Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тъпчат ни с храна втора употреба

Препакетират стоки с изтекъл срок на годност

месо и месни произведения
Снимка: Vsekiden.com

Нова мода - чиста проба престъпление, ни трови с храни, отдавна прескочили срока си на годност. Ловкият бандитски трик на престъпни производители и търговци е препакетиране на залежалите стоки като чисто нови.

"Напоследък за съжаление това е практика. А активността на Българската агенция по безопасност на храните изкара на светло колко наистина масово се използва тази хватка", коментира за "Всеки ден" инспектор от агенцията. Като е категоричен, че не може да се говори за изолирани случаи.

Цели фирми се занимават с дейността по прикриването на годността, и то на храни за ежедневна употреба. Чрез прости схеми, с които българинът веки ден сервира на трапезата си ядене "втора употреба", нищо че е сготвено на момента.

Инспектори на агенцията по храните следят непрестанно фирми рецидивисти, които макар изловени и санкционирани, продължават да опитват да препакетират стоки с изтекъл срок на годност. Особено "подходящо" е маслото.

Тонове от отдавна остарелия млечен продукт се полагат в чисто нови опаковки, като в близо 100% от случаите суровината е с абсолютно неясен произход. След поредно залавяне и глоби фирмата се определя за рискова и започва голямото дебнене, често без резултат обаче, признават от институцията за безопасност на храните. Въпреки нормативните промени, с които целта е храните да се движат само "напред".

По-просто казано, продуктите, чиито продажби не се реализират, да поемат директно от щанда към екарисажа. Като магазините си имат договори направо с предприятията за унищожаване чрез висока температура на негодни за консумация храни. Негодни храни обаче изобщо не стигат до екарисажа. Най-лесният трик е поставяне само на нови етикети - лесно и евтино.

А когато става дума за по-тежки случаи на залежаване - хранителни стоки се подлагат на пълна промяна на външния вид чрез цялостно препакетиране. Или най-пълна промяна чрез цялостно преработване - от проблемно мляко се произвеждат млечни продукти например - извара, сирене. Именно заради такава опасност се развихри скандалът в Ловешко с установено при рутинна проверка съдържание на афлатоксини.

Тази отрова се предизвиква от плесен и е канцерогенно вещество. А от "заразеното" мляко вече беше произведено и цял тон сирене. В случая от агенцията по храните успокояваха категорично, че афлатоксични продукти до търговската мрежа в крайна сметка не били стигнали.

Тонове изловено старо месо се унищожават непрекъснато според контролните органи. Но не могат да кажат колко мръвка с изтекъл срок на годност се препакетира и преработва на кайма, салам, наденица, кренвирши, саздърма, пача, паприкована сланина и др. "подходящи" продукти.

Най-честото оправдание, ако в месопреработваща фирма бъдат заловени меса с изтекъл срок на годност, е, че чакат "ред за екарисаж". Често месари обвиняват самите проверяващи - ревизията им била попречила старата мръвка да потегли за "кремация".

Производители стигат и по-далеч - да продават фалшиво месо. Чрез специално боядисване на свинско се получава "говеждо". Особено подходящи са направо "древни" замразени мръвки - и с по 20-годишен престой в дълбокозамразяващи - до кокал, фризери. Шилешко и дори овче месо пък се "избелва" чрез накисване в спец "саламури" до придобиване на вид на "агнешко". Консумацията на такива меса може със сигурност да отрови консуматорите, убедени са здравните власти.

На препакетиране подлежат не само хранителни стоки родно производство. Дори напротив, най-често чисто нови стават вносни храни. Изритани в Европа и по света и вкарани у нас буквално за жълти стотинки. Като печалбата и за вносителите, и за преработващите ги предприятия е огромна.

Тайни складове съживяват боб и ориз

Стотици тонове боб, леща, ориз с отдавна изтекъл срок на годност се "съживяват" в тайни складове без никакви хигиенни условия. Сред мръсотия от чувалите на едро варивата се пакетират в различни разфасовки, лепят се етикетите и потеглят към магазините. Ако контролните органи изловят подобни цехове, продукцията се бракува и унищожава, ако не - пито-платено и влиза в кухните ни, признават инспектори.

Европейски салами грейват "произведени в БГ"

Препакетирани стари колбаси от всякакви точки на Европа грейват като пресни с нови етикети "произведено в България". Такива се оказаха например 1500 кг салами внос от Италия, подготвени за ново пакетиране в Старозагорско. В представените търговски документи има пълно разминаване и пропуски, които не позволяват да се изяснят нито произходът, нито съставките на стоката.

Саздърмата - контейнер за боклук

Един от големите "контейнери за боклук" в месопреработването у нас е любимият на народа деликатес саздърма. Предлагана от всякакви производители, шарената мръвка е претъпкана с боклуци и изобщо не става за ядене, оплакват се потребители.

Маса народ остава неприятно изненадан от вкуса на месния продукт - пълен с миризлива мазнина и неприятни бучки. Месарите тарикати тъпчат уж оригиналното мезе с всякакви отпадъци от другите меса и така саздърмата добива не само лош вкус, но е и убиец за хора с висок холестерол. Пълна е със сланина, изрезки, жили и всевъзможни остатъци.

"Рога и копита" се слагат в машина за мелене, след което се добавят в казаните към останалото и започва голямото варене на саздърма, информират запознати с производството на продукта. В тази машина и тоалетна хартия да хвърлиш, никак няма да се усети сред големия боклук, коментират те./Vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!