Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Принтерите шпионират своите собственици като поставят тайни кодове на документите

принтер
embracinghealthblog.com

Представете си, че всеки път, когато печатате документ, принтерът автоматично включва в него таен код, по който устройството винаги е възможно да се идентифицира – а потенциално, и лицето, което го използва. Звучи като идея за някакъв научно-фантастичен сериал, нали?

За съжаление, този сценарий не е измислен. Очевидно, за да "идентифицира потенциалните фалшификатори," правителството на САЩ е убедило някои производители на лазерни принтери да печатат на всяка страница, почти невидим идентификационен маркер.

Каква информация се съдържа в този маркер – зависи от производителя на принтера. Всъщност това означава, че без ваше знание или съгласие, действие, което вие считате за частно, всъщност става публично. Машината, която използвате в ежедневието си, може по всяко време да се превърне в инструмент на държавно следене. И най-лошото е , че няма закони, които да го предотвратят.

Точно както не съществуват и закони, които биха могли да предотвратят използването на тези тайни кодове за проследяване на произхода на всеки отпечатан документ, а единствената ви защита е политиката на поверителност на всеки конкретен производител на принтери (ако такава политика изобщо съществува).

Плюс това, не съществуват закони, регламентиращи какви документи тайните служби имат право да искат за идентификация.

И тъй като няма такива закони – то няма нищо, което би могло да предотврати нарушенията на неприкосновеността на личния ви живот, което позволява тази технология. Ето защо известната организация «Electronic Frontier Foundation» е решила да събере цялата налична информация за това какви данни и как именно принтерите от различни производители я разкриват – това са необходимите предварителни стъпки за промяна на действащото законодателство.

Организацията «ЕFF» кани всички да и изпратят няколко страници, отпечатани на техния цветен лазерен принтер или принтера в най-близкия копирен център, така че те да проучат разположения на страницата код и да определят каква информация помества конкретна машина.

eff.org /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!