Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тато лъже за очите си, Цола - че има мъж

Издирват Драгойчева заедно с избягал добитък

Цола Драгойчева
Цола Драгойчева

Държавна агенция архиви качи на сайта си "Полицейски досиета на известни личности от периода преди 1944 г.". От документите изплуват видни личности с имена, различни от познатите в обществото: Добри Джуров се появява като Добри Маринов Добрев и Добри Маринов Джуров. Трайчо Костов е Трайчо Джунев, Антон Югов е Антон (Андон) Гошев (Гьошев), Иван Тодоров – Горуня е Иван Тодоров Ванкински или Иван Тодоров Иванов. Става ясно още и, че Тодор Живков е бил член младежкото БЗНС "Врабча" 1, в полицейските въпросници очите му са черни, кестеняви и пъстри. Лицето му пък е с цвят "черъ" и "мургав".

Истински шемет на младини се оказва някогашната видна комунистка Цола Драгойчева - първата жена министър у нас, член на ПБ на ЦК на БКП, депутат в седем парламента и защитник на идеята да станем 16-та република на бившия Съветски съюз.

За разлика от Живков, чието тъничко досие разкрива, че е водил младежи на Витоша, където говорил за борбата на комунистите срещу дейността на Александър Цанков и сие, Цола е бясна боркиня от ученичка във Врачанската гимназия. Събирала в дома си комунисти и им раздавала брошури още през 1916 г. Като учителка в с. Соколаре пък след събитията от 1923 г. при опит на полицията да я залови 25-годишната тогава Цола "лично стреляла от прозорците и успяла да се укрие заедно със сестра си Гена", пише в поверителен доклад на Околийското управление в Бяла Слатина до Областния полицейски началник във Враца през 1942 г. От документа става ясно още, че Цола е сред инициаторите за кървавия атентат в църквата "Св. Неделя" в София, за което е осъдена на смърт, но след раждането в затвора на сина й - прочутият хирург Чавдар Драгойчев, който почина през 2000 г. , само 7 години след майка си/бел. ред./, тя е помилвана. Всъщност очевидно големият комплекс на видната комунистка е липсата на законен съпруг - сред документите от един и същи година тя е ту неомъжена, ту вдовица. Сериозни разминавания има и в графа "образование" - то пък варира от средно - като на Тодор Живков, през полувисше и висше педагогическо.

Любопитна подробност е, че по времето, когато лежалата в няколко затвора за революционната си дейност и въдворявана в различни места Цола Драгойчева е в нелегалност, тя е издирвана заедно с още 27 души - сред тях крадци и непокорни тийнейджъри, и "144 добичета, избягали от гарата в Ловеч", според документите. /DartsNews/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!