Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мадоф: Wall Street ви мами, както го правих и аз

Мадоф
(Mario Tama/Getty Images)

Мадоф: Банките знаеха всичко

Търговията с вътрешна информация и измамите на пазара са на епидемично високи равнища, заключава MarketWatch след серия от проведени интервюта с хора, обвинени в подобни престъпления. Това се случва въпреки мерките, които взема Securities and Exchange Commission, който е регулаторният орган, бдящ над пазара.

Според интервюираните, пазарът на инвестиционни активи не е справедлив и се движи от широкоразпространени измами, с което облагодетелства онези, които имат привилегирована информация и скъпи технологии. Тези измами ощетяват индивидуалните инвеститори и хората, които спестяват за пенсия чрез инвестиционни продукти.

Търговията с вътрешна информация е може би едно от най-често срещаните престъпления на Wall Street и едно от най-малко преследваните от властите, става ясно от мненията на бившите трейдъри, чиито лицензи са били отнети заради нарушения на правилата. Според тях регулаторът се затруднява да идентифицира случаите на търговия с вътрешна информация.

Практиката не само е станала рутинна за инвеститорите, но и високотехнологичните възможности за високочестотна търговия превръщат търговията в нечестна към дребния инвеститор.

Като пример за това как комисията по ценни книжа в САЩ не може да се справи с проблема, един от екс-брокерите посочва пред MarketWatch, че в регулатора работят грубо 4 хил. служители, от които се очаква да регулират финансовата индустрия. В същото време има 35 хил. полицаи в Ню Йорк, които бдят над престъпността на "сините якички", тоест на работническата класа.

Разкритията, които наказаните за пазарни измами правят, не бива да се приемат с чисто сърце, имайки предвид, че те имат да си "връщат" на институциите, заловили ги и наложили им наказание, съгласно закона. Освен това следва да се има предвид броят на интервюираните - те са четирима, трима от които в момента са в затвора за извършените пазарни манипулации.

MarketWatch обаче е разговарял и с Бърнард Мадоф, който е лицето на съвременните Понци-схеми в САЩ със създадената от него пирамида за $ 50 млрд. Осъденият на 150-години лишаване от свобода посочва, че регулаторът е неподготвен и тромав, за да може да се справи с тази активност на пазара. Той посочва, че хедж фондовете носят опасност за пазара, а криминални лица мамят инвеститорите откакто свят светува и това едва ли ще свърши в скоро време.

По време на двучасовия разговор Мадоф казва, че обикновеният инвеститор е последният човек, който научава финансовата информация. Това е причината той да се страхува от пазара.

Според Мадоф регулаторът е "затлъстял" и няма нужните финансови ресурси, за да наеме правилните хора, които могат да се противопоставят на тези практики. Нещо повече. Той нарича регулаторът "място за тренировки", на което хората постъпват, за да се научат и в момента, в който се подготвят с достатъчно знания, опит и контакти, те напускат, за да работят за интересите на частни компании.

Друг инвеститор, наричан Бърнард Мадоф на Ню Джърси, допълва, че е невъзможно да се изкорени търговията с вътрешна информация от пазара. Според него никой на Wall Street не може да успее без измами. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!