Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews/КРОСС

Скандал! Министър Юлиан Попов е британски поданик

Юлиан Попов
Снимка: КРОСС

Екоминистърът връща британския паспорт

Струва си да съм министър, обясни Юлиан Попов

/StandartNews/ София. Процедура по отказ от британското си гражданско е започнал новият министър на екологията Юлиан Попов. Това съобщи самият той в предаването "На светло" с Люба Кулезич по Нова тв.

Въпреки че Конституцията не позволява министри да имат двойно гражданство, се оказа, че служебният екоминистър освен български има и британски паспорт. "Не е чак такава жертва да се откажеш от британското гражданство, след като си гражданин на ЕС", смята Попов. Той обясни, че е започнал процедурата по отказ от британското си гражданство веднага след като е бил поканен за министър. "Струваше си да предпочета да бъда министър в служебното правителство пред британски гражданин", каза още Попов.

Според политолога Антон Тодоров обаче това не е отказ от британското си гражданство. Според него Попов е в междинно положение. Тодоров обясни, че след като министърът е подал документите си за отказ от британско гражданство, той има шест месеца да приеме друго гражданство.

"Ако това не стане, автоматично си възстановява британското", обясни Тодоров. "Юлиан Попов няма да приеме друго гражданство и автоматично ще си го върне", допълни той.


Предистория:

Скандал! Министър Юлиан Попов е британски поданик

София /КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, свързан с кръга на Иво Прокопиев и Джордж Сорос е с двойно гражданство – българско и британско.

Според чл. 110 на Конституцията членове на Министерския съвет на Република България могат да бъдат само български граждани.

Освен това Попов членува и в Консервативната партия във Великобритания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!