Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Росен Янков, 24chasa.bg

Тесла причинил Тунгуския взрив

Най-невероятната хипотеза за Тунгуския взрив е на път да съкруши останалите. Изненадващо, това става с помощ от Космоса.

През февруари край Челябинск падна истински метеорит и димната следа от него бе заснета и анализирана от руски учени. Те са съпоставили данните със свидетелствата за яркия блясък, описан от очевидци преди 105 години, при загадъчната експлозия в приблизително същия район на Сибир. Тогава липсва димна следа.

“Вече сме склонни да приемем, че Тунгуският феномен е бил човешко дело. Трябваше да мине цял век и в Сибир да падне истински метеорит, за да имаме база за сравнение и да се приближим до разкриването на тунгуската загадка”, казва физикът Вадим Чернобров, цитиран от руски медии.

Според него най-забележителните особености на Челябинския метеорит са високата скорост и двойната димна следа, която той оставя за 30-те секунди преди да се взриви.
Синхронно падане на два метеорита досега не е наблюдавано. Другата вероятност - падащото тяло да се сцепи и двете му части да са продължили да падат, без да се раздалечават, също е отхвърлена. Ясно се вижда как двата стълба пушек в един момент се усукват един в друг. Това означава, че падащото тяло е едно и че се е преметнало на 180 градуса.

Никола Тесла спокойно чете книга под порой от 10 000-волтови светкавици.

Димните следи много приличат на двата вихъра, образуващи се при летеж на тяло с аеродинамична форма. Освен нея обаче то има и аеродинамична плоскост, смята Чернобров.

Възможно ли е природата да е изваяла летателен обект с такава съвършена форма? Очевидно да, казва Чернобров.

Падащото тяло гори, много бързо губи маса и формата му рязко се изменя, губи симетричността и обтекаемостта си. В резултат на всичко това то вече не може да се движи по права траектория, а започва да се клати, да се премята и се разрушава още по-бързо. Тъкмо това и видяха хилядите очевидци.

Двойната димна диря означава аеродинамичност и следователно може да се припише на изкуствен обект. Скоростта му обаче бе по-голяма от 3-а космическа, което изключва обектът да е изстрелян от земята.

Така че това не е летателен апарат, а каменен къс със симетрична форма и странични издатини, които са играли ролята на криле, преди да изгорят в атмосферата.
Траекторията на падането вече е изчислена в посока от Чербакул към уралския хребет. И от 8 май руска експедиция започва търсенето на голям отломък от метеорита. То ще продължи до края на месеца. Времето е избрано така, че снегът в района вече да се е стопил, но да се изпревари поникването на тревата.

Най-поразителните отлики на Тунгуския светещ обект в сравнение с Челябинския метеорит са изключително ниската скорост на движение и липсата на кратер и на каквито и да е отломки. Ето защо откриването на кратер и на голям отломък от Челябинския метеорит ще осигури най-важното доказателство, че случилото се при река Тунгуска преди 105 г. няма космически характер и е изцяло земен феномен. Оттук насетне вече е много по-лесно да се докаже неговата изкуствена природа, както и да се посочи кой го е причинил, смята ученият.

Какво точно се случва на 30 юни 1908 г.?

В 7 часа и 15 минути (полунощ по Гринуич) в небето над река Тунгуска в Сибир нещо избухва с мощност между 10 и 40 мегатона. Взривът е на 7 км над земята и е 1000 пъти по-мощен от експлозията на атомната бомба над Хирошима. Ударната вълна от него обикаля два пъти земното кълбо. Той се чува на 800 км околовръст. След това започва 5-часова магнитна буря.

Стотиците свидетели разказват, че са видели много силен блясък, по-ярък от слънцето. Било е огнено тяло, кръгло или сферично, червено, жълто или бяло, което е летяло в северна посока. Чули са остро свистене и гръмотевици, които продължили цял ден. Небето над Сибир светело и през следващите дни.

От показанията на очевидците се стига до заключението, че взривът не е бил единичен, а е имало серия от експлозии. Така версията за паднал метеорит се изключва. От него няма никакви останки - метални или каменни. Освен това няма открит кратер, няма и отделни ями от парчетата на тяло, пръснало се във въздуха.

По повърхността няма разрушения на скалните масиви, пострадала е единствено гората. На площ от 2000 кв. км всички дървета са повалени и подпалени. При това са обгорели не само стволовете, но и корените, което е най-странно. Измерено е и силно намагнетизиране на почвата в района.

Дърветата след експлозията в Сибир са повалени в една посока. За разлика от горските пожари обаче освен дънерите са обгорели и коренищата им. СНИМКИ: архив

Въпреки сензационния характер на случилото се никой не бърза да изследва местността след експлозията. Първата експедиция е след повече от 20 г., но тогава гората се възстановява и краткотрайните ефекти от взрива вече са заличени.
Това на свой ред придава още по-голяма загадъчност на случката и ражда множество версии. Освен за метеорит, се говори за експлозия на газ, за кълбовидна мълния, за катастрофа на космически кораб и дори за сблъсък с малка черна дупка. Хипотезата на Руденко и Утюжникова от 1999 г., че взривът е бил ядрен и това обяснявало двете ударни вълни, бе отхвърлена. В района няма и не е имало повишена радиация над нивото на естествения радиационен фон.

Отхвърлена е и хипотезата на италиански екип от учени, че е експлодирала ледена комета. Според тях дърветата около единственото сферично езеро в района са по-млади от 100 г. и следователно то се е образувало в кратера от падането на комета. Но през 2010 г. около езерото бяха открити и по-стари дървета.

Най-невероятната хипотеза - че Тунгуският взрив е човешко дело, е изказана за първи път през 1996 г. от германеца Мартин Димде, който обаче се представя за ясновидец и това намалява нейната достоверност. През 2000 г. обаче тя е повторена в авторитетно научно предаване на Би Би Си.

И в двата случая се твърди, че явлението е изкуствено предизвикана и направлявана кълбовидна мълния, като е посочен и конкретният  причинител - ученият Никола Тесла.
Оттогава повече от 10 години всички улики, които водят към Тесла, са анализирани поотделно от руски, американски и европейски учени. За неговата връзка с феномена са направени и няколко филма. Има и книга - “Никола Тесла и Тунгуският метеорит” от Анатолий Максимов, която през 2010 г. излезе и на български. Извън това в изданията и сайтовете за паранормални явления има взрив от публикации по темата, почти равен на Тунгуския.

Тесла е едва вторият и последен засега гений на човечеството. Първият е Леонардо да Винчи, казва пред Руската телевизия Юрий Мазурин, който е изследвал инженерното дело на великия сърбин.

Тесла поставя началото на електрификацията на планетата. Той разработва системата на променливия ток, създава модели на електромотори и високоволтови трансформатори, които днес са в основата на световната индустрия. Благодарение на него нощем се осветяват пътищата и градовете.

Той е създателят на радиото, за което има патент от 1893 г., докато патентите на Попов и Маркони са съответно от 1895 и 1897 г. Тесла конструира първите механизми с дистанционно управление чрез радиовълни, той измисля електромера, уреда за измерване на скоростта на колите (спидометър), луминисцентните лампи и още стотици други джаджи. Общият брой на неговите изобретения е над 1000.

Тесла дава и идеите за много от най-значителните по-късни изобретения - електронния микроскоп, лазера, телевизора, мобилния телефон и начина за пренос на данни, глас и образ на разстояние чрез мрежа като сегашния интернет.
От друга страна, на Тесла още приживе му се носи слава на чудак и мистификатор. Винаги си е броил крачките при разходка. По време на обяд си е броил и хапките, а освен това е пресмятал обема на супата в чинията.

Имал и пророческа дарба. Веднъж Тесла изпращал приятели на гарата и възбудено ги убеждавал да не хващат влака, с което им спасил живота, защото влакът наистина дерайлирал. А след смъртта му Службата за съхраняване на вещите на чужденците към ФБР (Allian Property Custodian) слага ръка на архива на Тесла с всичките чертежи и бележки за негови изобретения.

Това вече е предостатъчно да го превърне в легенда и непресъхващ извор на вдъхновение за авторите на конспиративни теории. Ето защо хипотезата, че именно Тесла е причинил взрива в Сибир, е най-правдоподобната в сравнение с много други неща, които му се приписват.

Тесла емигрира в Америка през 1885 г. и се хваща на работа при Томас Едисон. Обещани са му 50 000 долара (равняващи се на 1 милион долара днес), ако подобри конструктивно електромоторите на Едисон. Тесла го прави и подобренията са приети. Иска си парите, но Едисон му казва, че е едва отскоро в Америка и още нямал усет за американското чувство за хумор. Обиден, Тесла напуска веднага и между двамата се разразява епична вражда, която продължава през целия им живот.

 Тесла печели добре от продажби на патенти (през 1888 г. продава на Джордж Уестингхаус 40 патента по $ 25 000 единият), но и често фалира. Той прави смайващи публични демонстрации на електрически уреди и постоянно нещо експериментира.
Приносът на Тесла за прогреса на електротехниката е огромен. И до днес той се смята за човека, който най-добре е разбирал феномена “електричество”.

Според него Земята представлява огромен сферичен кондензатор. Всъщност тя е един огромен електромагнит, който се върти и зарежда атмосферата с ток. Тесла е имал много идеи как да добива този ток и да го пренася без проводници в служба на човечеството. През 1899 г. той строи лаборатория в Колорадо спрингс, където има чести гръмотевични бури и мощни мълнии. Прави опити там и открива, че токът може да тече по земята без жици. Доказва го, като сади крушки през 5 м в леха и те светват една след друга.
Произвежда светкавици с дължина до 40 м и гръмове, които се чуват на десетки километри. Хора на голямо разстояние от неговата кула виждат как между краката им и земята прескачат искри, а металните предмети светят със син ореол. Скоро след това Тесла заявява, че вече знае за мълниите повече от самия Бог.

Езерото, за което се предполагаше, че се е образувало в кратера от Тунгуския взрив.

И за доказателство се зарича да създаде мощен електрически импулс и да го насочи от щата Колорадо на 10 000 км към остров Амстердам в Индийския океан.
На една лекция Тесла убеждава слушателите си, че може да получи ток, където поиска по света. За целта само ще мушне в земята щепсела на малък създаден от него прибор, настроен в резонанс с няколко излъчващи кули. Твърди, че с тази система може да докарва дъжд в пустините, да осветява морските пътища нощем и да зарежда леки коли и самолети.

Хората го смятат за развинтен фантазьор, но милиардерът Джон Морган хваща вяра на Тесла и финансира следващата серия негови експерименти. С парите на Морган Тесла строи нова кула в Лонг айлънд, на 60 км от Ню Йорк, слага на върха й огромна бобина и една нощ през 1903 г. подлудява с нея нюйоркчани.
Очевидци разказват, че на километри от кулата се точели мълнии. Те така осветявали небето, че можело да се чете вестник. В. “Ню Йорк сън” пише:

“Снощи бяхме свидетели на странни феномени: гигантски мълнии, пускани от Тесла. На огромна територия нощта се превърна в ден. Въздухът се изпълни със сияние, то се кондензираше в краищата на човешкото тяло и всички излъчваха светлосин ореол. Изглеждахме като призраци.”

Няколко месеца преди взрива в Сибир Тесла се ангажира да освети целия път до Северния полюс на експедицията на Робърт Пири. И, изглежда, го прави, защото 3 дни преди Тунгуския взрив над Русия и над цяла Северна Европа се наблюдава слънчево хало, облаците са сребристи и нощите са ярък сумрак.
Астрономът Уилям Денинг свидетелства в Бристол, че небето “нощем е светло, на север е червено, на изток - зелено, и звездите не се виждат”.

Съвсем наскоро при преглед на заемните книги в Конгресната библиотека на САЩ отпреди 30 юни 1908 г. са открити множество заявки на Тесла за карти на най-рядко населените области в Сибир. Смята се, че той е проучвал къде да прати своята кълбовидна мълния, така че никой да не пострада.

Това е най-прясната улика за пряка връзка на Тесла с Тунгуския феномен. Но вече е формулирана и обратната връзка - че самият Тесла е докаран на Земята от Тунгуския метеорит. Или че той е пратен от бъдещето, за да помогне на хората да открият електричеството. Ако е така, това разобличава Никола Тесла като прототипа на героя на Марк Твен от книгата “Един янки в двора на крал Артур”.

В този ред на мисли Тесла се явява и първият от джедаите, овладели Силата и способни да предават генерирани от нея мълнии на далечни разстояния.
Оттук неудържимо се излива порой от анекдоти за Тесла като за свръхчовек. След време в същата серия вицове герой става Чък Норис, а в наши дни - Бойко Борисов. Например, че Тесла го домързяло да изобретява всичко и изобретил Едисон, за да му прехвърли половината работа. Или че прякорът му е Самоделния, защото сам се е сглобил с подръчни материали. Или че е пионер и комсомолец на цялата електротехника.

За да се стигне до следния цитат от ученическо съчинение на Буш-младши:
Кока-кола, пепси-кола невъзможни без Никола.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!