Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бъзакът – мощно средство за лечение на рак

бъзак, тревист бъз, бъзе, бъзовляк, бъзуняк
Снимка: luirig.altervista.org

В България бъзакът се среща навсякъде и го наричат още тревист бъз, бъзе, бъзовляк, бъзуняк и пр. Едва ли има човек, който да не го е виждал, но много от нас го смятат за плевел и не му обръщат внимание, но е доказано е неговото действие срещу рак на гърдата и като имуностимулиращо средство. Цветовете му са бели, а плодовете – тъмносини или тъмновиолетови. Среща се Южна и Централна Европа, Северозападна и Югозападна Азия. В България се среща  на височина до 2 хиляди метра над морското равнище.

Бъзакът се използва при възпалителни състояния като ревматизъм, инфекции, отоци и др. В по-стари времена хората използвали листата и корените на бъзака за третиране на ухапвания от пчели или ожулвания с коприва.

Лечебни са и цветовете, и плодовете на бъзака, но стари билкари препоръчват плодовете да се берат след 1 септември, тъй като отровата изчезва от тях и те се превръщат в уникално лечебно средство.

Запомнете, че зелените плодове са отровни. Неузрелите плодове на бъзака съдържат отровните цианогенни гликозиди.

В медицината се  използват и корените на бъзака. Специална отвара  от тях се приготвя при бъбречни заболявания. При трудно уриниране и за изпотяване се приготвя запарка от цветовете.

Бъзакът съдържа флавоноиди, танини, няколко вида киселини, включително ябълкова и винена;  растението е богат източник на пектин, целулоза и витамин С; плодовете съдържат естер на кафената киселина, който е известен с антираковите си и противовъзпалителни свойства. Плодовете съдържат още смоли и дъбилни вещества.

Има данни, че бъзаковите плодове топят холестероловите плаки.

През септември се берат плодовете, когато са добре узрели,  и е изсушават. От изсушените зрънца се вземат по десетина, три пъти на ден, преди ядене, при хемороиди и при разширени вени.

Бъзакът се използва като диуретик, антисептик  и при възпаление на дихателните пътища за отхрачване. От него се приготвя мармалад против хемороиди. Листата му се използват като чай срещу чревни колики, а отварата от корените се употребява при бъбречни заболявания.

Екстракт от плодовете лекува безапетитие, анемия, лесна уморяемост, хемороиди и ревматизъм.

Билкари предупреждават да се прави разлика между бъзака и бъза (свирчовината). Бъзакът е храст, който може да стигне най-много до височина два метра, докато бъзът е дърво, което може да стигне до 7-8 метра. 

Против чревни колики (рецепта на П. Димков)

Нарязват се наситно от 6 до 8 листа, варят се десет минути в 300 г вода; чаят се пие сутрин, обяд и вечер, преди ядене, по една чаша.

Противораково средство

Това лекарство служи и  за пречистване на организма след химиотерапия, срещу грип и за подсилване на имунната система.

Набират се плодове от бъзак  след 1 септември. Те трябва да бъдат добре узрели. Плодчетата се измиват и се наслагват в трилитров буркан. Един ред бъзак се редува с един ред захар, докато се стигне до гърлото на буркана. Бурканът се изнася  на слънчево място за ферментация. След 20 дни се слага в хладилник; отделеният сироп се приема  по една чаена лъжичка сутрин на гладно, десет минути преди хранене. Съдържанието може да се прецеди през марля и да остане само сиропът без гъстата част.  

Втора рецепта

След като плодовете се наберат през септември, се намачкват с вилица или се смилат; кошничките се отстраняват. В един трилитров буркан (или повече буркани от 800 мл) се насипват един ред бъзак, около 3-4 см, отгоре – същото количество мед, след това пак бъзак и пак мед, докато бурканът се напълни догоре. Най-отгоре е медът. Гърлото на буркана се покрива с марля и бурканът се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се разбърква. Оставя се да престои 40 дни.

След това съдържанието се прецежда през марля и сокът се затваря в бутилки. Плодната маса може да се яде по една супена лъжица на ден.

Всяка сутрин на гладно се взема по една супена лъжица от сиропа от есента до пролетта, но може да се използва и цяла година. Децата приемат по една чаена лъжичка, но в първите дни започват с по половин лъжичка. 

Приемане на сухи плодове

След като се наберат, плодовете  на бъзака се изсушават. След като бъдат готови, първия ден се приема едно зрънце; всеки ден зрънцата се увеличават с по едно, докато се стигне  до 21 броя. 

Оригиналната рецепта на П. Димков за сиропа

Големият български лечител посочва тази рецепта като средство за пречистване и засилване на организма.

В буркан от 3 л се насипват 1 ред зърна, 1 ред ситна захар и т.н, догоре, като най-горният слой е от захар с дебелина 5 см; бурканът престоява на слънце, докато захарта се разтопи. След това се прецежда през тънка кърпа и се налива в бутилки. Държи се на студено, за да не вкисне.

Вариантът с меда ферментира по-бързо.

При акне се препоръчва да се взима по 1 супена лъжица сироп сутрин, обед и вечер, 20 мин. преди ядене. /rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!