Следвайте "Буднаера" в Телеграм

500 евро - вън от пазара

Банкнотата е любима на мафиотите и сивия сектор

500 евро
Снимка: commons.wikimedia.org

Да се изнегли банкнотата от 500 евро, за да се даде тласък на икономиката на стария континент. Това предложи анализаторът от "Банк ъф Америка" Атанасиос Вамвакидис. Според него Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да изтегли в най-скоро време от обращение банкнотите с номинал от 500 евро, които шеговито са наричани от испанците "Бин Ладен", тъй като всеки знае, че съществуват, но никой никога ги е виждал, пише Уолстрийт джърнъл.

По думите на Вамвакидис подобно решение би отслабило европейската валута и по този начин би допринесло за икономически тласък. Това ще помогне на ЕЦБ да излъже престъпниците, чието състояние от мръсни пари е в купюри от 500 евро.

По данни на британската агенция за борба с тежките престъпления 90% от всички банкноти с номинал 500 евро се намират в ръцете на организираната престъпност.

Засега няма никакви индикации, че ЕЦБ ще последва препоръката на Вамвакидис. Миналата година президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в писмо, че централната банка няма никакви планове да премахва копюрите, твърдейки, че "евро банкнотите с висок номинал изпълняват важна роля като средство за съхраняване на стойността".

Според Вамвакидис именно идеята 500-евровите банкноти завършват като "пари под дюшека", рядко виждат бял свят и съществуват като алтернативно средство за държане на спестявания.

Доклад на Националната банка на Италия от 2010 година сочи, че мафиотите, перачите на пари, терористите и данъчните измамници събират банкнотите от 500 евро, защото те са лесни за укриване и транспортиране. Цели 6 милиона евро се побират в торба за съхранение в нощен сейф, а 10 млн. евро - в 45-сантиметрова кутия за депозит в сейфа, обяви централната банка във вътрешно проучване.

В Групата на десетте (Г-10) са включени следните единадесет държави: Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Холандия, Швеция, Швейцария, Великобритания, САЩ. От тях Белгия, Франция, Германия, Холандия и Италия използват еврото като официална парична единица.

Банкнотата с най-голям номинал както в Швейцария, така и в Г-10 е 1000 франка, което прави 820 евро. В Обединеното кралство банкнотата с най-висока стойност е 100 британски лири (около 118 евро), а в Швеция е 1000 крони (около 120 евро). Канадската национална банка изтегли своята 1000-доларова банкнота през 2000 г. като част от борбата срещу прането на пари и организираната престъпност и сега там купюрата с най-голяма номинална стойност е 500 канадски долара (378 евро).

Понастоящем банкнотата с най-голям номинал в САЩ е 100 доларовата (близо 77 евро). Банкнотите със стойности от 500, 1000, 5000 и 10 000 долара, са изтеглени от обръщение през юли 1969 г. В Япония най-скъпата банкнота е 10 000 йени (около 77 евро).

Най-скъпата банкнота в света е 10 хил. сингапурски долара (6182 евро), макар тя да се използва рядко.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!