Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо правителствата лъжат за средната продължителност на живота


Снимка: БГНЕС

Пенсионирането обвързано със средната продължителност на живот
Предложението идва от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой
Кой сте вие, ван Ромпуй?
Казаха ни, че когато имаме президент ще виждаме фигурата на политически титан. Човекът, който ще бъде политически лидер на 500 милион души. Този човек ще ни представя на световната сцена. Човекът, чиято работа е толкова важна, че вие, логично сте по-добре платен от президента Обама. Но, страхувам се, че това, което получихме, сте вие...

Опитните експерти, както и класиците на руската литература, гледат на всяко събитие много мрачно, казва наблюдателят на Forbes Клем Чамберс.

"Вярно е, че дори и аз, експертът, намерих утеха за сегашното положение в света в един елементарен факт – средната продължителност на живота на човека се увеличава. Толкова ли е лош този свят, след като хората живеят по-дълго?", - пише авторът.

Но ако си "професионална Касандра", по собствените му думи, Чамберс прави обстоен анализ на тези данни. Твърди се, че продължителността на живота на средностатистическия човек расте с три месеца всяка година.

Авторът е озадачен: защо тогава най-старият жител на Земята е само на 115 години? А защо не расте максималната продължителност на живота?

Нещо повече: "Във Великобритания има 15% по-малко възрастни хора, отколкото е прогнозирано. 30 хиляди души са потънали някъде."

В САЩ броят на възрастните хора, които са живели повече от 100 години, са с цели 50 хиляди по-малко от очакваното. "Може би извънземните отвличат възрастните хора?" – пита авторът.

Според Чамберс всичко е по-просто: "Увеличаването на продължителността на живота е една лъжа. Дефицитът от старци е доказателство за това.".

В действителност не се увеличва продължителността на живота, а възрастта за пенсиониране, обяснява авторът. "Защо? Държавите не им харесва. Обосновката за увеличаване на възрастта за пенсия е, разбира се, нарастването на продължителността на живота."

Според автора тази лъжа е изгодна и за финансистите: "Сега, щом хората живеят по-дълго, пенсионните вноски със сигурност трябва да се увеличат."

А страдат и компаниите (поради астрономическото увеличение на пенсионните задължения) и самите пенсионери, на който ще им се налага да разтягат спестяванията си в по-дълъг период от време.

Чамберс заключава - изглежда идеята на Чичиков на Гогол (" да се заработва от фалшивото съществуването на мъртвите"), и сега е актуална.

Източник: Forbes /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!