Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ядем дрогирани коне

В кланици попадат болни животни на болкоуспокояващи

кон
Снимка: Vsekiden.com

147 коня са заклани у нас през миналата година и са отишли за салами и кайма според информация на Агенцията по храните. Според специалистите конското е нормално месо като говеждото и категорично не вреди на здравето. А е и по-евтино от телешкото.

Проблемът обаче е, че задължително трябва да се отбелязва на етикета съдържанието на конско месо, за да не се заблуждават потребителите. Всичко това се отнася за месо, което се добива от специално отгледани за клане коне. А наистина големият проблем е, че в кланиците попадат и други от ездитните животни.

Особено опасно може да е месото на спортни коне. На заколение естествено са осъждани болни и травмирани коне състезатели. Което означава, че месото от тях е тъпкано с лекарства, обясняват ветеринари. В магазини в Европа местните власти по храните вече изловиха болно конско. В него намериха фенилбутазон - болкоуспокояващо, противовъзпалително лекарство за спортни коне.

Медикаментът обаче е забранен за животни, предназначени за консумация от човека, тъй като е вредно и дори опасно. Болкоуспокояващото си е един вид наркотик, категорични са експертите. Оказва се, че и у нас има съмнение за наличност на "дрогата" в конско месо от кланици. От Агенцията за безопасност на храните дори вече били изпратили проби за анализ в лаборатории в Белгия и се чакали резултатите дали сме гълтали болкоуспокояващи заедно с продукти с конска мръвка./Vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!