Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Как да не се удавим в Черно море

Мъж на около 50 г. седи в плажно капанче, пие бири и се наслаждава на морето. След като изпива 3 бутилки и хапва порядъчно, той се мята върху надуваем дюшек право във водата.

И през ум не му минава да погледне флага на спасителния пост, който в този момент забранява влизането с надуваеми предмети. Пренебрегва и факта, че току-що се е нахранил, че е хипертоник и дори е прекарал инфаркт. Вълните обаче бързо завличат дюшека навътре, а една по-голяма го преобръща. Мъжът се озовава безпомощен във водата.

Само бързата намеса на спасителите от Централния плаж на Черноморец и на реанимационния екип спасява безразсъдния турист. Той е откаран в бургаската болница, където се възстановява и за свой късмет влиза в графата на спасените безотговорни летовници.

“Ето такива са по-голямата част от туристите ни. Грубо нарушават основните правила за
къпане, не се вслушват в съветите на спасителите”, възмущава се д-р Андрей Найденов, председател на Асоциацията по водно спасяване в Бургас.

Основната причина за фаталните инциденти е не толкова бурното море, колкото поведението на туристите, категоричен е и шефът на водноспасителната служба в града Николай Иванов, който отговаря за двата плажа в Бургас и този в Сарафово.

Само през миналия уикенд край Южното Черноморие се удавиха седем души, между които американски и германски туристи, почивали в Царево и Приморско. Петима от тях бяха погълнати от бурното море на 17 август, събота.

Големите вълни и силният вятър, който образува т.нар. течения сулгани, са типични за август. След мъртвото вълнение идват дънните ями, които също са много опасни за хора, които не умеят да плуват. Те могат да погълнат човека за секунди, има ги дори на метър-два от брега.

“Не може почиващите да се държат със спасителите като с овчари, да ги псуват, дори да ги блъскат, защото се е стигало и до физическа саморазправа. Трябва спешно да се вземат мерки, за да се промени генерално поведението на туриста по плажовете. Когато пресичат на червен светофар, нарушителите подлежат на санкция. Нека така да е и при къпане на червен флаг”, предлага шефът на бургаските спасители.

Николай и колегите му са убедени, че най-сигурният начин да не се удавиш на плажа е да не влизаш в което и да е море, когато е забранено. Туристите обаче масово не се съобразявали.

“На българина, докато не му бръкнеш в джоба, няма да се научи да спазва правилата”, категоричен е шефът на Водната спасителна служба Николай Иванов. Той припомня, че Бургас е единственият морски град в момента, който е въвел глоби за неподчинение
на флаговата сигнализация и на правилата за безопасно къпане. Санкциите са от 100 до 2000 лв.

Те обаче се налагат от служители на общинската полиция, които спасителите викат. Процедурата е тромава, като в повечето случаи санкциите се обжалват. Затова морските гардове искат повече правомощия и директно да глобяват нарушителите.

От началото на сезона досега са издадени 20 административни санкции по бургаските плажове. Мярката, макар и несъвършена, явно дава резултат, тъй като досега на двата плажа в Бургас и този в Сарафово са регистрирани само два смъртни случая.

“По плажовете има табели с указания за безопасно къпане, но явно не се четат. Замислям се дали не е добре да се върнат старите информационни бюра, които работеха по време на социализма. Някои помнят, че по радиоговорители се пускаше музика, но и се съобщаваше колко бала са вълните, какви са температурите, има ли мъртво вълнене и т.н.”, разказва д-р Андрей Найденов от Асоциацията по водно спасяване, който е дългогодишен служител на БЧК и отговорник за водните спасители в Бургаско.

Концесионерът на Северния плаж в Бургас това лято пък въведе по-съвременен вариант за информиране на плажуващите - цветни листовки с указания и съвети. “Вземат листовките, поглеждат ги и толкова. Табелите също - във всяка нормална, бяла държава хората спазват тези указания. При нас рисковите фактори са три: липса на умения, непознаване на опасностите и неправилна преценка”, коментира 22-годишният спасител Кристиян.

Според него най-уязвими са децата, чиито родители изцяло прехвърляли отговорността за безопасността им на спасителите.

Николай Иванов, шеф на водноспасителната служба в Бургас: Най-непокорни са чужденците

- Г-н Иванов, кои туристи са най-проблемни за спасителите?

- На първо място чужденците, а след тях хората от вътрешността на страната, които не познават морето и правилата за безопасно къпане, но са самонадеяни. Местните се съобразяват най-много с флаговата сигнализация и с указанията на спасителите.
При силно вълнение с просто око се вижда, че морето е опасно и не трябва да се влиза. Спасителите свирят, обясняват, предупреждават. За съжаление, никой не ги взема насериозно. Затова е хубаво да се седне на една кръгла маса и да се обмисли как да им се дадат по-големи правомощия.

- Вие сте били спасител в Щатите и Дубай. Защо в тези държави уважението към плажните охранители е по-голямо? Би ли могло да се даде право на родните спасители директно да задържат нарушителите?

- Това няма как да стане, ако се стигне до по-сериозен инцидент, се вика полиция. В чужбина уважението към спасителя наистина е много по-голямо, но там хората са свикнали да спазват правилата изобщо. В Америка например и глобите са доста по-солени. У нас всеки идва с неговите си правила и си мисли, че всичко му е позволено. Чужденците явно знаят, че са безнаказани, защото на тях глоби не им се налагат.

- Има ли наистина достатъчно превантивна информация по плажовете?

- Да, категорично. Поставени са табели с правилата, като например, че деца под 10 г. не трябва да се къпят без придружител. Това обаче масово се нарушава. Пълно е с малки деца, които са сами в морето. Майките казват, че ги наблюдават от брега, но ако в един момент вълната грабне детето, майката повече няма да го види. Табелите са на няколко езика, но какво от това? Знаете ли, че цели семейства с малки деца масово изчакват да свърши работното време на спасителите, за да се къпят спокойно!

- Какви са заплатите на спасителите, те мотивирани ли са да си вършат работата?

- Средната заплата е около 600 лв., чувал съм, че някъде стига и до 1000 лв. Момчетата си вършат съвестно работата, но и техните възможности си имат предел, особено когато непрекъснато ги обиждат и пренебрегват.

ПРЕПОРЪКИ

При рискова ситуация в морето най-важното е да се запази самообладание и да се прецени каква точно е опасността - мъртво вълнение или дънна яма, тъй като се действа по различен начин, обясняват опитни плувци.

Ако мъртво вълнение започва да тегли навътре, попадналият в тази ситуация трябва да знае, че силата на вълната отпуска след няколко секунди. Трябва да издебне този момент и тогава да се насочи с плуване към брега по диагонал. Когато водата пак дръпне навътре, човекът трябва отново да се отпусне и така, докато стигне до сушата.

При попадане в яма трябва да се съберат сили да се достигне до дъното, след което с отскоци да се напредва към брега.

Мъж се хвърля да спасява друг, потъва

ОРЛИН РАДЕВ

38-годишен мъж се е удавил край Шабла, съобщи Стоян Стоянов, говорител на ОД на МВР - Добрич.

Нещастието се случило в местността Мишените, намираща се между къмпинг “Добруджа” и военното поделение. Там е извадено тялото на добричлията.

Според свидетели мъжът е влязъл в морето да помогне на друг давещ се човек, попаднал на дънна яма и не се появил на повърхността на водата.

Работата по изясняване на причините, довели до инцидента, продължава, допълниха от областната дирекция на полицията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!