Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маскират разваленото месо с кръв на прах

Опасните препарати заличават и вмирисания дъх на колбаси и карантии

месо
(Sean Gallup/Getty Images)

Шокиращи разкрития направиха инспектори по храните в супермаркети и месарници. Заради зачестилите случаи на измами с конско, което се представя за свинско, проверките за зачестили, а от пробите става ясно, че българинът яде само менте или развалени продукти.

Масово в магазинната мрежа се продава старо, вмирисано и дори развалено месо, което била "освежавано" от търговците с хитри трикове. Маринатата, с която се обливат развалящите се месни продукти е отживелица, защото вече се ползват тайно и с доста по-голям успех специални химически препарати.

Прикриването на лошия мирис и цвят на котлетите, ребърцата, шоловете, крилцата и бутчетата струва само 5 лева за 100 килограма. За целта се използва революционен нов метод, внос директно от Полша. Продуктът представлява химическа смес от вещества за консервиране, които и ресторантьори, и месари наричат "кръв на прах". Когато старата мръвка се овалва в изкуствената смес, тя придобива сочен и свеж вид като на току-що разфасована от кланицата. От нея буквално се стича като истинска червена кръв и потребителят няма как да се усъмни, че месото не е прясно.

Специфичната миризма на развалено изфирясва за секунди и мръвката ухае прясно. Кръвта на прах ползвали и в някои ресторанти, за да замаскират застояли месни манджи. Рискът от отравяне с такова месо е много голям, предупреждават хранителните експерти и напомнят, че цената на вкисналите мръвки, поръсени обилно с вносната химия, е почти наполовина по-ниска. Това трябва да е първият ориентир на потребителите.

Нова мода излезе и при производителите на кренвирши. За да ловят окото "кучешката радост" се маркира с опушващ молив. Така продуктът изглежда почти опечен на щанда и не си личи минималното съдържание на месо в него и изобилстващата соя, която е 100% генно-модифицирана./Vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!