Следвайте "Буднаера" в Телеграм

desant.net

Да изминеш 100 км за… 3 лева

http://www.desant.net/files/tn/137760131588144.jpg
Кръстю Морев и вартбурга, конвертиран в електрическа кола
Снимка: desant.net

Камен Христов

Стар немски автомобил обикаля Пловдив с ток, вместо с гориво

Един изпънат „Вартбург“ кръстосва Пловдив с ток в резервоара, вместо с гориво. Под капака има батерия, която захранва с електричество двигателя и прави гедерейското возило сред най-екологичните в града. „Зелената“ кола всъщност представлява конвенционален, но конверсиран „Вартбург“, и е разработка на Кръстю Морев и Петко Иванов, които професионално се занимават с автомобили, кари и транспорт. 

Идеята за първия пловдивски електромобил владее Морев от близо 27 г., още докато работи в Института по комплексна автоматизация и в БАН. Много преди това, в далечната 1899 г., белгийският автомобилен състезател Камий Женаци за първи път преминава скоростта от 100 км/ч с автомобил „Жаме Контант“, задвижван с ток. Далеч  преди двигателите с вътрешно горене да бъдат пуснати в масово производство.

Повече от век по-късно електромобилите отново са плод на разработки и повечето  големи производители планират да пуснат свои модели догодина. Едни от първите са „Тойота“  и „Нисан“.  „Шевролет“ вече доставя „зелени“ коли на клиенти в САЩ, по въпроса работят „Форд“ и няколко по-малки компании. Една от тях е „Тесла Моторс“ – тя се регистрира на американската фондова борса през юни 2010 г. и макар финансовите й резултати да не са впечатляващи, акциите й веднага поскъпват с над 45%. Точно тази компания планира да пусне първия ефективен и финансово достъпен електромобил в света.

Дотогава обаче най-евтиният вариант си остава конвертирането на обикновени коли.

Кръстю Морев се заема с това още през 2009 г. Заедно с Петко Иванов започват да изследват световните тенденции – дали експериментите, които се провеждат повече от 100 г., имат реалистична база. „Направихме 3-месечно проучване и то показа, че в света назрява моментът за серийно производство. Наблюдавахме опита и на производителите на електромобили, които по-скоро бяха ентусиасти, както и на тези, които правят  специализирани автомобили за различни комунални цели.

Хибридът вече съществуваше като масово производство на „Тойота“, разказва Морев. Така във фирмата, на която е президент, се заемат с управлението, а в един от заводите за кари поемат  механичната дейност. Целта е конверсията да се превърне в индустриална практика.

„Когато човек иска да конвертира колата си, трябва да е наясно какъв пробег планира на ден и на какъв терен. С тези параметри се съобразяват акумулаторната батерия,  мощността на електродвигателя и скоростта, която трябва да се постигне. Подготовката на автомобила донор става в сервиз – свалят се за подмяна всички части: двигател, стартер, резервоар, реле… Оглежда се състоянието на шасито и ходовата част. След това се проектира електрическата система“, продължава да обяснява Кръстю.

Капацитетът на акумулаторната батерия определя пробега, а двигателят – скоростта на движение. Важни компоненти са регулаторът – управляващото устройство за скоростта, защото целта е с минимален разход на енергия от батерията да се постигнат максимална скорост и пробег. Освен регулатор, трябва да се постави и зарядно устройство. То се включва към обикновена електрическа мрежа и зарежда батерията от 6 до 8 часа. Нужно е и техническо решение за сервото и климатика, тъй като те се нуждаят от енергийно захранване от акумулаторната батерия.

„Няма ограничения за скоростта, която ще развива автомобилът, всичко зависи колко дълго ще издържи батерията“, подчертава Морев и допълва, че разходът при електромобила е 4 пъти по-малко, отколкото при колите на бензин. „1 литър бензин има енергия 10 киловатчаса. Ефективната е 30% или 3 киловатчаса“, дава пример инженерът.

В сравнение с автомобилите на газ и метан, „зелената“ кола е три пъти по-икономична. За 3 лева се изминават 100 км, но с градска скорост – до 60 км в час. Повечето градски автомобили в света изминават под 50 км на ден. Затова става дума за индустрия, която щади природата.

Едно конвертиране, ако колата е с оловни батерии, не може да струва по-малко от 8000 лв. Ако е с литиева батерия, цената нараства до 12 000 – 14 000 лв. минимум.

Фирми от Русия са проявили интерес към джойнт венчър, предлагали готови модули и се интересували от базата.

Засега новаторите са оборудвали с електрическа батерия само стария „Вартбург“. Двигателят му е италиански, регулаторът е произведен у нас, батерията е излязла от завод в Монтана. Максималната скорост, която колата развива, е 60 км в час.

Пловдивският тим вече е получил 7-8 запитвания за конвертиране. От 2009 г. досега у нас са направени близо 20 конверсии, а най-подходящи за автомобили-донори за целта са „Фиат Пунто“, „Фолксваген Голф“, „Ситроен Берлинго“, „Рено Канго“ и „Ауди 100“. В други български градове тези модели вече са преоборудвани от местни ентусиасти и с финансовата подкрепа на богати поддръжници на зелената идея.


Защо ни е кола на ток

Край на бензиностанциите. Основно удобство на електрическите автомобили е, че не се налага посещение на бензиностанция.
Увеличава независимостта. Вече няма да се вълнуваме от поскъпването на петрола и газта.

Нисък разход за техническо обслужване. Не се налага смяна на масла и филтри.

Ниска мощност. Конските сили средно са по-малко от 40-50, но колите на ток се движат бързо и тихо.

Бързо зареждане на батерията. Зареждането отнема от 2 до 6 часа – т. е. по-малко време от това, което ни е нужно да се наспим.
Подходяща за кратки разстояния, по-малко от 60 км дневно. Електрическите коли са напълно подходящи за градска употреба.

Бързо набиране на скорост. Някои модели електромобили могат да вдигнат до 60 км/ч за по-малко от 4 секунди.

Екологичност. Движението с електромобил е с 97% по-чисто от това с автомобилите с ДВГ, тъй като CO2 емисиите са нулеви.

Съвременен дизайн. Визията на електромобилите е модерна и елегантна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!