Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Китай кръстосаха свински с птичи грип

В Китай кръстосаха свински с птичи грип
(合成图片/Getty Images)

Китайските учени са произвели нов грипен вирус. За да направят това те кръстосали два известни щама – птичи и свински. Експериментът, както казват учените, е успешен, но защо е било необходимо това – не е ясно.

Стойността на изследването на този хибрид е съмнителна. Но гаранция, че той няма да излезе извън лабораториите няма – може да се заразят с него, на първо място самите специалисти. Така че сега китайските вирусолози отнасят много критики от колегите си в други страни.

Всъщност китайските експерти не са първите, които модернизират грипния вирус. Например, през 2011 г. стана известно, че холандските изследователи от Erasmus Medical Center в Ротердам неочаквано са подобрили опасния вирус на птичия грип H5N1. Те създали този вид изключително за изследователски цели и за да се гарантира, че вирусът няма да попадане в атмосферата извън лабораторията.

Изследователите обяснява, че такъв вид вирус не се среща в природата, но може да се използва за изследвания, за да се разбере как да се борят с птичия грип в бъдеще.

Първата зараза на човек с птичия грип е регистрирана през 1997 г. в Хонг Конг. Според Световната здравна организация по време на последното огнище на болестта – от 2003 до 2008 г. са загинали 227. Последната човешка смърт от птичи грип е регистрирана през 2009 година./30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!