Следвайте "Буднаера" в Телеграм

pik.bg

Само в ПИК! Банкерът Цветан Василев опъна нервите на Москва

VTB Capital, който банкерът консултира, е получил забележки от най-високо ниво в Русия заради сделките с "Булгартабак", "Виваком" и "Петрол"

Автор: Николай Марченко

Най-голямата руска държавна банка „Внешторгбанк“ (ВТБ), управлявана де факто от близките до президента Владимир Путин бивши кадри на КГБ, е недоволна от работата на българската си дъщерна компания „VTB Capital България“.

Източници на ПИК в Москва, пожелали анонимност, твърдят, че инвестициите на базирания в Лондон инвестиционен фонд VTB Capital в България не са оправдали надеждите на ръководството в Москва. Както е известно, основният консултант и партньор на ВТБ у нас е Корпоративна търговска банка (КТБ) на олигарха Цветан Василев. Освен това за никого не е тайна, че VTB Capital в София се управлява от бившия царски министър на финансите Милен Велчев и неговия заместник в правителството на Симеон Сакскобургготски - Красимир Катев. По линия на НДСВ двамата са „познати“ и на бившата шефка на държавното тото Ирена Кръстева, която заедно със сина си Делян Пеевски управлява медийната империя на КТБ и Цветан Василев.

Москва вече се скара на офиса на VTB Capital в Лондон заради сделките за „Булгартабак“ и БТК ("Виваком"). Хич не са доволни от действията на българския офис на инвестиционния фонд, съветван от Цветан Василев“, каза източник на ПИК, запознат със ситуацията. Всичко върви натам, че занапред друга сделка, подобна на тази с "Виваком", няма да бъде финансирана от VTB Capital.

За липсата на достатъчно диалог между КТБ и ВТБ свидетелства и друг източник, който стана публично достояние. В прословутата кореспонденция, получила название „Сериалът за Оги и Светлана“, публикувана от ПИК, става ясно, че според слуховете VTB Capital меко казано не е горяла от желание да финансира сделката на Цветан Василев за "Виваком" – компания, заради която той непрекъснато напада своя опонент Иво Прокопиев в медиите и в публичното пространство. Най-вероятно обаче поради това, че придобиването на „Булгартабак холдинг“ бе консултирано от КТБ, от Лондон са решили да отговорят с подкрепа за иначе не много изгодната сделка с БТК. Както е известно, VTB Capital купи "Булгартабак" при скандално ниската оферта от 100,1 млн. евро – тогава съществуваха подозрения, че фондът е имал вътрешна информация за началната цена на търга за цигарения холдинг.

Отделно, на ръководството в Москва не му харесвала хиперактивността на Цветан Василев по отношение на „Петрол холдинг“, който вече от една година е в процес на придобиване от страна на известния милиардер, президент на Международната федерация по шахмат (FIDE) и експрезидент на руската автономия Калмикия Кирсан Илюмжинов. Както вчера ПИК разкри, Цветан Василев, като кредитор номер 1 на "Петрол", през КТБ е финансирал аферата с подправянето на временните удостоверения за собственост на акционерите Денис Ершов и Александър Мелник в полза на сегашните на Митко Събев и Орлин Тодоров. Кирсан Илюмжинов обаче е на доста по-високо ниво и е „гъст“ дори лично с президента Владимир Путин, когото ще придружава в България при евентуална следваща негова визита у нас. 

По този начин Цветан Василев се превръща в „трън в очите“ на руснаците. Неговата активност в опит да си върне по всякакъв начин вложените в „Петрол“ пари само дразни Москва - висшите чиновници във ВТБ и „Газпром“ са добре информирани за опитите му да отнеме компанията от Денис Ершов и Александър Мелник през Митко Събев и Орлин Тодоров. Както писахме, двамата накараха Сергей Батурин да открадне по този начин акциите на двамата руснаци с цел да ги преведе на хонконгска компания “Уелт Стандарт” (Wealth Standard Limited), свързвана с мажоритарния собственик на КТБ. 

В този смисъл Василев се намира в доста сложна ситуация. Благодарение на служебното правителство на Марин Райков държавата вече изтегля от КТБ парите на дружествата от Българския енергиен холдинг (БЕХ), което, според запознати, води до "сериозни проблеми с ликвидността“ на банката. Ако от Москва или Лондон не помогнат с поредно придобиване на някоя българска компания, то очевидно Цветан Василев ще бъде принуден или да продаде част от активите си, или да търси заем от приятелите си в Оман - милионерите от държавния фонд на султана, които според запознати си сътрудничат с него по настояване на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!