Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Роми отказват помощи у нас заради европейските; 180 000 имигранти от България и Румъния заливат Германия

Български роми по време на митинг срещу дискриминацията, сегрегацията и бедността в България
Български роми по време на митинг срещу дискриминацията, сегрегацията и бедността в България през февруари 2005 г. (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)


Роми отказват помощи у нас заради европейските

/Кръстина Маринова, StandartNews/ Във Варна има бум на откази от социални помощи от роми, за да могат да се регистрират в европейските осигурителни системи.

Това съобщи по време на областния съвет за тристранно сътрудничество шефката на варненската дирекция "Социално подпомагане" Адрина Григорова. Тенденцията започнала в края на миналата година, като за последното тримесечие от агенцията издали 276 удостоверения на варненци, отказали се от социалните помощи в България. Документите им трябвали за Европа.  Масовата схема била - един от ромските фамилии се хваща на работа в Германия, а другите се редят за помощи там.

80% от документите са за Германия, а останалите за холандския трудов пазар. От началото на годината досега издаването на подобни удостоверения върви с почти същите темпове - по 50-70 на месец. Разликите в помощите за отглеждане на дете били огромни - у нас се полагат по 35 лв. на дете. Детските надбавки  в Германия  градират според броя на децата - за първо и второ дете те са в размер на 164 евро, за трето дете месечно 190 евро, за четвърто и всяко следващо дете месечно 215 евро.

180 000 имигранти от България и Румъния заливат Германия

/DarikFinance/ Германската служба по труда смята, че от 2014 г. в страната ще има наплив на имигранти от България и Румъния, пише германското издание "Фокус".

От 1 януари догодина гражданите на страните-членки на ЕС ще получат пълни права за свободно движение на територията на 27-членния блок. Сред тях може да има и бедни имигранти.

"Ние очакваме от 100 000 до 180 000 работници да идват на година от Румъния и България на германския пазар на труда", коментират от Агенцията по заетостта, като поясняват, че се е повишил броят на имигрантите, които идват от засегнати от кризата страни-членки на ЕС, предава агенция Фокус.

"Броят на работниците, които са дошли в Германия от Испания, Италия, Португалия и Гърция, се е повишил от 33 000 на 462 000 души. През 2011 г. от България и Румъния са дошли 112 000 работници.

Германският пазар на труда се нуждае от нетна имиграция от най-малко 200 000 работници на година, за да може да покрие нуждите си от работна ръка", подчертават от агенцията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!