Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отварят досиетата на българските банкери

Трима бивши членове на управителните органи на Корпоративна търговска банка са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Комисията по досиетата обяви днес проверката за принадлежност, която е обхванала 24 лица, заемали или заемащи ръководни постове от създаването на банката през 1994 г. досега.

Най-известното име сред тримата установени сътрудници е на Людмил Гачев (1955) - член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-1995 г. Той е разкрит като агент "Михаил" на Четвърто (икономическо) управление на ДС, вербуван през 1987 г. Гачев е продължил сътрудничеството и след 10 ноември 1989 г.

От 2007 г. е независим експерт в областта на финансите и риск мениджмънт и съветник на Управителния съвет на Hypoinvestment Bank, Австрия.

Сътрудник на ДС е и Александър Пръвчев (1956) - член на Съвета на директорите на Корпоративна банка в периода 1995-2000 г. Той е щатен сътрудник на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1984 г., а след това и в Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1988 г.

Третият разкрит сътрудник на ДС е Кирил Калинов (1950) - член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-2000 г., вербуван през 1984 г. за Второ главно управление на ДС по линия на икономиката, но след това е прехвърлен в Първо главно управление като секретен сътрудник под псевдонима "Филипов".

Калинов е член на Съвета на директорите на Българска външнотърговска банка в периода 1992-1994 г. Името му беше огласено при проверка на "УниКредит Булбанк" миналата седмица. Името му излиза и като председател на Консултативния съвет на Доброволен пенсионен фонд "Съгласие". Сътрудничеството му за ДС е продължило и след 10 ноември 1989 г.

От март 2013 г. комисията по досиетата започна огласяването на принадлежност на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банките в България. Те подлежат на задължителна проверка по закона за досиетата.

До сега са проверени и "Тексимбанк", Банка ДСК, "Интернешънъл Асет Банк" (бивша Първа източна международна банка и "УниКредит Булбанк".

Димитър Желев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на застрахователната компания "Алианц България Холдинг" и Чавдар Кънчев бивш директор на "Булбанк" са били сътрудници на комунистическите тайни служби. Тяхната принадлежност е установена при проверката на ръководните органи на "УниКредит Булбанк" АД, която комисията по досиетата обяви на 5 юни 2013 г. При проверката , обхванала 196 лица, е била установена принадлежност на 12 души в ръководните й органи.

Димитър Желев е единственият бивш агент, който заема ръководен пост в момента - член на Надзорния съвет на "УниКредит Булбанк" АД от април 2007 г. Той е разкрит като сътрудник "Пашов" на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1980 г.

Той участва в "Индустриален холдинг България", който контролира голяма част от корабостроенето и корабоплаването у нас.

Другият бивш агент в тази банка е Чавдар Кънчев, който е бил шеф на "Литексбанк" в Ливан и на Българска външнотърговска банка. Бил е вербуван като агент под псевдонима "Виктор" от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1983 г. След това е работил и за създаденото пред 1986 г. Четвърто (икономическо) управление на ДС.
През 1991 г. Чавдар Кънчев оглавил БВТБ и участвал в преговорите по външния дълг. Сочен е за основен фактор за сключеното споразумението с Лондонския клуб.

С БВТБ по времето на Чавдар Кънчев се свързва слуха за унищожаването на нейните архиви, свързани с операции по изнасяне на държавни капитали зад граница, включително и чрез множество задгранични фирми.

Чавдар Кънчев оглавява преименуваната в "Булбанк" БВТБ до нейната приватизация през 2000 г. Тогава "Булбанк" е закупена от италианско-немският консорциум "Уникредито" - "Алианц".

В края на юни 2000 г., два дни преди да се вземе решението за продажбата на "Булбанк", Кънчев обявява, че ще подаде оставка, защото според него решението да се продаде банката на италианско-немският консорциум е предателство на националните интереси. Преди това правителството на Иван Костов отстранява екипа, който преговаря с "Уникредито", именно, защото в него влиза и Кънчев.

Три години, след като напуска "Булбанк" Чавдар Кънчев получава разрешение от Комисията за финансов надзор да придобие като физическо лице над 10 процента от капитала на инвестиционния посредник "Евро-финанс".

Владимир Жеглов също присъства в проверката на "УниКредит Булбанк" АД. Принадлежността му е установена в качеството му на председател на Надзорния съвет на "Биохим" АД през периода юли-септември 1995 г. Това е една от банките, влели се в "Булбанк". Жеглов е известен като икономически съветник на премиера Жан Виденов. Той е основател, изпълнителен директор и собственик на сайта Dir.bg. Бил е секретен сътрудник "Тенто" на Първо главно управление на ДС от януари 1989 г.

При проверката в Банка ДСК се изясни, че Асен Друмев, изпълняващ длъжността председател (1992-1995), член на Управителния съвет (1992-2001) и изпълнителен директор (1999-2001) е работил за бившата Държавна сигурност през последните 14 години на комунистическия режим. Бил е вербуван като агент под псевдонима "Екрем" в Окръжно управление на МВР-ДС във Велико Търново през 1976 г.

Иван Драгневски, бивш председател на БНБ по време на управлението на Луканов през зимата на 1990 г., днес е председател на надзора в "Интернешънъл Асет Банк". Агентурното му минало вече беше оповестено от Комисията по досиетата при проверката на ръководството на БНБ през 2009 г.

"Интернешънъл Асет Банк" АД през 1991-2004 г. се наричаше Първа източна международна банка и беше известна като банката на "борческата" групировка СИК. /vesti.bg/dnesplus.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!