Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бай Тошо взимал 9 бона заплата като милиционер

За краткия период, в който е главен инспектор в милицията, хиляди хора са избити без съд и присъда от наказателни милиционерски бригади.

Тодор Живков
Снимка: Георги Георгиев - Джони, Булфото /Vsekiden.com

Уникални документи от държавния архив с полицейски досиета на 26 политици и общественици от върхушката на БКП, вече са отворени за всички. Това стана възможно, след като агенция "Архиви" представи поредната си дигитална колекция от свидетелства.

Сред разсекретените документи и досиета фигурират и тези на Тодор Живков, Вълко Червенков, Трайчо Костов, Никола Вапцаров, Цола Драгойчева, както и основните фигури от опита за преврат срещу Бай Тошо - генералите Иван Тодоров - Горуня и Цвятко Анев. Шефът на агенция "Архиви" Мартин Иванов отбеляза, че папките за Живков са твърде тънки, независимо от широко пропагандираната му конспиративна дейност преди идването на комунистите на власт през 1944 г.

От документите обаче става ясно, че бившият Първи се е опитвал да заблуди полицията за цвета на очите си. В някои от полицейските си разпити през 1934 г. той е заявил, че очите му са черни, но друг път е посочил, че е пъстроок. Иванов определи това като красноречиво свидетелство за манталитета на Живков.

Почти цялата информация в сайта е селектирана от огромния полицейски архив на шефа на полицията по онова време Никола Гешев. И до днес съществуват подозрения, че Живков е бил един от шпионите на супер полицая. Такива документи обаче не са открити в архива на МВР.

Сега става известна и първата работа и съответно първата заплата на Тодор Живков след идването на комунистическата власт през 1944 г. На 1 октомври 1944-та, по-малко от месец след държавния преврат, Бай Тошо е назначен за "главен инспектор при отдел "Униформена милиция". Неговата заплата е "8400 лева основна и 300 лева повишение или всичко - 8700 месечно", както е записано в акта за назначението му.

Тато се задържа само 2 месеца на поста си - на 1 декември 1944 г. подполковник Тодор Христов Живков е освободен с указ №105, подписан от регентството на царя. За краткия период, в който е главен инспектор в милицията, хиляди хора са избити без съд и присъда от наказателни милиционерски бригади.

В следващите години Бай Тошо развива активна кариера - през 1954 г. той е избран за първи секретар на Централния комитет на БКП, заемайки мястото на Вълко Червенков, а през 1962-ра става министър-председател на България./Vsekiden.com/

Искате ли да осъдете комунизма...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!