Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антон Тодоров: Военното разузнаване подслушва цяла България

Сектата на зелените чорапи слухти от база до Правителствена болница, твърди политологът

Антон Тодоров
Снимка: vsekiden.com

Антон Тодоров е роден през 1966 г. Завършил е политология в СУ "Св. Климент Охридски", специализирал е и във Военна академия "Г.С. Раковски". Има над 200 публикации в българската и чуждата преса. „Всеки ден" потърси г-н Тодоров, за да коментира скандала с подслушването, с излизането на нови и нови записи на разговори между политици и магистрати, както и да разкаже за новата си книга „Меглена Кунева. Книга първа от поредицата Задкулисието на прехода", посветена на кариерата на бившия еврокомисар и настоящ партиен лидер Меглена Кунева.

Г-н Тодоров, как тълкувате избухването на нови и нови скандали, свързани с подслушването и то в разгара на предизборната кампания?

Самият аз нямах съмнение, че преди изборите ще се случи нещо необичайно. Знаем, че в страната действат структури с подобни възможности - държавни, на организираната престъпност, както и на самостоятелни играчи, които имат техническа и логистична способност да записват когото си пожелаят. На шега бих казал, че те имаха и редкия шанс да запишат дори и самия премиер, както е в случая с последното СРС. Изслушвайки внимателно записа от срещата между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, става ясно, че това не е СРС, тъй като не е направено в рамките на закона за специалните разузнавателни средства. То е лична инициатива на един от тримата, които са били на въпросната среща.

Бившият МВР шеф Цветан Цветанов намекна, че записът е направен от Найденов. Бойко Борисов пък заяви, че в държавата съществува паралелна структура на МВР, която подслушва и зад нея стоят хората на Сергей Станишев. Кой все пак трябва да поеме отговорност за незаконното подслушване на бивш премиер и на висш магистрат и за излизането на записа в публичното пространство?

В случая приемам мнението на г-н Цветанов. Качеството на записа показва, че вероятно е направен с дигитален диктофон. Тупкането на сърце, което се чува в записа предполага, че диктофонът е бил поставен от лявата страна на вътрешен джоб на сако. Ако това беше правено от сериозна служба, която разполага с технически възможности, качеството на записа щеше да бъде съвсем друго. Освен това лесно може да се провери дали в дома в Бояна, където е направен записът, има записващи устройства. Важна е обаче не технологията, а това, което се говори - много ниско, изключително примитивно ниво на говорене. Не бива да се учудваме, ако Николай Кокинов бъде дисциплинарно уволнен, а не само бъде гласувана оставката му от ВСС.

Ако направим анализ на разговора, ще видим, че най-сдържаният там е Мирослав Найденов. Единственото, което той казва е, че е отишъл да си уреди някакви неща по повод на разследването срещу него. Това изригване на Борисов по отношение на хората с хомосексуални наклонности, тази разпищоленост от страна на Николай Кокинов, който казва, че не е пробвал хомосексуални практики, но на тези години всичко било възможно - нали си представяте, че никой от тях двамата, ако записва, няма да си позволи да говори такива неща. Очевидно записващият не е Борисов, не е и Кокинов, а е третият участник - Найденов.

Очевидно скандалът с подслушването от страна на МВР, за което всички нарочиха Цветанов, води до изскачането на нови и нови информации за подслушване и то не от службата към МВР - СДОТО.

Анализът на случващото се води до това, че на страната ни е нужна лустрация, макар и доста закъсняла. Хората, които са направили този и други записи, са все хора от червената мая. Ако се разровите в техните биографии, ще видите например, че Сергей Кацаров-шефът на СДОТО, който беше обвинен за незаконното подслушване от страна на МВР, е човек от партизанска фамилия. Неговият дядо е бил политкомисар на един от партизанските терористични отряди. Баща му е бил офицер от РУМНО - Разузнавателното управление на Министерство на народната отбрана, занимавал се е със секретните шифри на Генералния щаб. Майка му, Цветана Кацарова, е била полковник от ДС, работила е в служебния архив.

Вижте нещата при Цветанов - баща му е бил шофьор на несменяемия първи зам.-министър на вътрешните работи Григор Шопов, отговарящ за ДС. Самият Цветанов е започнал като служител в 7-мо управление на ДС - т.нар. Централно информационно организационно управление. Повечето от важните хора в МВР и в службите са хора от старото време. Най-фрапантният случай е днешният директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, който е участвал в разпита на източногерманци, които са бягали през границата от режима на Ерих Хонекер в края на 70-те години на миналия век. Докато в България не се приеме закон за всеобхватна лустрация мисля, че нищо няма да бъде променено. Хората ще се сменят, но политиката и начинът на поведение на хората ще са едни и същи.

За мен обаче най-непрозрачната, най-нереформираната и най-свързаната със старите тоталитарни привички и навици структура е Служба „Военна информация" - военното разузнаване. Тя единствено има възможност - логистична и техническа да подслушва всички в държавата и на нея не й се налага да иска разрешение от прокурор за това. Този, който контролира Служба „Военна информация", а това е министърът на отбраната, а над него е премиерът, имат възможност да слушат абсолютно всичко и всеки. Това е най-ретроградната секретна служба в днешно време. Бившият военен министър Аню Ангелов в отговор на депутатски въпрос през 2012 г. беше казал, че от служителите на служба „Военна информация", 44 % са били във военното разузнаване преди 10 ноември.

Каква е целта - манипулация и контрол?

Ако се прави по законов начин подслушването е с цел събиране на доказателства за престъпна дейност. Друг е въпросът че 100 милиона лева годишно, които трябва да се отделят за СРС-та на година са свръхмного, а една минимална част от тях имат годен, доказателствен характер. Докато незаконното подслушване има характера на действие, което търси компромат. Военното разузнаване и в тоталитарно време, и днес използва много често компроматната основа, на която вербува сътрудници и изнудва хора. Неслучайно наричаме Служба „Военна информация" „сектата на зелените чорапи". Така се прави алюзия с част от тяхното облекло, което е запазена марка за хора, чийто манталитет е като на сектанти - непрозрачен и безконтролен. Надявам се военното разузнаване да започне стриктно да изпълнява закона за досиетата най-накрая и да предаде целия си архив на Комисията по досиетата, а не само част от него. 

Къде са намира логистичният център на военното разузнаване?

Един от основните логистични центрова на военното разузнаване се намира в района на Правителствена болница. Там беше и основната школа за обучение на военното разузнаване. Не е редно да се коментира много тази тема, за да не навлезем в забранена територия. Нека кажем само, че новата сграда на американското посолство, която представлява логистичен център за координиране на чувствителните операции на много американски структури на Балканите, беше изградена много близо до тази на военното ни разузнаване. Не е изключено да ползват достъп до нея. Такава инфраструктура има и в района на Централна поща в столицата. Целият център на София представлява сложна структура от няколко етажен военен обект, който свързва отделните сгради на основните държавни институции.

Написахте книга за Меглена Кунева „Задкулисието на прехода". Каква е вашата прогноза за представянето на изборите на бившия еврокомисар, която вие определяте като колекционер на счупени политически грънци?

В книгата съм се опитал да покажа на базата на кариерата и на израстването на един политик някои основни характеристики на българския преход. Важно е да се даде отговор на въпроса защо едни хора биваха подбирани, образовани и в тях се инвестираше, запазваше им се място в новата номенклатура на прехода и защо те, заемайки публични позиции, винаги работеха срещу България. Използвал съм над 300 източника и документи от архивите и Комисията по досиетата. При Движение „България на гражданите" има една еластичност на подкрепата, която се явява в отделните социологически изследвания и това ме кара да мисля, че те имат около 60 % вероятност да влязат в следващия парламент. Не бих искал да са там, защото тази партия се представи като един от последните проекти на българското задкулисие.

Вторият човек в партията - Даниел Вълчев неизменно е лансиран навсякъде от точно това задкулисие още от самото начало на 90-те години, когато е в кръга хора на тогавашния вицепрезидент Атанас Семерджиев. Една година по-късно става шеф на отдел кадри в Министерство на отбраната при Димитър Луджев. След падането на Филип Димитров е лансиран за шеф на кабинета на Любен Беров, какъвто не става. Тогава създава и фирма, която участва в източването на фирма ИНКО на Първо главно управление на ДС.

Но г-жа Кунева не влиза в обяснителен режим за своето минало и за това, че преди е ползвала фамилията на съпруга си и се е подписвала като Пръмова. И понякога мълчанието й излиза като неин плюс.

Тя не влиза в обяснителен режим откакто извадих доказателства за това, че е лъже в индустриални количества. По време на среща в Русе през 2011 г., когато един човек се обърна към нея с фамилията Пръмова, тя го навикваше, че никога не е ползвала тази фамилия. В книгата може да се видят факсимилета от дисертацията на г-жа Кунева, защитена през 1986 г., в която тя се титулува Меглена Щилянова Кунева-Пръмова. Нито един журналист не зададе въпрос на Кунева какво е правила в казионния Комитет за правата на човека на Константин Теллалов, който беше дългогодишен секретар на международния отдел на ЦК на БКП. Тя е била юрист в този комитет, който бранеше режима на Живков и който трябваше да изчисти международния му образ по време на Възродителния процес. Затова казвам, че не бива да допускаме повече да ни управляват хората от задкулисието - защото зад тях се показва разкривеното лице на бившите тоталитарни служби. Виждате каква е ролята им в източването на публичните финанси чрез схемата с кредитните милионери./vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!