Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бунтът рестартира и "Града на истината"

Десетки хиляди спират до Феята, мексиканска вълна срещу властта

"Града на истината"
Снимка: www.svobodata.com

Многохилядният бунт днес възражда нова форма на протест от 1990 г. След рестарта на "синия митинг" по "Цариградско шосе", наречен остроумно Лумпенщрасе сега, ще се появи и своеобразен римейк на "Града на истината". Протестиращите, които надуват вувузели с искане за "Оставка" на властта за 26-ти пореден ден, планират в сряда да започне окупация на оградения район около парламента и палатков лагер през нощта.
Новата стратегия на бунта влиза в сила от 10 юли в трите работни дни на депутатите всяка седмица. Фейсбук организира за утре от  08:00 до 11:00 часа – блокада на парламента. На следващата вечер се вдига палатковия лагер след 21 часа, като хората са призовани да си носят палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти. От 8 часа в петък започва традиционното сутрешно кафе пред парламента, след което тръгва шествие към Софийския университет, паметника на Васил Левски, по ул. "Московска" и ул. "Г. С. Раковски" покрай Военния клуб и обратно до парламента. 

Тази вечер пък шествието на бунта, в което участват десетки хиляди граждани, ще спре при Феята, за да се напълни пространството и хората да бъдат уловени от птичи поглед. Преди да тръгне множеството се стяга и за мексиканска вълна със знамена и плакати.


Градът на истината се ражда през лятото на 1990 г. пред президентството. На 3 юли президентът Петър Младенов признава, че е произнесъл репликата: "По-добре танковете да дойдат." На следващия ден пред президентството се появяват палатките, в тях се настаняват студенти, преподаватели, артисти, бунтари. Сред най-емблематичните имена са актьорите Йосиф Сърчаджиев, Ели Скорчева и Георги Георгиев. Последният впоследствие е обявен за кмет на необичайния град. В една от палатките има и импровизирана църква, здравен пункт и дори пресцентър. Зоната, обявена за "свободна от комунизъм", се превръща в най-атрактивното място в София. Пеят се песни, лее се евтино вино, свирят китари. Лагерът втрещява минаващите чужденци, които фотографират странното селище. На 26 юли Петър Младенов подаде оставка.
/dartsnews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!