razkritia.com

Докладът "Добрев" за ограбването на България и червените куфарчета все още се крие!?

Докладът от 1996 г. на покойния министър Добрев за схемата на ограбване  с “червените куфарчета” все още се пази в тайна

Мистериозните "червени куфарчета", които създадоха кредитните милионери на прехода и днешните "уважавани бизнесмени" са просто един мит, всичко е много по-хитро, разкрива секретен доклад от 1996г. на тогавашния вътрешен министър, покойния Николай Добрев. Този материал, описващ подробно схемите за ограбване на България, е изготвен по искане на премиера Жан Виденов, с намерението да въведе валутен борд, а това никой от неговите другари не искаше.

Секретният материал е известен в публичното пространство като „доклада Добрев“, но само в неговата „лека“ версия, предназначена за министри и депутати. Пълният документ от 24 страници, с множество конкретни факти и имена, все още не е видял бял свят и не се знае дали не е унищожен, както много други компрометиращи доказателства за бруталното ограбване на страната чрез „банковия октопод“ в първите години на прехода.

Нещата се подготвят много преди знаменателната 1989г. , чрез последователно създаване на отраслови банки. Така промените заварват освен БНБ, ДСК и Външнотърговска банка, още 8 банкови институции.

Само за 2 години, с отпадане на държавния монопол във финансовия сектор, банките стават близо100 и фактически са безконтролни. В публикуваните части от доклада в glasove.com се описва схемата, известна като „червените куфарчета“. За директори в новите частни банки са назначавани „наши хора“: сътрудници на ДС, партийни функционери от номенклатурата на БКП, близки и роднини. Те напълно законно теглят заеми от БНБ, с ясното съзнание, че няма никога да ги върнат. Тогава се раждат групировките като Мутигруп.

Съвсем в „духа на демокрацията“ управата на БНБ гледа през пръсти, когато редица от новите частни банки съвсем нагло и арогантно започват да изнасят пачки с пари извън граница. Става дума за стотици милиони в зелено, алармират в доклада „Добрев“ аналитиците от НСС. Реакция естествено няма, защото „гарван гарвану око не вади“. Така се формират лошите кредити, които в края на 1995 г. достигат 40% от обществения продукт на България или 342,7 милиарда лв. Обществените блага, натрупани от един цял народ бяха прилапани от шепа престъпни червени номенклатурчици, а вече 23 години няма нито един осъден за тези престъпления.

table 1 292x300 Докладът Добрев за ограбването на България и червените куфарчета все още се крие!?

table 3 300x290 Докладът Добрев за ограбването на България и червените куфарчета все още се крие!?

Лошите кредити на банките в доклада “Добрев”

Както коментира бившият зам.-шеф на известната Комисия по досиетата, преди години е имало списък в БНБ с 10 хил. фирми и 32 хил. души, стоящи зад тях, които са ограбили брутално България, но и той вече е недостъпен.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!