Следвайте "Буднаера" в Телеграм

burgas-podlupa.com

Факирски номера за милиони

granica
Снимка: burgas-podlupa.com

Сергей Трайков,
Стършел

Приятно е да отбележим, че на фона на кризата се забелязават и успехи на предприемчиви българи, които никакви световни катаклизми не могат да ги спрат. Един от тях несъмнено е митничарят Димитър Атанасов от ГКПП Златарево. Той си купи луксозен апартамент от 200 кв. м. в баровска кооперация на пъпа на град Сандански. И плати за него 200 хиляди лева в брой. Фактът, че не преведе парите по банков път, показва, че митничарят е отделял по левче от своята заплата и го е било срам да внася такива дребни суми. Недоверчиви люде обаче пресмятат, че ако е кътал пари само от своята заплата, за да събере 200 хилядарки, Д. Атанасов би трябвало да е започнал да пести прeди около 150 години. И понеже митничарят изглежда значително по-млад, завистчиите започват да пресмятат и доходите от контрабандата. За внос на ТИР или камион със зеленчуци контрабандистите броят на ръка 750 евро рушвет, за бус със същата стока се плаща 700 евро, за да не се регистрира пък влизането на ТИР със захарни изделия, трябва да дадеш на митничаря 2000 евро.

Данните на МВР за 2012 г. показват, че загубите за хазната от измами с ДДС свързани с контрабандата надхвърлят 60 млн. лева. Сумата е съмнително малка, но трябва да имаме предвид, че колкото е по-малка тя, толкова по-добре вътрешното министерство си е вършило работата. Така че МВР едва ли ще направи отчет, с който да разобличава себе си в некадърност.

Най-малко място в този отчет заемат данните за осъдените за контрабанден внос – няма нито един осъден. След безмислена и смехотворна съдебна сага, продължила 10 години, преди два месеца окончателно бе оправдан соченият от МВР и прокуратурата за контрабандист № 1 Николай Методиев-Пилето. Прякорът му не е случаен, той идва от нелегалния внос на китайски пилешкия бутчета с камиони.

Известните бизнесмени от аферата САПАРД Марио Николов и спонсорът на президента Георги Първанов – Людмил Стойков, бяха разследвани от ГДБОП за контрабанден внос на заешко месо от Китай, забранено в Европейския съюз. Двамата препакетирали китайските зайци като български и ги изнасяли във Франция срещу големи печалби. Бизнесмените също не получиха присъди за факирските си номера.

Най-интересното е, че в нито един от констативните доклади на МВР не се описват механизмите на нелегалния контрабанден внос. Дори не се намеква за тях. И това е разбираемо – тогава ще лъснат и механизмите на подкупите: от вносители към митничари и гранични полицаи, към началници на смени, към началници на митници и така нататък нагоре по веригата. Тогава МВР документално ще трябва да признае как ГУ „Митници“ и Гранична полиция (не) охраняват външната граница на Европейския съюз. Фактите обаче понякога могат да бъдат по-разобличителни от констатациите. Според същия отчет на МВР през 2012 г. неговите служители са успели да хванат по границите и в страната 109 146 701 милиона къса цигари. Числото изглежда внушително, но истината е, че 10 милиона цигари се побират в един камион.

Което означава, че за цяла година са заловени само 10 камиона контрабандни цигари! А годишно през границите ни минават хиляди и не случайно цяла България е залята с папироси без бандерол. Но ако не пускаш контрабандния внос, как ще можеш да събереш стотици хиляди от малката си заплата и да си купиш огромен апартамент? А това, че завистчиите питат откъде са парите, голяма работа! По-важното е, че данъчните не питат. А и смеят ли, след като контрабандата се закриля от най-горе – дори депутатите в Народното събрание открито пушат контрабандни цигари без бандерол.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!