Следвайте "Буднаера" в Телеграм

pik.bg

Ученият от БАН, предвидил трусовете: Ще има още, но до 4 по Рихтер

Днес около 11 ч експертът по сеизмични вълни Филип Филипов от Института по механика на БАН прогнозира в интервю за агенция ПИК, че съвсем скоро ще има нови леки трусове. Само три часа по-късно те наистина са факт: две в района на Своге - 3.2 и 3.4 по Рихтер. Търсим го отново.

- Г-н Филипов, вашата прогноза, че скоро ще има земетресение се случи – 3.4 по Рихтер в района на Своге. На какво се базираше прогнозата ви?

- Това е рой от леки трусове. Ще се движат в този интервал – до 4 по Рихтер най-много. Няма страшно. Такива серии се случват често.

- Но може ли тези слаби трусове да предшестват по-силно?

- Няма причинно-следствена връзка между подобни земетресения и потенциално катастрофално земетресение. Обикновено има т. нар. афтършокове – като се случи силното земетресение и после има по-слаби трусове. Има и форшок, т.е. предварителен слаб трус, който да предшества силно земетресение, те са в причинно-следствена връзка.

Сега не е форшок, а повтарям – рой от леки трусове от 2, 3 до 4 по Рихтер.

- Защо сега не е форшок?

- Механизмът е друг. За да стане лошият вариант, подобно на турското земетресение от август 1999 г., трябва първият слаб трус да е в същия разлом – започва да се пука примерно от запад на изток, редуват се епицентрове и се случва силното земетресение. Но там геоложката структура е една и съща, разломът е един. Докато тук са различни разломи – Варненският е с отделен епицентър, Перник е съвсем различен, Своге е трети...

Честотите им са различни, целият механизъм е различен. Това ми дава основание да заявя експертно, че не се очаква катастрофално земетресение, както е казала и екстрасенсът Мая Попова.

- От коя степен се смята за опасен трусът?

- Катастрофалното земетресение е около 6-та степен магнитуд, а сега ще бъдат максимум до 4-та степен. Като едва ли ще стигнат и до 4.

Вижте, по скалата на Рихтер трус от 4-а степен е два пъти по-мощен от трус от 3-а, разликата не е само една единица. Така че тези земетръси нямат да имат никакво отражение върху инженерните съоръжения (сгради, пътища, мостове). От 5-5.5 степен нагоре са вече опасните земетресения, които аз не очаквам сега да се случат.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!