Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа ни залива с нискокачествени храни

храни

Отдавна е известно, че западните предприятия произвеждат три вида продукти: за собствената си страна, за износ в развитите страни и за внасяне в развиващите се страни. България е една от страните, в които Западът внася лошо качество хранителни продукти.

Асоциацията за защита на потребителите в Словакия проведе изследване на Кока-кола, шоколад "Милка", черния и червен пипер Kotanyi, разтворимото кафе "Нескафе Голд", кафе Jacobs Kronung и Tchibo Espresso.

Шефът на асоциацията Милош Лауко потвърди нашите съмнения – храните, които Европа внася в новите страни в ЕС, са с по-лошо качество. В същото време не е възможно продукт с по-лошо качество да се появи на пазара в Германия или Австрия.

От избраните продукти само пробите на шоколада "Милка" не се различавали по качество. Но пробите на пипера Kotanyi дали широк спектър в качеството. Пиперът, купен от Унгария, Словакия и Австрия, бил по-влажен, отколкото е предвидено в стандартите, а в пипера, доставен от България, изследователите открили много счукани семенца от чушките. Производителят на пипера се оправдал с различните партиди суровина и различното време на производство.

Тестовете на Кока-Колата показали, че в Словакия, Унгария, България и Румъния напитката съдържа изоглюкоза от царевица, която е по-евтина от захарта, която се съдържа в напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия. Този вид глюкоза е по-евтин, защото е произведен от генномодифицирана царевица.

Представителят на пражкото бюро на "Нестле" заявил, че рецептурата за разтворимото "Нескафе Голд" на европейските пазари се различавала, защото били различни исканията на потребителите (?).

Асоциацията за защита на потребителите в Словакия твърди, че ако една компания дава еднакви гаранции за качество, те трябва да бъдат еднакво уважавани във всички страни. Асоциацията предаде резултатите от изследването на комисаря по правата на потребителите в ЕК Джон Д. Пер, който на посещение в Словакия информира, че в Брюксел трябва да вземе отношение към резултатите от това изследване.

Компаниите Tchibo и Kraft Foods, които са притежатели на марките Milka и Jacobs Kronung, не отговориха на въпросите на журналистите.

Чуждите компании си правят експерименти с хората от Източна Европа

Заместник-директорът на Държавната служба по храненето и ветеринария Зенонас Станявичюс посочи, че в Литва не е проведено подобно изследване, но е чувал за двойните стандарти в качеството на продуктите, които Европа внася в новите страни, членки на ЕС. Според него жителите в бившите страни от соцлагера се пренебрегват.

Възниква въпросът защо за развитите страни се използва старата рецептура на продуктите, а в Източна Европа се правят експерименти със здравето на хората?

80% от хранителната продукция, която се внася от САЩ и Европа за бившите социалистически страни, е третокачествена. Тук ще се въздържим и няма да споменем асортимента на една голяма и широко рекламирана чужда верига супермаркети в България, но се надяваме, че читателят се досеща коя е тя.

По данни на Комисията по храненето в ООН някои фирми в Западна Европа изнасят не само екологично опасни, но и забранени в развитите страни стоки. Хората от Западна Европа много добре осъзнават колко ценни са по-чистите продукти, докато за нашите потребители има значение само цената. Цената на продукта с по-ниско качество е два или три пъти по-ниска. /rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!