Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канада пак става актуална за емигриране

Канада пак става актуална дестинация за българите, които търсят спасение от икономическата безизходица в родината. Данните за пътуванията през граница, която Националния статистически институт публикува за месец март, показват рязък скок в броя на хората, пътували до далечната дестинация, сравнено с данните към същия месец на миналата година.

От общо 187 души, отпътували за Канада, нито един не е декларирал, че тръгва на там с цел почивка или екскурзия. Болшинството от тях (или 150 човека) са заявили, че отиват да посетят близък или да свършат своя лична работа. Макар броят на хората да е относително малък, прави впечатление ръстът на пътуванията до Канада е трицифрен - 1 146.7%.

По същия начин има увеличение в броя на пътуванията към отдалечени дестинации, включително и извън Европа, които са популярни не толкова с туристическите си забележителности, колкото с това, че са богати и предлагат работа на емигранти.

Ръстът на пътуванията към САЩ е от 362.9%. Общо 1 583 човека са си купили билет за там в рамките само на един месец, като от тях 1 333 декларират, че отиват да посетят близък или да допълнят образованието си.

Данните за пътуванията се получават на база на информацията, която изисква Министерство на вътрешните работи за движението на хора през границата на страната, както и от летищните власти.

Те показват още един любопитен нюанс - българинът пътува най-много в командировка до Белгия и Швеция, а дестинациите, които обират интереса на българина като турист, са Турция (10 991 декларирали, че отиват на почивка), Гърция (6 789 души), Румъния (3 432 туристи).

Общо през месец март 308 770 българи са пътували извън границите на страната. Броят на чужденците, посетели България, е бил 352 700 души. От тях 46.1% са дошли от държави – членки на Европейския съюз, като най-голямо увеличение има на пътуванията от Франция (14.4%), Румъния (9.6%) и Полша (9.1%).

От всички прекосили държавната граница чужденци, мнозинството (или 42.5% ) са декларирали, че пътуват до България или транзитно през страната с цел почивка и екскурзия./DarikFinance/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!