Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени откриха отровен токсин в кръвта на консумирали ГМО продукти

Нов взрив от страхове предизвика публикуването на резултатите от проучване за наличието на токсина Bt, широко използван при генното модифициране на организми (ГМО).

В генетично манипулираните организми се съдържат гените на бактерия, за да станат съответните култури устойчиви на вредителите. Тези гени правят селскостопанските култури токсични за вредителите, но се предполага, че те не представляват опасност за околната среда и здравето на човека. Генно-модифицираният патладжан например съдържа токсин, получен от почвената бактерия Bacillus thuringiensis (Bt).

Досега учените и мултинационалните корпорации твърдяха, че Bt токсинът не представлява заплаха за човешкото здраве, тъй като белтъкът му се разрушава в червата на хората. Но присъствието на този токсин в кръвта на човека показва, че това просто не се случва. Учените от канадския университетв Шербрук откриха инсектицидния белтък Cry1Ab, циркулиращ в кръвта на както на бременни, така и на небременни жени.

Освен това те откриха токсина и в кръвта на плода, което подсказва, че той може да попадне и в следващото поколение. В процеса на проучването са изследвани 30 бременни жени и 39 други дами, преминали операции за отстраняване на маточните тръби в клиничния център на университета в Шербрук – Квебек. Самите те обаче, нито съпрузите им са работили или пък имали контакт с пестициди.

В съответствие с типичната за Канада диета те се хранили с продукти, в които влизат ГМО култури като соя, царевица и картофи. Образците кръв били взети от бременни жени преди раждането и такива, дошли за операция не бременни жени преди хирургичната интервенция. Образците кръв от зародишите били взети от пъпната връв след раждането на бебетата.

Токсинът Cry1Ab бил открит при 93 % от родилките и при 80 на сто от новородените и в кръвта на зародишите, както и в 69 % в кръвта на небременните жени. В предишни изследвания следи от токсина Cry1Ab били открити в съдържимото на стомашно-чревния тракт на животни, които били хранени с ГМО царевица. Това предизвикало опасения, че е възможно токсинът да не се разтваря напълно в човека и че съществува голям риск от заразявани при консумация на заразено месо.

"Получените данни ще помогнат да бъдат приети по-отговорни решения от нормативните органи, отговарящи за запазването на човешкото здраве", коментират изследователите Азис Арис и Самюел Леблан./snaiper-bg.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!