Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стресът в училище подтикна китайски младежи към самоубийство

Как се подготвят китайските кандидат-студенти за приемни изпити във вузове
Как се подготвят китайските кандидат-студенти за приемни изпити във вузове. Снимка: secretchina.com
Подготовка за матура в провинция Хубей, Китай. От тавана се спускат тръби на системи. Децата получават интравенозна инфузия за по-добро представяне.
Подготовка за матура в провинция Хубей, Китай. От тавана се спускат тръби на системи. Децата получават интравенозна инфузия за по-добро представяне. Снимка от epochtimes.com

Китай: Подготовка за матура с венозен допинг

Учене по китайски

Двама тийнейджъри стигнаха до самоубийство в Китай, защото не успели да се справят с домашните си. Тези актове на отчаяние отразяват огромния натиск върху младото поколение в "страната на единственото дете", пишат официалните издания в страната, цитирани от АФП.

В китайската свръхконкурентна образователна система учениците прекарват в клас средно по 8,6 часа дневно, а после се трудят часове наред над различни домашни.

15-годишен юноша от източния град Нанкин се хвърли вчера от прозореца на стаята си, тъй като не можа да се справи с всички задачи през трите почивни дни около 1 май. Същия ден и в същия град друг - 13-годишен тинейджър, се обеси по същите причини, пише "Чайна дейли".

"Момчето оставило на родителите си бележка, че ги обича, съчувства им и се надява да носят на неговия гроб лилии - любимите му цветя," се казва в материала.

Според ООН 99% от младите китайци посещават училище, но системата е остро критикувана от мнозина родители и педагози заради практикуваното наизустяване на данни, прекомерната селективност при изпити и закостенелите методики на преподаване.

Проучване показа през 2007 г., че учениците в Китай прекарват в клас до 12 часа дневно. Същевременно заради политиката за "едно дете в семейството" родителите често подлагат единствения си наследник на огромен натиск, смятайки, че трябва да постигне успех на всяка цена. /btvnews.bg/dnesplus.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!