Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как БКП източи спестяванията на българите от ДСК (създаване на вътрешния дълг)

Написано от Христо Христов

Освен външен дълг в размер на 10,6 млрд. долара управлението на БКП до 10 ноември 1989 г. натрупва колосален вътрешен дълг, с който отново тайно от обществото запълва (дотира) дупките на нерентабилните производства, които изкуствено поддържа, покрива разходите за заплати в селското стопанство, финансира капитални вложения за капитално строителство, плаща квотата си в съветския проект за газопровода „Ямбург-Западна граница на СССР” и др.

Част от средствата, с които комунистическото управление използва неявно (скрито) са спестяванията на милионите отрудени български граждани в Държавната спестовна каса (ДСК). Нерядко през годините на прехода по различни поводи се е повдигал въпроса за източването на спестявания на хората от ДСК, но почти никъде няма да откриете ясно и подкрепено с документи обяснение на цялата тази машинация.

Сайтът desebg.com публикува серия от документи, които показват несъстоятелността на управлението на БКП, което, за да крепи властта си след 1985 г. създава огромна черна дупка на вътрешен дълг, който надхвърля външния и е в размер на 26,5 млрд. лв.

В тези документи са посочени и случаите на източване на ДСК, което започва от 1966 г., когато лидерът на БКП Тодор Живков, по това време и министър-председател, за първи път посяга на спестяванията на българите в спестовната каса.

Тайните споразумения между Министерството на финансите (МФ) и БНБ, а след създаването на Министерството на икономиката и планирането (сляло в едно мегаминистрество финансовото и икономическото ведомства)  през 1987 г. и БНБ са далеч по-слабо познати от документацията за външния дълг.

Архивните материали недвусмислено показват, че БКП (както впрочем и нейните наследници) има склонността да управлява чрез тайни заеми, създаващи спиралата на непосилни дългове и в същото време да манипулира и лъже обществото за истинското положение на България, приписвайки си успехи и завоевания, чиято реална цена българите плащат след краха на комунизма в годините след 1989 г.

Документите за създаването на вътрешния дълг след 1985 г. включват:


Документите са част от огромната архивна документация, събрана от следствието и прокуратурата по дело №4/1990 г. за разследване на причините за икономическата катастрофа на БКП. През 2007 г. разследващият журналист Христо Христов получава достъп до него от главния прокурор и в резултат на проучването на над 1300 това материали, съхранили информация за икономиката на България в периода 1960-1989 г. написва и издава книгата „Тайните фалити на комунизма” (изд. „Сиела”, 2007 г.). В нея въпросните документи са цитирани за първи път. Сайтът desebg.com днес ги прави достъпен онлайн.

ОЧАКВАЙТЕ В ПОНЕДЕЛНИК: Какви са били реалните размери на вътрешния дълг и с какво управлението на БКП е замествало кражбата на милионите на хората от ДСК  - обясненията на председателя на БНБ (1986-1989) Васил Коларов и икономическия съветник на Живков Емил Христов.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!