 милиона. Едрият добитък в през 1990 г. е бил 2 350 000 на брой, а сeга е 568 000. За последните 23 години броят на свинете е намалял 7 пъти, а на птиците - 2 пъти. За състоянието на животновъдството в някога развитата аграрна страна с елитни говедовъдни стопанства, говори и една справка на Еростат за млеконадоя в отделните страни на ЕС. В България кравите дават два пъти по-малко мляко отколкото в западнопейските и скандинавските страни където млеконадоят достига 8000 литра годишно. Както може и да се очаква България е на последно място по брой на животните в едно стопанство - средно 5. За сравненние най-голям брой говеда в една ферма има в Дания – средно 140.

Представям тази подробна и многозначителна статистическа справка за илюстрация на катастрофалното състояние, в което е нашето животновъднство, първият по значение отрасъл на селското стопанство, който дава 53 процента от общата земеделска продукция. Българските фермери напоследък са силно обезпокоени, тъй като банките отказват да ги кредитират и те не могат да закупят достатъчно фуражи за зимата. Финансовите институции искат гаранции от Министерството на земеделието и храните, каквито досега не са получили. Според Бойко Синапов, председател на Асоциация на животновъдите, централите на чуждите банки са издали директива до своите клонове в България да не отпускат средства за този зпаднал бизннес поради несигурната политическа обстановка в страната. Миналата година по това време фермерите получиха субсидии по европейските програми. Тази година те вече губят надежди за някаква помощ от държавата.

Тези дни животновъди заплашиха, че ще блокират пътища и магистрали, ако в срок от 30 дни правителството не изпълни исканията им за отпускане на нисколихвени и с петгодишен гратисен период държавни кредити и облекчено преминаване на ферми, мандри и преработвателни предприятия на животинска продукция в по-висока категория. Еднат от причините за това ултимативно искане е сушата, която затруднява фермерите да изплащат досегашните си дългове и поради невъзможността да покрият изискванията за най-висока категория – онези които са я получили могат да изнасят в чужбина продукцията си.

Причините за незапомнения срив в българското животновъдство са много. Но една от най-важните е, че то бе лишено от субсидии. А в цяла Европа животновъдството е субсидирано – най-голямото перо в разходите на Европейския съюз е за общата аграрна политика. В България помощите на глава добитък са двойно по-малки отколко в найните по-стари европейски партньори. Това е и главната причина за готвения национален протест на животновъдите, който се очаква в края на месеца. Тогава по жълтите плочки в центъра на София ще дефилират не сърдити и недоволни млади хора, а мършави крави и жалки блеещи овчици. Протестите от всякакъв род в България продължават ...

Петър Бочуков / bulgarian.ruvr.ru

България, най-бедната страна в ЕС през 2020 г.

И през 2020 г. България ще остане най-бедната страна в Европейския съюз. Това заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

„Към 2020 г. България ще се доближи не много плътно до 55% средно равнище на брутен вътрешен продукт по паритет на покупателна способност на глава от населението спрямо 100% ЕС. Това простичко нищо друго не означава, освен че през 2020 г. отново ще бъдем последни в своето икономическо и социално развитие", каза Бранков.

„Ще се сравняваме поради сходство с първите букви с Бермуда - много голяма държава от 67 000 души население, имат един колеж. Ние сме 7 милиона, имаме 54 института и селски факултета, плюс БАН. Заявките в Женева, където е Международното патентно бюро българските за 2012 г. са 5. Държавата Бермуда има 37 заявки", заяви Константин Тренчев от КТ Подкрепа. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!